Bausmė benamiui teroristui – du mėnesius už nieką nemokėti | KaunoDiena.lt

BAUSMĖ BENAMIUI TERORISTUI – DU MĖNESIUS UŽ NIEKĄ NEMOKĖTI

Benamis Andrius Boguckis, kaltintas dėl grasinimų sprogimais per „Juodojo penktadienio“ išpardavimus „Akropolyje“ bei Eurolygos rungtynes „Žalgirio“ arenoje, daugiau kaip du mėnesius gyvens šiltai ir sočiai, už nieką nemokėdamas. Tokią bausmę šiandien jam skyrė Kauno apylinkės teismas.

Kaip jau rašyta, 33-ejų A.Boguckio byla buvo perduota teismui pagreitinto proceso tvarka už poros dienų po jo sulaikymo, išnagrinėta per pusvalandį ir nuosprendis paskelbtas per dieną.

Nors įtarta, kad jis galėjo net kelis kartus – lapkričio 22-ąją bei 23-iąją – melagingai pranešti apie visuomenei gresiantį pavojų dėl to, kad rastų jau minėtą sotų prieglobstį nuo šalčio, šis benamis tai neigė.

„Buvau labai apsvaigęs ir neprisimenu, kodėl skambinau“, – stojęs prieš teismą sakė A.Boguckis, jau neprisimindamas ir to, kaip teisinosi ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams – kad prieš šiuos skambučius elgetavo „Akropolyje“, iš kurio buvo išprašytas jo apsaugos, dėl ko ir galėjęs keršyti.

Buvau labai apsvaigęs ir neprisimenu, kodėl skambinau.

Jis teigė surinkęs numerį 112 po to, kai išgėrė pusantro butelio degtinės, kurią dar skiedė su alumi.

Bylos duomenimis, lapkričio 22-ąją jis skambino į Bendrąjį pagalbos centrą iš savo telefono be SIM kortelės vieną kartą. Lapkričio 23-iąją – jau porą kartų. Iš pradžių pranešė, kad padėjo sprogmenį prie „Akropolio“ durų. O po 50-ies minučių – prieš pat prasidedant Eurolygos rungtynėms tarp Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos srities „Chimki“ komandų – ir kad padaręs tą patį „Žalgirio“ arenoje.

Tačiau nė vienu atveju, kaip būdavo anksčiau, specialusis planas „Skydas“, į kurį įtraukiama ne tik policija, bet ir ugniagesiai gelbėtojai bei greitosios medikai, nebuvo įvestas. Nors „užminuoti“ objektai ir apžiūrėti.

„Žalgirio“ arenos apsauga net buvo pasirengusi galimai krepšininkų ir žiūrovų, kurių susirinko keliolika tūkstančių, evakuacijai, jeigu pastato bei jo prieigų apžiūros metu būtų rasta kas nors įtartino. Drastiškai stabdyti rungtynes po tokių pranešimų nesiryžta, vengiant užsitraukti tarptautinę gėdą.

A.Boguckis buvo sulaikytas pirmadienio popietę prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“, kur, kaip pats teigė, prašo išmaldos. Beveik ten pat, kur ir skambindavo, bei pamelavęs apie padėtus sprogmenis skubiai išjungdavo telefoną.

Prokuroras siūlė nubausti jau tris kartus teistą, tačiau savo kaltę pripažinusį ir teigusį, kad dėl to gailisi, A.Boguckį areštu, skiriant maksimalų jo terminą – 90 parų. Už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki vienerių metų.

A.Boguckį gynęs valstybės skirtas advokatas su prokuroro siūlyta bausme nesutiko. Esą tai trukdys jo ginamajam atlikti rugpjūtį už lango išdaužymą su akmeniu skirtą bausmę – pusę metų viešųjų darbų, kurios teisiamasis prisipažino dar net nepradėjęs.

A.Boguckio bylą nagrinėjęs teisėjas Audrius Meilutis skyrė jam 65 parų arešto bausmę.

„Toks elgesys netoleruotinas, kadangi tomis dienomis minėtose vietose vyko masiniai renginiai. Jeigu būtų reikėję evakuoti žmones, būtų kilęs didelis chaosas“, – akcentavo A. Meilutis.

Tačiau, anot teisėjo, nors įstatymas už A.Boguckio padarytus  nusikaltimus numatė ir švelnesnes bausmes – viešuosius darbus, baudą ar laisvės apribojimą, pastarosios šiuo konkrečiu atveju yra per švelnios, būtų neefektyvios ir realiai neįgyvendinamos, nes jis neturi nei pajamų, nei nuolatinės gyvenamosios vietos. O viešieji darbai A.Boguckiui buvo paskirti ir už anksčiau padarytus nusikaltimus, tačiau šis jų nevykdė, todėl rašant šį nuosprendį visuomenės labui neišdirbtos valandos buvo į jį įskaičiuotos.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anicetai

Yra, taigi tu gali priimt, tokia gailestinga, klausi, siūlai. Skambink Meilučiui kad pakeistų bausmę, ir vežkis jį namo.

Viskas pagal plana :D

Geras, ner kaip nubaust .. paleistu tai nebutu bausme, pinigu ir neiskrapstysi,o vat uzdarys, tai gyvens siltai ir sociai visa ziema . Galbut ir buvo toks jo planas, koki svelnu nusikaltima padarius kad gaut pavalgyt :D

Na va

Nors šventes žmogelis sutiks šiltai ir pavalgęs. Neblogai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS