Kauno nepilnamečių pataisos namuose – tragedija | KaunoDiena.lt

KAUNO NEPILNAMEČIŲ PATAISOS NAMUOSE – TRAGEDIJA

  • 13

Ketvirtadienio pavakarę Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose (NTI-PN) įvyko skaudi nelaimė – ranką prieš save pakėlė čia laisvės atėmimo bausmę atlikęs 18-metis. Jis atsisveikino su gyvenimu būdamas Drausmės izoliatoriuje.

Pirminiais duomenimis, nelaimė pastebėta per vėlai – kameroje vaikinas buvo vienas. Jį dar bandė gaivinti budėtojas su kolegomis. Apie 18 val. į šią įkalinimo įstaigą, įsikūrusią Technikos gatvėje, buvo kviesti ir greitosios pagalbos medikai. Tačiau ir jie jau buvo bejėgiai – už pusvalandžio konstatuota jaunuolio mirtis. Anot medikų, tokiais atvejais efektyvi būna tik pagalba, suteikta per pirmąsias keturias-šešias minutes.

Pasak Kauno NTI-PN direktoriaus Vytauto Lamausko, oficialiai pradėjusio eiti šias pareigas prieš penkias savaites, ranką prieš save pakėlęs 18-metis kalėjo jų įstaigoje daugiau kaip metus. Tačiau kiek jaunuoliui dar buvo likę kalėti ir iš kur jis kilęs, patikslinti atsisakyta – esą šie duomenys apie nuteistąjį yra konfidencialūs. Tepasakyta, kad iš gyvenimo pasitraukęs nuteistasis – ne kaunietis ir jo tėvai apie tragediją informuoti tą patį ketvirtadienio vakarą.

Kalėjimų departamento žiniomis, velionis buvo tapęs pilnamečiu vos prieš porą mėnesių. Beje, ir į Kauno NTI-PN jis buvo atvežtas per savo 17-ąjį gimtadienį. Šioje įkalinimo įstaigoje nepilnametis turėjo atlikti jam teismo skirtą bausmę už vagystę. Kameroje, kurioje įvyko tragedija, jis atliko nuobaudą už drausmės pažeidimus. Įstaigos psichologai po pirmojo pokalbio su šiuo nuteistuoju konstatavo jo polinkį į savižudybę, dėl to jis buvo įtrauktas į asmenų, linkusių save žaloti bei žudytis, sąrašą. Teigiama, kad dėl šios priežasties su nuteistuoju įstaigos psichologai nuolat dirbo individualiai.

Dėl šio įvykio Kauno NTI-PN pradėtas tarnybinis patikrinimas. Ikiteisminį tyrimą 18-mečio mirties priežasčiai nustatyti pradėjo ir Kauno policija. Kauno NTI-PN darbuotojams bei čia bausmę atliekantiems nuteistiesiems teikiama psichologo pagalba.

Pastarąjį kartą tokia tragedija Kauno NTI-PN buvo įvykusi prieš 14 metų. Tada ranką prieš save pakėlė 16-metis, kuris dar tik laukė teismo – buvo suimtas už vagystes. Tragedija įvyko vos ketvirtą jo buvimo Kauno NTI-PN dieną. Ir tada ranką prieš save pakėlęs šios įkalinimo įstaigos gyventojas buvo vienutėje, į kurią pateko ne dėl drausmės pažeidimų, bet diagnozavus jam užkrečiamą ligą.


Psichologinės pagalbos telefonai (pokalbiai 8-800 linija yra nemokami)

Vaikų linija www.vaikulinija.lt – 116 111

Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt – 8 800 28888

Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt – 8 800 60700

Pagalbos moterims linija – 8 800 66366

Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba) – 8 800 77277

Dingusių žmonių šeimų paramos centras – 8 800 26161; 8 5 2773135

Psichologinė pagalba internetu:

http://www.vaikulinija.lt

http://jppc.lt/draugas

http://paklausk.kpsc.lt

kasnutiko@yahoo.com

GALERIJA

  • Kauno nepilnamečių pataisos namuose – tragedija
  • Kauno nepilnamečių pataisos namuose – tragedija
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Deividas

Esu ten buves it nera ko ten pjaustytis ir zudytis asilas pats

darius

tadui, gali taip sakyti, nes ne tavo vaikas, o jei butu tavo...

hmm

Puiku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS