Pragariškas gaisras Šilainiuose: prieš teismą stos paskutinis kaltinamasis | KaunoDiena.lt

PRAGARIŠKAS GAISRAS ŠILAINIUOSE: PRIEŠ TEISMĄ STOS PASKUTINIS KALTINAMASIS

  • 1

Prieš teismą stos paskutinis kaltinamasis dėl didelį atgarsį sukėlusio gaisro Kaune, Šilainių daugiabutyje. Prieš metus po daugiau kaip ketverių metų slapstymosi iš Jungtinės Karalystės pargabentas Martynas Sasnauskas ikiteisminio tyrimo metu atsisakė duoti parodymus apie šią daugiau kaip penkerių metų senumo tragediją. 

Pasekmės tragiškos

Kauno apygardos prokuratūra baigė ir perdavė Kauno apygardos teismui baudžiamąją bylą, kurioje 27 metų M.Sasnauskas kaltinamas kartu su dviem bendrininkais sukėlęs mirtiną gaisrą Šilainiuose.

Pasak šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro Andriaus Kiuršino, keršijant dėl nereikšmingo konflikto buvo įvykdytas žiaurus, protu nesuvokiamas nusikaltimas.

„Vienas jaunas žmogus žuvo, kitas visam gyvenimui liko neįgalus, buvo suniokotas daugybės žmonių turtas. Labai gaila, kad jaunuoliai visiškai nemąsto apie savo poelgių pasekmes – o jos gali būti labai skaudžios, sugriauti daugybę gyvenimų“, – linkęs akcentuoti prokuroras.

M.Sasanausko bendrininkai jau nuteisti už itin žiaurų tyčinį nužudymą, sunkų kūno sužalojimą ir didelės vertės turto sunaikinimą. 

Nusprendė atkeršyti

Šis žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas 2012 metų kovo 25-osios naktį.

Tąnakt į savo namus Sargėnuose grįžęs girtas nepilnametis Paulius Sasnauskas savo vyresniajam broliui Martynui pasiskundė, kad buvo sumuštas viename Baltų prospekto daugiabutyje, kuriame šventė gimtadienį. Šią žinią M.Sasnauskas išgirdo girtaudamas namuose su draugais ir nusprendė atkeršyti už jaunėlį.

Bylos duomenims, pasiėmęs tuščią bakelį, M.Sasnauskas su savo sugėrovais bei jaunesniuoju broliu taksi nuvažiavo į degalinę. Nusipirkusi benzino, apie 2.30 val. kompanija jau buvo prie sumuštojo nurodyto daugiabučio, kurio septintajame aukšte keliolikos jaunuolių kompanija tebešventė vieno iš jo nuomininkų gimtadienį.

Gelbėjosi šuoliais iš septinto aukšto

Keršytojams buto duris atidarė kitas šio buto nuomininkas – anksčiau su tėvais Vilijampolėje gyvenęs 18-metis Mindaugas Skruodis. M.Sasnausko brolis savo užtarėjams patvirtino, kad jį sumušė būtent šis asmuo. Tuomet broliais Sasnauskai bei kartu su jais atvykęs Paulius Diliūnas surengė egzekuciją – M.Skruodis buvo apipiltas benzinu, kaip ir buto koridorius. Ir padegtas.

Dar keli kartu egzekucijos vykdytojais atvykę jaunuoliai, pamatę šiuos jų veiksmus, spruko lauk. 

Degantis M.Skruodis dar sugebėjo nubėgti į vonią, bet ten, apsinuodijęs smalkėmis, mirė.

Iš degančio koridoriaus ugnis žaibu persimetė į visą butą – jo sienos buvo iškaltos medinėmis lentelėmis. Ugnies spąstuose atsidūrę penki asmenys gelbėjosi iššokę iš septintojo aukšto. Vėliau dviem iš jų buvo diagnozuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, trims – nesunkus. Vienas iš sunkiai sužalotų vaikinų liko neįgalus – jis nebegali vaikščioti.

Skirtos griežtos bausmės

Per gaisrą nukentėjo ir keli kaimyniniai šio daugiabučio butai. Ugnis ir vanduo sugadino turtą, kurio vertė – 222,7 tūkst. litų (64,5 tūkst. eurų). Šioje byloje nukentėjusiais pripažinti 22 asmenys, patyrę fizinę, moralinę ar turtinę žalą.

Jau kitą rytą M.Sasnauskas dingo, o jo jaunesnysis brolis ir keli kiti jaunuoliai buvo sulaikyti.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, pasislėpusio M.Sasnausko byla buvo išskirta į atskirą. Jo brolis Paulius ir P.Diliūnas stojo prieš Kauno apygardos teismą. Jo nuosprendžiu, paskelbtu 2014 metų spalio 3 dieną, jie buvo pripažinti kaltais dėl tyčinio itin žiauraus nužudymo bendrininkų grupėje, sunkaus kūno sužalojimo, didelės vertės turto sunaikinimo bei kitų nusikaltimų.

20-mečiui P.Sasnauskui, kuris nusikaltimo metu dar buvo nepilnametis, buvo skirta pusaštuntų metų, o 23-ejų P.Diliūnui – 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Kartu su jais dėl padėjimo įvykdant šiuos nusikaltimus kaltu pripažintas ir 21 metų Lukas Buckus. Jam skirti dveji metai nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant.

Ieškinius dalins iš keturių?

2015 metais nuteistųjų skundus išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas bausmių jiems nesušvelnino. Ir dar padidino neįgaliu likusio 21 metų jaunuolio civilinį ieškinį – nuo 41,5 tūkst. eurų iki 248 tūkst. eurų.

Pasislėpusio nuo teisingumo M.Sasnausko atžvilgiu buvo išduotas Europos arešto orderis. Pernai balandį jis sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir lapkričio mėnesį perduotas Lietuvai.

Kauno apygardos prokuratūra perdavė M.Sasnausko bylą Kauno apygardos teismui Velykų išvakarėse. Ją atvertus, vėl į teismą bus kviečiami visi nukentėjusieji bei liudytojai, jau davę parodymus teisiant M.Sasnausko jaunesnįjį brolį bei šio bendrininkus. Tada teismo procesas vyko apie metus laiko.

Nauji ieškiniai M.Sausnauskui nėra pareikšti. Tačiau ankstesni yra priteisti tik iš trijų nuteistųjų už šį kraupų nusikaltimą. Teoriškai, baigus M.Sasnausko bylos nagrinėjimą, minėtos priteistos šešiaženklės sumos jau turėtų būti dalijamos iš keturių.

GALERIJA

  • Martynas Sasnauskas
  • Martynas Sasnauskas
  • Martynas Sasnauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Suslikas

gyvas iš kalėjimo neišeis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS