Kelių erelio triumfas teisme pribloškė policiją (pamatykite vaizdo įrašą) | KaunoDiena.lt

KELIŲ ERELIO TRIUMFAS TEISME PRIBLOŠKĖ POLICIJĄ (PAMATYKITE VAIZDO ĮRAŠĄ)

Įžūlus Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjas triumfuoja teisme.  Pastarasis vietoj vairuotojo pažymėjimo atėmimo skyrė tik nedidelę piniginę baudą. Policija svarsto galimybę šį sprendimą apskųsti.

Įžūlus pažeidimas

Kovo 6 d., apie 8.45 val., Kauno policijos pareigūnai tarnybiniu automobiliu užfiksavo šiurkštų KET pažeidimą. Rytinio piko metu Tunelio gatvėje BMW vairavusiam Arūnui Banzevičiui trūko kantrybė laukiant bendrame automobilių sraute, tad nusprendė apsisukti.

Vairuotojas neprivažiavo artimiausios sankryžos, kur galėtų, niekam netrukdydamas ir laikydamasis KET, atlikti šį manevrą. Jis savo BMW apsisuko važiuodamas tiesiog per žaliąją veją. Skiriamąją juostą įžūliai kirtęs vairuotojas ramiai nuvažiavo Centro kryptimi.

Policijos pareigūnų tarnybinis automobilis stovėjo per kelias transporto priemones nuo pažeidėjo. Vaizdo registratoriumi policija užfiksavo ne tik patį pažeidimą, bet ir valstybinius automobilio numerius, tad galėjo lengvai įrodyti vairuotojo kaltę. Vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai pasivijo BMW vairuotoją ties Zoologijos sodu. A.Badzevičiui buvo surašytas pažeidimų protokolas.

Kadangi vyras apsisuko neleistinoje vietoje, taip sukeldamas pavojų ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams, jam už tokį nusižengimą grėsė bauda iki 500 eurų ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimas iki dvejų metų. Dėl šio įvykio buvo pradėta administracinė teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str. 2 d.

Pavojaus nebuvo?

Išnagrinėjus policijos pateiktus duomenis ir vairuotojo A.Bandzevičiaus kalbas, Kauno apylinkės teismas priėmė greičiausiai beprecedentį sprendimą.

Gegužės 26 d. vykusiame svarstyme teisėja Birutė Drozdienė panaikino nutarimą atimti vairuotojo pažymėjimą ir paskyrė net 100 eurų nesiekiančią nuobaudą.

"Kauno dienos" žiniomis, BMW vairuotojas teisme gynėsi pasakodamas apie sergantį tėvą. Tą dieną jis esą važiavo pas jį, bet pakeliui sugalvojo, kad reikia paimti ir mamą, todėl ir apsisuko. Teismui tokios versijos pakako, kad įžūlus pažeidėjas sulauktų beveik išteisinimo?

Už tokį nusižengimą grėsė bauda iki 500 eurų ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimas iki dvejų metų.

Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja Vaida Bytautė teigė, kad teismas priėmė būtent tokį sprendimą, nes nebuvo nustatyta, jog A.B. vairavo chuliganiškai. Pasak teisėjos B.Drozdienės, vairuotojas esą nesukėlė pavojaus nei sau, nei kitiems eismo dalyviams, nesudarė kliūčių eismui ir nesukėlė nuostolingų padarinių.

"Iš vaizdo įrašo matyti, kad A.B., vairuodamas automobilį, sustojo transporto spūstyje, o nutaręs apsisukti draudžiamoje vietoje, pirmiausia įjungė posūkio signalą, palaukė, kol pravažiavo automobiliai, kuriems jis galėjo užkirsti kelią, ir, pasirinkęs saugų atstumą, apsisuko važiuodamas per ištisinę žaliosios vejos juostą.

Įstatymas numato, kad, esant būtino reikalingumo atvejams, pažeidėją galima atleisti nuo atsakomybės. Taip pat įstatymas leidžia, atsižvelgus į padarytą administracinio nusižengimo pobūdį, pažeidėjo kaltės formą ir rūšį, asmenybę, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, skirti mažesnę baudą, arba švelnesnę, arba iš viso neskirti", – tokį pribloškiantį atsakymą atsiuntė  teismo atstovė.

 

 

Sprendimas netenkina

V.Bytautė pridūrė, kad už tokį KET pažeidimą numatoma bauda nuo 30 iki 90 eurų. Anot jos, šioje byloje nebuvo pateikta jokių chuliganiško vairavimo faktą patvirtinančių duomenų, o už tai, kad BMW vairuotojas apsisuko neleistinoje vietoje, jam buvo paskirta maksimali 90 eurų bauda.

"Teismas konstatavo, kad A.B. padarė pažeidimą apsisukdamas draudžiamoje vietoje, todėl jis ir buvo nubaustas didžiausia, kokią už šį pažeidimą numato įstatymas, bauda", – pridūrė Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas neslėpė, kad toks teismo sprendimas nustebino ne jį vieną. Pareigūnai tikino, kad įžūliai KET pažeidusiam vairuotojui paskirta piniginė 90 eurų bauda policijos netenkina. Bus siekiama, kad už tokį vairavimą vyras kuriam laikui prarastų vairuotojo pažymėjimą, todėl teismo sprendimas bus skundžiamas.

"Baigiame iki galo surašyti skundą ir pateiksime teismui", – sakė Kauno policijos vadas.

Anot policijos atstovų, skyrus tik piniginę baudą, kiti vairuotojai taip pat bus linkę pažeisti taisykles, todėl vairuotojo pažymėjimo  atėmimas veikia ir kaip prevencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

.??

Vaizdo įraše akivaizdžiai matoma , kaip pareigūnai be šviesos ar garsinių signalų iki pastebėdami pažeidėją važiuoja daugiau nei 50KM/H. Ar bus nubausti????? Įstatymas lygus visiems, bet kitiems lygesnis

Anonimas

O skersą, tur būt,dėjo pažeidėjas?

C.B.

90e ir visi gali važinėti per žalias vejas bei ištisines linijas,padaryti 150e už greitį ir visi galės važinėti po 200 km/val.Nereikės nei KET,nei policijos.Valio!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS