Išgelbėtas kaunietis, per naujametį koncertą patyręs klinikinę mirtį | KaunoDiena.lt

IŠGELBĖTAS KAUNIETIS, PER NAUJAMETĮ KONCERTĄ PATYRĘS KLINIKINĘ MIRTĮ

Naujųjų metų naktį Kauno medikai turėjo daug darbo, tačiau kai kurie iškvietimai baigėsi gydytojų džiaugsmo ašaromis ir audringomis didžiulės kauniečių minios ovacijomis.

Kauno sporto halėje 2016-ųjų išvakarėse daugybė žmonių susirinko į šventinį koncertą, kuriame ant scenos turėjo lipti ir garsūs smuikininkai, ir popscenos žvaigždės. Renginio pradžia buvo numatyta 21 val., tačiau pramogas iš karto pakeitė žmogaus gyvybės gelbėjimo operacija.

Kaip portalui kauno.diena.lt pasakojo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja, buvo pranešta, kad 75 metų vyrą halėje sutrikus širdies veiklai ištiko klinikinė mirtis. Aplinkiniai jį ėmėsi gaivinti. Kol į įvykio vietą važiavo gydytojų brigada, gelbėjimo darbams Greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės darbuotojai vadovavo telefonu.

Žaibiškai atvykę medikai perėmė gaivinimą. Gyvybę jie gelbėjo stebint didžiuliai miniai žmonių. 

Medikų ir teisingai suteikusiųjų pirmąją pagalbą aplinkinių pastangos buvo apvainikuotos sėkme. Vyras buvo atgaivintas. Medikams plojo visa salė. Gydytoja pasakojo pirmą kartą dirbusi tokiomis aplinkybėmis. Atslūgus stresui džiaugsmingos emocijos dėl išgelbėtos gyvybės ir audringos minios reakcijos gydytoja salę paliko susigraudinusi. 

Vyras buvo nuvežtas į Kauno klinikas. Jį ten lydėjo žmona. Greitosios miesto medicinos pagalbos atstovų teigimu, kauniečio būklė nepablogėjusi, jis buvo sąmoningas ir ryte.

Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos atstovų teigimu, mirties priežasčių registro duomenimis, daugiau nei 60 proc. visų mirčių priežasčių Lietuvoje sudaro širdies ir kraujagyslių sistemos ligos. Daliai pacientų simptomų gali ir nebūti, jiems vieną dieną širdis tiesiog ima ir sustoja. Nemažai tokių staigių mirčių įvyksta viešose vietose – t.y. ten, kur nuolat zuja gausybė žmonių, mirties akivaizdoje galinčių suvaidinti lemtingą vaidmenį, akcentuoja pirmosios medicinos pagalbos žinias ir įgūdžius klinikų specialistai.

"Sustojus širdžiai (įvykus klinikinei mirčiai) pirmosios 5-10 minučių yra kritinės. Imantis specialių priemonių per jas, šansus išgyventi dar galima dramatiškai padidinti. Jei pradėtų elementarius gaivinimo veiksmus, net ir nieko bendra su medicina neturintis žmogus galėtų šį intervalą prailginti 2-3 kartus. O tiek laiko jau pilnai pakaktų, kad atvyktų greitoji medicinos pagalba ir pritaikytų specialiąsias gaivinimo priemones", - pataria medikai.

Pridedame Kauno klinikų parengtą schemą, kurioje aiškiai išdėstyta, ko reikėtų imtis gaivinant žmogų.

GALERIJA

  • Išgelbėtas kaunietis, per naujametį koncertą patyręs klinikinę mirtį
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

irgi teko praleisti naktį reanimacijoje

Sutriko širdies ritmas ir prasidėjo prieširdžių virperjimas pulsas pakilo iki 197 tvinksnių/min. Jeigu ne klinikų pagalba šiandien čia jau nerašyčiau.

Praeivis

Ir mums teko susidurti siandien su Kauno GMP medikais tik jau savo sveikatos reikalais. Dekojame uz profesionaluma, siluma ir pasiaukojima !

berta

dziugu,kad zmogu atgaivino ir kad aplink tiek daug geru zmoniu,neabejingu aplinkiniams.Dekojam medikams,nes jie tarsi dievai suteikia antra gyvenima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS