Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIŲ IŠPUOLIS PAŠIURPINO ŠVEICARIJĄ

Kauno apylinkės teisme įstrigo dar viena Lietuvos vardą juodinanti byla. Joje penki kauniečiai kaltinami apiplėšę Šveicarijoje juvelyrinę parduotuvę. Į gimtinę spėję grįžti išpuolio dalyviai atsakomybės už šį nusikaltimą laukia jau pusketvirtų metų.

Rasta tik dalis grobio

Šis nusikaltimas buvo įvykdytas 2014-ųjų kovo 25-ąją per vieno, anot bylą teismui rengusių pareigūnų, jo organizatorių Žilvino Romanovo 24-ąjį gimtadienį Šveicarijos Askonos kurorte. Ir buvo plačiai aprašytas vietinės žiniasklaidos.

Iš prabangios šio kurorto juvelyrinės parduotuvės, grasinant pardavėjai pistoletu ir surišus ją lipniąja juosta, tada buvo pagrobta 114 laikrodžių bei įvairių juvelyrinių dirbinių. Jų bendra vertė – beveik 421 tūkst. eurų. Dalis laikrodžių buvo su brangakmeniais.

Iš prabangios šio kurorto juvelyrinės parduotuvės, grasinant pardavėjai pistoletu ir surišus ją lipniąja juosta, tada buvo pagrobta 114 laikrodžių bei įvairių juvelyrinių dirbinių.

Pavyko rasti tik dalį grobio. Vienas laikrodis maždaug po poros mėnesių buvo atneštas į vieną Kaune, Savanorių prospekte, esantį lombardą. Tai ir tapo siūlo galu, padėjusiu išnarplioti šį nusikaltimą. Vėliau Šveicarijos teisėsaugininkai atsitiktinai rado dalį likusio grobio, kuris buvo užkastas Askonos apylinkėse esančiame miške.

Prieš Kauno apylinkės teismą dėl šio nusikaltimo stojo ne visi jo dalyviai. Du iš jų – dar vienas, anot teisėsaugininkų, šio išpuolio organizatorių – Gintaras Anuska ir Paulius Sokolovas jau nuteisti Šveicarijoje. Jie buvo sulaikyti Prancūzijoje bei Ispanijoje ir vėliau perduoti Šveicarijai.

Nelinkę prisipažinti

Kiti šios gaujos nariai, kuriuos pavyko nustatyti, sulaikyti jau Lietuvoje.

Per vieno iš jų – jau teisto Manto Janišiaus gaudynes 2014-ųjų birželį Žaliakalnyje, P.Višinskio gatvėje, buvo sudaužyti keturi automobiliai ir sužaloti du žmonės. Pats bėglys, bandęs pasprukti nuo policijos automobiliu "AudiQ7" ir sukėlęs avariją, tada nenukentėjo.

Kartu su 27-erių Ž.Romanovu ir 35-erių M.Janišiumi prieš Kauno apylinkės teismą dėl apiplėšimo stojo ir 23-ejų Deividas Liutkevičius, 31-erių Paulius Sibirskis bei 56-erių Vytautas Gintvainis. Būtent dėl pastarojo kaltės neįvyko net du iš trijų anksčiau planuotų šios bylos posėdžių. O priešpaskutiniame – išsiaiškinus, kad vyriausiasis iš teisiamųjų gydomas Romainių tuberkuliozės ligoninėje, buvo nuspręsta organizuoti vaizdo konferenciją su šia gydymo įstaiga ir apklausti jį nuotoliniu būdu.

Kartu su minėtu penketu teisiamas ir, anot teisėsaugininkų, Kaune daryti nusikaltimus jiems padėjęs 34-erių Giedrius Fiodorovas.

Nė vienas iš stojusiųjų prieš Kauno apylinkės teismą jiems pareikštų kaltinimų dėl didelės vertės turto organizuotoje grupėje pagrobimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo kankinant bei dėl savanaudiškų paskatų, neteisėto laisvės atėmimo ir neteisėto disponavimo narkotikais be tikslo juos platinti, ikiteisminio tyrimo metu nepripažino. Kvaišalų sulaikant rasta pas du teisiamuosius.

Vienas sutiko bendradarbiauti

Teisėsaugininkams pavyko inkriminuoti teisiamiesiems šiuos nusikaltimus, remiantis apiplėštos parduotuvės vaizdo įrašu ir vieno šio nusikaltimo dalyvio, sutikusio bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais. Pastarojo užduotis šio išpuolio metu buvo su P.Sibirskiu išdaužyti iš anksto nurodytas vitrinas ir sukrauti į krepšius juose buvusį grobį.

Iš pradžių šio apiplėšimo dalyviai atskrido į Italijos Bergamo miestą. Ten jiems buvo pademonstruotas nusižiūrėtos Askonos juvelyrinės parduotuvės "Tettamanti" prekių katalogas, nurodant, ką reikės grobti pirmiausia. Supažindinti jie ir su šio prabangaus salono patalpų planu. Paskui teliko atvažiuoti prie jo dviračiais ir apsižiūrėti, koks laikas patogiausias išpuoliui. Pasirinkta 15 val., nutaikius momentą, kai parduotuvėje buvo tik viena pardavėja.

Nusikaltimas įamžintas

Teigiama, kad plėšikai atvyko į nusikaltimo vietą dviračiais, su kuriais iš jos ir pasišalino, pakeliui nusimesdami ir viršutinius drabužius.

Remiantis vaizdo įrašu, į parduotuvę įsibrauta 15.07 val. Ir viskas truko vos porą minučių. D.Liutkevičiui ir G.Anuskai likus lauke prie durų stebėti aplinką, į parduotuvę, užsidėję gobtuvus, įbėgo V.Gintvainis, P.Sibirskis, P.Sokolovas ir atskleisti šį nusikaltimą pareigūnams padėjęs asmuo. P.Sokolovui, kuris buvo ginkluotas pistoletu, ir V.Gintvainiui, grasinant susidorojimu pardavėjai, ji ne tik buvo paguldyta ant grindų, bet ir surišta lipniąja juosta. Tuo metu P.Sibirskis su nusikaltimą padėjusiu atskleisti asmeniu daužė vitrinas ir krovėsi iš jų į krepšius laikrodžius bei papuošalus. O V.Gintvainis iš kasos aparato dar pagrobė ir beveik 3 tūkst. Šveicarijos frankų (daugiau kaip 2 730 eurų).

Lemtinga egzekucija

Kitą dieną visi apiplėšimo dalyviai sėkmingai grįžo į Lietuvą.

Tačiau vėliau pradėjo aiškintis tarpusavio santykius, pasigedus vieno pagrobto laikrodžio. To, kurį teisėsaugininkai netrukus rado Kauno Savanorių prospekto lombarde.

Jo pasisavinimu įtartas asmuo, vėliau sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga. Po to, kai už mėnesio po apiplėšimo buvo apgaule G.Fiodorovo atsiviliotas į susitikimą, kuriame jo jau laukė M.Janišius su dar vienu nenustatytu asmeniu.

Įviliotasis į spąstus buvo nusivežtas automobiliu į nenustatytą pakaunės mišką, ten muštas, spardytas, daužytas beisbolo lazda, Naudotas prieš jį ir elektrošokas. Kankinant siekta išgauti, kur yra dingęs laikrodis.

Per šią egzekuciją aukai buvo sulaužytas žandikaulis. O teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad jis atlaikė ne mažiau kaip 21 buvusių bendrininkų smūgį.

Vėliau auka buvo surišta, uždėjus ant galvos skudurą. Ir, į mišką atvykus G.Anuskai su V.Gintvainiu, nugabenta į vieno Žeimenos gatvės namo rūsį, kuriame pastarieji toliau jį kalino, neteisėtai atimdami laisvę.

Gresia minimalios bausmės?

Vakarykštis bandymas pagaliau pradėti nagrinėti šią bylą taip pat nepavyko.

Dėl dviejų priežasčių – pasikeitė M.Janišiaus advokatas, kuriam reikia laiko susipažinti su byla, ir dėl pagaliau iš Šveicarijos gauto nuosprendžio, paskelbto G.Anuskai ir P.Sokolovui, kurio nespėta išversti. Šis apie 150 puslapių dokumentas gautas baigiantis praėjusiai darbo savaitei.

Pirminiais duomenimis, pernai Šveicarijos Lugano miesto teismas už minėtą juvelyrinės parduotuvės apiplėšimą, subendrinęs su kitomis bausmėmis, skirtomis už taip pat užsienyje padarytus nusikaltimus, nuteisė G.Anuską trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimu. O P.Sokolovą – taip pat subendrinus su bausme, skirta už nusikaltimą, padarytą Ispanijoje, – trejų metų laisvės atėmimu. Remiantis tarptautine teismų praktika, ir Lietuvoje teisiamiems jų bendrininkams turėtų būti skirtos panašios bausmės, dėl to ir laukta minėto Šveicarijos teisėjų sprendimo.

Į vakarykštį posėdį Kauno apylinkės teisme atvyko visi kaltinamieji, išskyrus tuberkuliozės ligoninėje tebegydomą V.Gintvainį. Jie dengėsi veidus, kaip ir per parduotuvės apiplėšimą. Vieni – tramdydami emocijas. Kiti – pavyzdžiui, M.Janišius, per kurio sulaikymą neapsieita be nukentėjusiųjų, – kitais būdais demonstruodami prieš žiniasklaidos fotoobjektyvą savo tikrąjį veidą.

Kitas – jau penktas bandymas pagaliau atversti šią jau beveik pusmetį Kauno apylinkės teisme įstrigusią bylą numatytas jau kitąmet.

GALERIJA

  • P. Sibirskis
  • M. Janišius
  • G. Fiodorovas
  • D. Liutkevičius
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
  • Kauniečių išpuolis pašiurpino Šveicariją
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

KEMBRIKAS

Teisejai gaus po deimantuka.Taigi senatis.

O kvailiau parašyt negalėjai?

Robiui

Atmatos

Aborto atliekos.Kai kas iš tokių pat juos laiko drąsuoliais,niekindami išdavusį.Gėda dėl tokių atmatų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS