Devynerius metus pasimatymo laukusi R. Daktarienė: tai – nedidelis laimėjimas | KaunoDiena.lt

DEVYNERIUS METUS PASIMATYMO LAUKUSI R. DAKTARIENĖ: TAI – NEDIDELIS LAIMĖJIMAS

Iki gyvos galvos Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) įkalintas Henrikas Daktaras po devynerių metų pertraukos pagaliau sulaukė ilgalaikio pasimatymo su sutuoktine. 2016 m. H.Daktarui palankus teismo sprendimas imtas vykdyti tik šiemet.

Pasirinko žmoną

"Taip, taip. Tada buvome pasimatyme, kai atėjo pareigūnai ir paklausė, ar eis. Aišku, kad ne. Išklausyti kažkokį nuosprendį nesąmoningą", – Ramutė Daktarienė patvirtino laiką leidusi su vyru, kai pareigūnai paklausė apie tai, ar jis vyks į Kauno apylinkės teismą. H.Daktaro sutuoktinė patvirtino, kad pora šios dienos laukė devynerius metus: "Motyvuodavo, kad teisės aktai nenumato mums pasimatymo. Tai va, turėjome šiokio tokio malonumo."

Per H.Daktaro teisminę karjerą tai buvo pirmas jo atsisakymas vykti į Kauno apylinkės teisme nagrinėtos civilinės bylos sprendimo paskelbimą. Paprastai šis iki gyvos galvos įkalintas kaunietis stengiasi dalyvauti visuose teismuose, kuriuose nagrinėjamose bylose minima jo pavardė. Jei ne fiziškai, bent jau nuotoliniu būdu H.Daktaras visada stebėdavo procesus.

Po devynerių metų laukimo suteikta galimybė pasimatyti su žmona per ilgalaikį pasimatymą buvo stipresnė nei noras greitai ir iš pirmų lūpų išgirsti teismo sprendimą. H.Daktaras visada šeimą vadino prioritetu. "Šioks toks laimėjimas, tai bent jau tuo džiaugiamės šiandien. Čia ir dabar, o toliau bus matyti", –  R.Daktarienė neslėpė džiaugsmo.

Elgesys neužkliūva

Moteris tikisi, kad dabar pasimatymai bus suteikiami tokia tvarka, kokia anksčiau buvo suteikiami trumpalaikiai, – vieną kartą per du mėnesius.

Šioks toks laimėjimas, tai bent jau tuo džiaugiamės šiandien. Čia ir dabar, o toliau bus matyti.

"Jei dar gerai elgiasi, kaip paskatinimo galima tikėtis ir dažnesnių pasimatymų. Už gerą elgesį vyras visada gaudavo dar vieną papildomą pasimatymą. Yra tikimybė pasimatyti kartą per mėnesį. Jis neturi nuobaudų, stengiasi gerai elgtis", –  būsiančių pasimatymų galimus grafikus jau dėliojo R.Daktarienė.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad dar 2016 m. gruodžio 22 d. priimtas Vilniaus apygardos teismo sprendimas lieka nepakeistas ir turi būti vykdomas. Teismas įpareigojo Lukiškių TIK užtikrinti ilgalaikius pasimatymus.

"Vykdėme teismo sprendimą", – apie pagaliau įvykusį H.Daktaro ir R.Daktarienė pasimatymą pasakė Lukiškių TIK direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius.

Jis aiškino, kad iki teismo sprendimo įsigaliojimo to tiesiog neleido daryti Bausmių vykdymo kodekso 85 straipsnis. Pagal jį, paprastajai grupei priskirti nuteistieji, į kurią patenka ir H.Daktaras, neturi teisės į ilgalaikius pasimatymus. "Atsižvelgiant į tai, ilgalaikiai pasimatymai nuteistiesiems, iki gyvos galvos laikomiems kalėjimuose, nesuteikiami", – sakė R.Ostanavičius.

Keis teisės aktus?

Tai nereiškia, kad minėtoje grupėje esantys kiti nuteistieji galės pretenduoti į ilgalaikius pasimatymus. Šis teismo sprendimas liečia tik H.Daktarą ir R.Daktarienę. "Lauksime teisės aktų pakeitimų", – apie pasimatymų galimybes kitiems nuteistiesiems pasakė direktoriaus pavaduotojas.

Byla dėl ilgalaikių pasimatymų nesuteikimo vis dar nagrinėjama ir Europos Žmogaus Teisių Teisme. Lietuvoje bylas dėl ilgalaikių pasimatymų skyrimo laimėjo abu sutuoktiniai. Tokią tvarką teismui skundė H.Daktaras, o R.Daktarienė kreipėsi dėl to paties atskirai.

Nagrinėjant skundus dėl pasimatymų ignoravimo, ne kartą buvo pabrėžiama, kad ši situacija pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją. Tačiau Kalėjimų departamentas Daktarų šeimai palankius sprendimus skundė. Galiausiai buvo priimta neskundžiama nutartis.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

...

po brangiosios apsilankymo ir gavo insulta is dziaugsmo

Asilųchebra

tuoj paleis tą išgamą ir lakstys su stačiu

ES Žmogaus teisių komitetas

"Vykdė matomai okupantų prokuroro neteisėto teismo sprendimą", nuteisė kaip negrą vergovėje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS