Ikiteisminis tyrimas dėl galimo smurto prieš vaikus baigtas, tėvas – nekaltas | KaunoDiena.lt

IKITEISMINIS TYRIMAS DĖL GALIMO SMURTO PRIEŠ VAIKUS BAIGTAS, TĖVAS – NEKALTAS

Kauno apygardos prokuratūra pirmadienį baigė ikiteisminį tyrimą byloje dėl didelio atgarsio visuomenėje sulaukusio galimo smurto prieš vaiką kauniečių šeimoje.

Pranešusi apie baigtą ikiteisminį tyrimą, prokuratūra nedetalizuoja nei kam pateikti kaltinimai, nei ar byla keliaus į teismą, o daugiau informacijos žada pateikti per spaudos konferenciją antradienį.

Tuo tarpu kauniečių advokatė Rūta Visočnik portalui kauno.diena.lt teigė, kad Eglės atžvilgiu tyrimas pabaigtas, šiandien jai ir advokatams bus oficialiai pranešta apie tyrimo pabaigą bei leista susipažinti su atliktu tyrimu. 

„Eglės atžvilgiu ikiteisminis tyrimas baigtas. Iki lapkričio 15 d. turime laiko prašymams pateikti. Rytoj nuspręsime, ar tokį prašymą teiksime. Prokurorė siūlo spręsti klausimą dėl administracinės atsakomybės už netinkamą tėvų valdžios panaudojimą“, – teigė R.Visočnik.

Advokatė pateikė gerų žinių apie vaikų tėvą Gintarą. Ji informavo, kad Gintaro atžvilgiu ikiteisminis tyrimas prokurorės nutarimu nutrauktas lapkričio 9 d. Tai rodo, kad įtarimai, jog tėvas smurtavo prieš vaikus, buvo nepagrįsti. 

Antradienį prokuratūra spaudos konferencijos metu ketina pateikti daugiau detalių apie Eglės ikiteisminio tyrimo procesą.

Prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, kad šiuo metu proceso dalyviai informuojami apie jų teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pateikti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą. Po proceso dalyvių susipažinimo su bylos medžiaga ir prašymų išnagrinėjimo, sprendžiama dėl galutinio proceso spendimo priėmimo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas rugsėjo 29 dieną, gavus duomenų iš praeivio, kuris pamatė moterį, galbūt smurtavusią prieš vieną iš savo mažamečių vaikų.

Kaunietei Eglei buvo pateikti įtarimai ir paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Taip pat jai buvo apribota galimybė bendrauti su vienu iš vaikų.

Institucijos ignoruoja?

R.Visočnik patikslino, kad Kauno vaikų teisių apsaugos skyrius (VTAS) vengia atsakyti į skundą, dėl nutarties iš šeimos paimti vaikus. Anot advokatės, teismas pratęsė skundo padavimo laiką, todėl nėra jokių kliūčių tarnybai išreikšti savo poziciją, tačiau VTAS to nepadaro.

Neramina tai, kad net ir esant didžiuliam visuomenės susirūpinimui dėl VVTAĮT veiksmų teisėtumo bei pagrįstumo, tarnyba nerodo jokio noro tapti skaidresne ir atviresne visuomenei.

„Kauno VTAS vengia pateikti savo poziciją dėl skundo ir 2018-11-02 pateikė atsiliepimą, kuriame dėl atskirojo skundo reikalavimo nepasisako, nurodydama, kad apie tai pasisakys kai teismas atnaujins terminą atskirąjam skundui paduoti. Tačiau teismas terminą jau yra atnaujinęs. Tai nurodyta teismo pranešime. Toks vilkinimas pateikti savo poziciją dėl atskirojo skundo ir aiškiai pasisakyti dėl Eglės bei Gintaro vaikų paėmimo pagrįstumo dar kartą parodo, kad VVTAĮT (Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba – red.past.) neturi svarių argumentų savo veiksmams pagrįsti arba kad nenori jų atskleisti.

Manome, kad teismas atitinkamai įvertins tokią Kauno VTAS poziciją, tačiau mus neramina tai, kad net ir esant didžiuliam visuomenės susirūpinimui dėl VVTAĮT veiksmų teisėtumo bei pagrįstumo, tarnyba nerodo jokio noro tapti skaidresne ir atviresne visuomenei“, – dėstė R.Visočnik. Ji šį laišką persiuntė ir VTAS bei VVTAĮT.

Kauniečiai, iš kurių atimti du mažamečiai

Vilmanto Raupelio nuotr.

Atimti vaikai

Tarnyboms nusprendus vaikus iš šeimos paimti, ši istorija sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

Kaip jau buvo rašyta, visuomenę sukrėtė Panemunėje gyvenančių Eglės ir Gintaro istorija, kuomet po pasivaikščiojimo Panemunės šile, šeima neteko dviejų vaikų – trejų metų mergaitės ir dvejų berniuko.

Viskas vyko praėjusį mėnesį, kai mama su vaikais išėjo į šilą pasivaikščioti, tačiau berniukas staiga pradėjo bėgti. Mama norėdama jį sudrausminti, pliaukštelėjo per rankas. Tai matęs praeivis paskambino policijai ir mama buvo sulaikyta, o tėvui teko vežti vaiką į ligoninę tam, kad būtų patikrinta, ar nėra smurtinių žymių. Nieko neradus, vaikų teisių specialistai vis tiek atėmė vaikus.

Paimtų vaikų istorija sukrėtė ne tik tėvus, bet ir įvykį mačiusius kauniečius. Atsitiktinai pro šalį važiavę žmonės baisėjosi vaikų teisių specialistų veiksmais ir matytą vaizdą apibūdina kaip vieną baisiausių, kokį tik yra matę. „Kauno diena“ primena, kad tėvas tuo metu su vaiku jau buvo po gydytojų apžiūros ir su pareigūnais važiavo į namus. Tačiau jam pasidarė bloga, o automobilyje pradėjo verkti sūnus, todėl pareigūnams sustojus, jis paėmė vaiką ant rankų ir apimtas streso, šaukė žmonių pagalbos. Tai tarnybos įvertino, kaip pasipriešinimą, todėl ir atėmė vaikus.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai prabilo tik po kelių dienų. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad vaikai iš kauniečių šeimos paimti ne dėl to, jog mama pliaukštelėjo, o dėl to, kad vaikams tuo metu šeimoje nebuvo saugu.

Dėl šio atvejo visuomenėje kilo pasipiktinimo banga, todėl po beveik mėnesio mažyliai buvo grąžinti tėvui. Prokuratūrai panaikinus mamai Eglei draudimą matytis su dukrele, į namus pas vaikus galėjo grįžti ir ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Aras

Vaiku suluosinimas su tokiais Lt istatymais. Kas uz tai atsakys??

Lina

Nesuprantu, sako vaikai atimami is gerianciu tevu. O sitoj situacijoj nei mama nei tetis nebuvo isgere

Inga

Kur dingo musu prezidente, seimo nariai,... Nejaugi nera kas padetu seimai. Kreiptis i auksciausiaji teisma seimai. Negeriantys, tvarkingi tevai liko tiek suzlugdyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS