Kauno verslininko našlė atlaikė ilgą kovą prieš garsų koncerną | KaunoDiena.lt

KAUNO VERSLININKO NAŠLĖ ATLAIKĖ ILGĄ KOVĄ PRIEŠ GARSŲ KONCERNĄ

Šalies turtingiausiųjų gyvenimas, slepiantis milijoninius sandorius, konkurencinės kovos, pasitelkus valstybės institucijas, ar verslo užgrobimai – visa tai – knygynus pasiekusiame knygos "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių" papildyme. Ir daugybė naujų, intriguojančių faktų, kuriuos pateikė garsaus Kauno verslininko našlė.

Garsios statybų bendrovės "Mitnija" įkūrėjas, buvęs akcininkas bei ilgametis generalinis direktorius nusižudė 2010 m. birželio 29-ąją. Tai buvo paskutinis 59 m. Antano Gureckio sprendimas: jis nesėdės už grotų, visiems laikams išliks iki pat galo prieš visus garbingų principų besilaikantis stambiausių statybinių projektų įgyvendintojas.

Atsivėrė knygoje

Lemtingą rytą į jo namus Kauno priemiestyje Vytėnuose tamsiai žalios spalvos mikroautobusu atvažiavo teisėsaugos darbuotojų ekipažas. Kratą atliko du vyrai. Bet tada, prieš aštuonerius metus, pareigūnų dueto veiksmus nutraukė kraupus įvykis. Po kratos A.Gureckis pasirašė ant dokumentų, o sužinojęs, kad bus vežamas į Vilnių, nusižudė. Krata baigėsi tuo, kad pareigūnai atgal į Vilnių sugrįžo taip ir nieko nepešę, sugrįžę savo ataskaitoje trumpai parašė: "Nieko nerasta ir nieko nepaimta."

Praėjus vos kelioms savaitėms jau buvo aišku, kad kruvinieji birželio 29 d. įvykiai buvo susiję su brutaliomis ir atviromis kovomis dėl verslo, turto bei įtakos. Į jas buvo įtraukti bendrovės vadovai, eiliniai statybininkai, teisėsaugininkai ir net A.Gureckio šeimos nariai. Tokio ilgai trukusio ir žinomo verslininko mirtimi bei jo artimųjų persekiojimu pažymėto konflikto iki tol Lietuvoje dar nebuvo.

Vyrą palaidojusią kaunietę, pedagogę Violetą Gureckienę prislėgė širdgėla, tačiau ji negalėjo net numatyti, kokia našta netrukus užgrius ją bei vienintelę jos dukterį Betą Rimšienę. Pastaraisiais metais V.Gureckienė vengia bendrauti su žiniasklaida, bet man susitikimą paskyrė savo namuose – toje pačioje svetainėje, kur kratą atlikusių pareigūnų akivaizdoje nusižudė A.Gureckis.

Garsaus statybų verslininko našlė per kelias savaites kruopščiai surinko pluoštą unikalių dokumentų, užrašų, fotografijų bei įvairių žmonių liudijimų, kurie leido iš arčiau pažvelgti į šios tragiškos, iki šiol pernelyg plačiai neviešintos, šantažu bei turto užvaldymo principais pažymėtos istorijos užkulisius. Šie garsios našlės sukaupti duomenys leido pamatyti ir kitokius to meto pagrindinių koncerno "MG Baltic" veikėjų – Dariaus Juozo Mockaus ir Raimundo Kurlianskio – veidus ir psichologines charakteristikas.

Garsių objektų statytojas

Kaip teigė V.Gureckienė, "Mitnijos" sėkmės istoriją A.Gureckis pradėjo 1995 m. mažoje statybų aikštelėje. Jis šią įmonę tarsi kūdikį puoselėjo bei prižiūrėjo daugiau nei 10 metų, iki pardavimo verslo grupei "MG Baltic" 2006 m.

"Mes su Antanu išgyvenome 39 santuokos metus. Abu su vyru nuo 19 metų labai sunkiai dirbome. Jis buvo aistringas pasirinktos profesijos entuziastas, – pasakojo V.Gureckienė. – Kai Kaune, Savanorių prospekte, buvo statoma "Hyper Maxima", vyras su pagrindinių konkurentų – bendrovės "Kausta" atstovu juokais iš konjako dėžės susilažino, kad šią parduotuvę pastatys per šimtą dienų. Vyro vadovaujami statybininkai statė naktimis, bet išties spėjo šitą projektą įgyvendinti per šimtą dienų. Antanėlis visuomet didžiausią dėmesį skirdavo nesibaigiantiems darbams, o tik paskui – šeimai."

Nors A.Gureckis buvo sukaupęs įspūdingą kapitalą, tačiau visuomet pasižymėjo paprastumu. Jis nebuvo linkęs viešumoje rodytis išskirtiniais automobiliais ar kitais milijonierių žaislais. Vyras dosniai remdavo vienuolynus, dvasininkus bei meno pasaulio žmones.

Antanas ir Violeta Gureckiai buvo pagrindiniai bendrovės "Mitnija" akcininkai. Bet 2006 m. kovo 23 d. visas turėtas akcijas už 57 mln. litų (daugiau nei 16 mln. eurų) perleido kompanijai "MG Baltic Investment". Kodėl taip nusprendė? A.Gureckis norėjo turėti mažiau darbų ir daugiau laiko leisti laisvalaikio pramogoms. Tačiau naujieji savininkai įpareigojo A.Gureckį dar trejus metus vadovauti įmonei.

Svaigino apdovanojimais

Artimiausi A.Gureckio žmonės pasakojo, kad vyrą tiesiog svaigino kaskart jam teikiami apdovanojimai, statulėlės bei kitokie įvertinimai, skirti už nuveiktus darbus. Tad jis retai įsigilindavęs į jam už nugaros rezgamas nemalonias pinkles.

Daugiau nei prieš dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje, Londone, buvo surengtas iškilmingas "MG Baltic" vadovams skirtas renginys, kurio metu A.Gureckis buvo apdovanotas už puikų darbą "Mitnijoje". Tą vakarą garbingą apdovanojimą vyras atsiėmė iš D.J.Mockaus rankų. 2007 m. tuometis šalies vadovas Valdas Adamkus įteikė A.Gureckiui aukso medalį už geriausią metų gaminį – Kauno "Akropolį", o po metų – antrą medalį už Molėtų observatoriją.

V.Gureckienė prisiminė, kad nuo pažinties pradžios D.J.Mockus kauniečių beveik neprisileido. "Jis laikėsi nuošalyje. Kelis kartus esu mačiusi jį renginiuose, tačiau nė sykio su manimi nešnekėjo. Tiktai kartą ranką yra padavęs. Netgi specialiai bandžiau per vieną renginį prieiti, bet jis demonstratyviai neprisileido. Manau, dėl to, kad nesuprasčiau, kokia tikroji jo leksika ir ką jis išties mąsto. Juk kai kada vien akys apie žmogų daug pasako. Patikėkite, ten viskas veikia pagal tam tikrą pasiskirstymą, kiekvienas turi savo vaidmenis", – kalbėjo kaunietė.

R.Kurlianskis priešingai – nevengdavęs kontaktų ir netgi šiltai bendraudavęs su A.Gureckio šeimos nariais. Jis ne kartą yra lankęsis šeimos name Vytėnuose. Čia jie pietaudavo, gerdavo R.Kurlianskio atsivežtą vyną arba šampaną, šnekėdavosi pačiomis įvairiausiomis temomis. "Per tuos susitikimus jis atrodė mandagus, pasipuošęs, draugiškai nusiteikęs ir niekada negailėdavęs gražių komplimentų nei man, nei mano dukrai. Bet kartą jis ištarė labai įdomią frazę: "Mes versle esame kaip tarp vilkų ir visi su kaukėmis", – prisiminė pašnekovė.

A. Gureckis (kairėje) ir D. J. Mockus. Nuotr. iš D. Dargio knygos "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių".

Pareikšti milijoniniai ieškiniai

Didžiausias chaosas A.Gureckio šeimoje prasidėjo 2010 m. sausio 21 d., kai bendrovė "Mitnija" pareiškė 21 149 351 litų ieškinį dėl neteisėtų vadovo veiksmų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad įmonę valdė valdyba: valdybos pirmininkas R.Kurlianskis, nariai – I.Žemkauskienė, A.Gureckis. Našlė turi duomenų, kad "MG Baltic Investment" atstovai kiekvieną mėnesį sau persivesdavo net apie 70 tūkst. litų už darbą ir kontrolę "Mitnijoje".

2010 m. sausio 22-ąją Kauno apygardos teisme buvo iškelta civilinė byla, kurioje ieškovas "Mitnija" kėlė pretenzijas A.Gureckiui. Buvo reikalaujama atlyginti tariamai bendrovei padarytą žalą, kuri įvertinta net 23 mln. litų.

Šis tyčinis ieškinys mus pražudė, nes visiškai paralyžiavo šeimos gyvenimą.

Praėjus savaitei, sausio 29 d., Vilniaus apygardos teismo nutartimi buvo pritaikytos laikinosios nuosavybės apribojimo priemonės. "MG Baltic Investment" pareiškė 42 025 295 litų ieškinį dėl tariamai neteisėtos A.Gureckio veiklos ir dėl to, kad esą nuvertėjo statybų bendrovės akcijos. Anot našlės, šis ieškinys – tie patys ieškiniai, kaip ir Kauno apygardos teisme, tik du kartus padidinti. Ieškovas manė, kad jis laimės pirmą bylą. Teisininkai svarstė, jei prisiteis pirmoje byloje, tai atsistatys akcijų vertė ir nėra jokio pagrindo antrai bylai. Bet jie nieko neprisiteisė.

"Šis tyčinis ieškinys mus pražudė, nes visiškai paralyžiavo šeimos gyvenimą", – prisimindama tyčinių ieškinių reiškimą kalbėjo V.Gureckienė.

2010-ųjų gegužės 20-ąją, A.Gureckio gimimo dieną, "MG Baltic Investment" pareiškė 12 mln. litų ieškinį dėl žalos. Tokią nutartį priėmė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Šarūnas Račkauskas. Bet šis ieškinys neturėjo jokio realaus teisinio pagrindo, o galiausiai proceso metu pradingo.

2011 m. balandžio 11 d. "Mitnija" pareiškė 581 152,57 litų ieškinį našlei V.Gureckienei dėl draudimo didinti įstatinį kapitalą. Nors A.Gureckis 2007 m. atpirko 10 proc. "Mitnijos" akcijų už 7,5 mln. litų, brangiau negu pirko. Jis tikėjosi bendradarbiavimo. Nagrinėdamas šį ieškinį, teismas nutartyje pasisakė, kad ieškovas nesąžiningas – visam turtui pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, ieškiniams patenkinti pritrūko 30 mln. litų, o jie siekė didinti įstatinį kapitalą, kai turėjo galimybę sumažinti.

Kadangi našlė V.Gureckienė išdrįso pasipriešinti, jie pareiškė jai naują ieškinį. Bet neprisiteisė. Visi ieškiniai buvo sujungti į vieną bylą, bendra ieškinių suma siekė apie 76 mln. litų. Tokio dydžio ieškinio Lietuvoje fiziniam asmeniui dar nebuvo. 2011-ųjų birželį ši byla pradėta nagrinėti Vilniaus apygardos teisme. Bylą nagrinėjo 22 teisėjai. Jos nagrinėjimas užtruko 7,5 metų, galiausiai ieškovai prisiteisė 5 proc. nuo ieškinio dydžio.

"Kartais aš girdžiu, kaip dėl menkiausių niekų žmonės palūžta, o mes patyrėme įžūlų užpuolimą, turėjome pasipriešinti, kad išliktų likę šeimos nariai", – sako V.Gureckienė.

– Svarbiausia, kad mes nerūpėjome savo valstybei. Po kratos niekas mumis nesirūpino, tik vienas policininkas atėjo pagąsdinti ir pagrasinti. Manau, kad tokios bylos yra žudikės. Esu girdėjusi, jog panašių bylų buvo ir anksčiau, tik jos tyliai nugrimzdo į užmarštį."

Susitikimai Vievyje

Byloje pažymėta, kad 2010-ųjų kovą A.Gureckiui paskambino žinomas kaunietis verslininkas Zigmas Petrauskas. Susitikimas buvo numatytas Kaune, Savanorių prospekte esančioje picerijoje – tame pačiame stikliniame verslo centro pastate, kur skandalingai bankrutavusio holdingo EBSW klestėjimo laikotarpiu veikė koncerno biuras. Be to, kadaise šio pastato statybomis rūpinosi A.Gureckio vadovaujama "Mitnija".

Įdomiausia, kad šiame susitikime, be Z.Petrausko, dalyvavo ir kaunietis milijonierius Raimundas Petrikas. Jo brolis – buvęs EBSW prezidentas Gintaras Petrikas. "A.Gureckis man sakė, kad R.Petrikas ir Z.Petrauskas ragino skambinti D.J.Mockui. Šią informaciją paviešinau visoms institucijoms, teismų pirmininkams, politinių partijų vadovams", – prisiminė V.Gureckienė.

Po minėto susitikimo Kauno picerijoje A.Gureckis paskambino D.J.Mockui ir pakvietė pasimatyti Vievyje veikusioje kavinėje "Keturios sostinės". "Tai buvo toks įtampos kupinas laikas, kai kone kasdien Antaną vis kažkas telefonu kviesdavosi atvažiuoti pasišnekėti į Vilnių ar kažkur pusiaukelėje tarp Kauno ir Vilniaus. Kaip supratau, šitie vyrukai jį kaip reikiant pradėjo tąsyti", – atsiminė V.Gureckienė.

Vieną tokių akistatų stebėjęs liudininkas vėliau teisėsaugai pasakojo, kad A.Gureckis D.J.Mockaus paklausė: "Ką aš tau, Dariau, blogo padariau?" O šis neva arogantiškai atšovė: "Tu mane pažeminai ir apvogei." Tai buvo pasakyta agresyviai. Paskui D.J.Mockus atsistojo ir pasakė, kad verčiau A.Gureckis kalbėtųsi su R.Kurlianskiu.

A. Gureckis (viduryje) su B. Lubiu ir V. Adamkumi. Nuotr. iš D. Dargio knygos "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių".

Garsios antstolės žygiai

2010 m. birželio 16-ąją, nors A.Gureckio šeimai buvo pranešta trimis dienomis anksčiau, prieš pat vardadienį, kad per vieną dieną tuometis Vilniaus apygardos teismo teisėjas Š.Račkauskas priėmė tris nutartis: uždraudė A.Gureckiui naudotis akcininko teisėmis (jis turėjo 10 proc. "Mitnijos" akcijų), atmetė A.Gureckio prašymą dėl bylos nagrinėjimo Kaune, uždraudė naudoti ir valdyti A.Gureckių šeimai priklausančius automobilius, teigdamas, kad jie turi būti pastatyti "MG Baltic" koncernui priklausančioje automobilių aikštelėje. Pagrindinė priežastis – padidės automobilių rida ir nusidėvės salonai.

Vilniaus teisėjas Š.Račkauskas nurodė nutartį vykdyti skubiai. Po A.Gureckio mirties itin griežtas teismo nutartis jo šeimai paskelbęs teisėjas Š.Račkauskas paliko teisėjo darbą ir perėjo į advokatų gretas.

"Taip jie mėgino sužlugdyti visą šeimą. Nebuvo nė pinigų, nė transporto priemonių, viskas areštuota, areštui patenkinti trūko 30 mln., kad ir kur kreiptumėmės, gaudavome atsakymą, jog viskas teisinga ir teisėta. Nuolatiniai gąsdinimai ir grasinimai tęsėsi. Tais pačiais ieškiniais pradėtas baudžiamasis procesas, – prisiminė V.Gureckienė. – Antstolė Sonata Vaicekauskienė jau kitą rytą su vairuotojais stovėjo prie mūsų namo."

Garsioji S.Vaicekauskienė – ta pati, nemažai visuomenėje kritikos sulaukusi ir dažnai drastiškais metodais stebinanti antstolė, bene labiausiai pasižymėjusi, kai jai buvo pavesta vykdyti garsiąją teismo nutartį – paimti mergaitę iš Kauno pedofilijos istorijoje pagarsėjusios Kedžių šeimos namų Garliavoje, Klonio gatvėje.

"Bet nutarėme jiems pasipriešinti, – prisimena V.Gureckienė. – Neatidavėme automobilių, Antanas niekam nežinant juos paslėpė. Tačiau antstolė vis tiek įžūliai beldėsi į mūsų namus, ieškojo mašinų net prie šeimos vasarnamio, važinėjo po visą Lietuvą persekiodama iš paskos. Ji mus filmavo, fotografavo. Įsiveržusi į namus suskaičiavo visas jame buvusias lemputes. Ji smulkiai surašė visus daiktus, net kavos aparatą ir sofas. Neištvėręs aršaus puolimo, Antanas ėmė skųstis sveikata. Turėdamas nedarbingumą kreipėsi į medikus, tačiau net ir medicinos įstaigoje antstolė be paliovos persekiojo Antaną. Jie siekė bet kokia kaina paralyžiuoti mūsų šeimą."

"Šaukei Lietuvai – likai gyva"

2010 m. spalio 16-ąją moteris visiškai atsitiktinai atrado net kelis A.Gureckio ranka rašytus priešmirtinius laiškus. Įdomu, kad pagrindinis laiškas velionio vyro darbo užrašų knygelėje buvo aptiktas likus dienai iki Violetos ir Antano santuokos keturiasdešimtmečio.

Paviešinau dalykus, dėl kurių kiti paprastai palūžta ir baiminasi tai viešai paskleisti.

Iškalbingi laiškai, kuriuose minimas koncernas "MG Baltic" bei pagrindiniai jo veikėjai – D.J.Mockus bei R.Kurlianskis, netrukus buvo perduoti keliems Kauno žurnalistams ir paviešinti.

Atkaklus charakteris bei būdas V.Gureckienei padėjo atlaikyti net 7,5 metų trukusį sudėtingų teismų maratoną. 2017-ųjų birželį byla baigėsi. "Matyt, jie manė, kad mane pribaigs. Bet jiems nepavyko, – atsiduso moteris. – Galiausiai juk viskas baigėsi gana sėkmingai – teismai panaikino turto areštus. Svarbiausia, kad namus išsaugojome."

Net ir sudėtingo teismų maratono metu V.Gureckienė ir B.Rumšienė nepasidavė blogoms emocijoms. Dar prieš šeimą užgriuvusias bėdas V.Gureckienė niekada negailėjo finansinės paramos vienuolynams, moterų klubams, sunkiai sergantiems mažamečiams. "Manau, kad jei gyvenime tau pasisekė gauti, privalai būtinai tuo pasidalyti su aplinkiniais", – tokia, visiškai nebūdinga šiuolaikinei vartotojiškai visuomenei, filosofija remiasi žinoma našlė.

V.Gureckienė teigė, kad iki šiol dažnai iš praeivių gatvėje sulaukia to paties klausimo – kaip ji išliko gyva? "Bet jiems atsakau: paviešinau dalykus, dėl kurių kiti paprastai palūžta ir baiminasi tai viešai paskleisti. Kartą gatvėje prie manęs priėjusi nepažįstama moteris ištarė: "Kadangi šaukei visai Lietuvai, todėl ir likai gyva." Niekas netikėjo, kad mes išliksime, žmonės vis stebisi, iki šiolei užkalbina. Visi mes gyvename ir kartais nežinome, kokie gabumai ir talentai slypi mumyse, kokius didelius darbus galime atlikti. Atsitikus tokiems tragiškiems įvykiams, žmogus arba palūžta, arba pavirsta geležimi", – užtikrintai kalbėjo žinoma kaunietė našlė.

Knygoje – garsiausi šalies turtuoliai

Daugiau nei 500 puslapių užimančios juodosios lietuviško verslo paslaptys į rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio naujais faktais papildytą knygą "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių" sugulė prakalbinus daugelį garsių Lietuvos verslo ir politikos pasaulio žmonių.

"Pusantrų metų kasdienio darbo, daugiau nei 30 tūkst. perskaitytų dokumentų ir bemaž 450 susitikimų – būtent tokią kainą sumokėjau už tai, kad pavyktų atpasakoti mūsų šalies verslo elito istorijas bei ištakas. Esu dėkingas visiems, išdrįsusiems atskleisti ilgus metus saugotas paslaptis, pasidalijusiems faktine medžiaga, iki tol itin saugota ar slėpta tamsiausiuose archyvų stalčiuose", – sako septynių bestselerių autorius D.Dargis.

Tūkstantiniais tiražais išleistų knygų "Tikroji Daktarų istorija", "Juodosios mafijos našlės" ar "Kriminalinė Agurkinių odisėja" autoriaus teigimu, ši knyga šokiruos visus, tikinčius, kad didieji verslo banginiai yra tikrasis šalies elitas, besipuikuojantis gyvenimo būdo žurnaluose ar jaunuosius verslininkus skatinančiuose seminaruose.

Išskirtines knygas su autoriaus autografu bei asmenine dedikacija galima nusipirkti elektroninėje parduotuvėje www.dailiausknygos.lt.

Gairės: Violeta Gureckienė, Antanas Gureckis, Mitnija, MG Baltic, pagalbos tel, 13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Penisininkas

Prakeikiu sonatą vaicekauskienę ir visą jos giminę, sugriovusią gyvenimus žmonėms

Ir vel

Ta pati gauja - mockus, kurlianskis, vaicekauskiene...

klp

MG tik bandė siekti savo tikslų. Baisiausia grandis čia yra parsidavę teisėsaugininkai. Neabejoju, kad didžioji dalis veikėjų ir toliau sėkmingai dirba savo šlykščius darbus prisidengdami antpečiais. Padėtis atrodo beviltiška.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS