Kol kas teisinę dvikovą su buvusiu sutuoktiniu nuo jo dukrą slepianti I. Sala beviltiškai pralaimi | KaunoDiena.lt

KOL KAS TEISINĘ DVIKOVĄ SU BUVUSIU SUTUOKTINIU NUO JO DUKRĄ SLEPIANTI I. SALA BEVILTIŠKAI PRALAIMI

  • 46

Aiškėja, kad bent iki šio pavasario Kaune gyvenusi 38-erių Inga Sala, kuri prieš vienuolika metų ištekėjo už Italijos piliečio ir susilaukė su juo dviejų vaikų, dingo su jaunesniąja pusketverių metų dukra po to, kai davė parodymus dar pernai kovą Kauno apylinkės teismui perduotoje jos byloje dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo. O mažametę dukrą, kuri, Italijos teismo sprendimu, turi gyventi Italijoje su tėvu, ji slepia jau beveik porą metų.

Skirtas areštas už akių

Minėtoje Kauno apylinkės teisme po I. Salos dingimo įstrigusioje byloje, pasak šio teismo atstovės, paskutinis posėdis įvyko šiemet kovo 9-ąją, kuomet buvo pradėta kaltinamosios apklausa. Tačiau tada ji nebaigta.

Kitas posėdis buvo suplanuotas balandžio pabaigoje, kuriame turėjo būti tęsiama I. Salos apklausa, po ko jau turėjo būti sakomos baigiamosios kalbos ir teismas turėjo išeiti priimti sprendimo.

Tačiau teisiamajai šiame posėdyje nepasirodžius, minėti planai perkelti į liepos 20-ąją. O I. Salai nepasirodžius ir šiame posėdyje, bylą nagrinėjanti teisėja Sigita Meškauskienė priėmė nutartį skirti teisiamajai 20-ies parų areštą už teisėtų teismo nurodymų nevykdymą ir trukdymą operatyviai išnagrinėti bylą bei paskelbė jos paiešką.

Taigi, I. Salą suradus, ji pirmiausiai turėtų atlikti minėtą arešto bausmę.

Ieškoma ne pirmą kartą

Vietinė bei tarptautinė I. Salos bei jos dukters paieškos yra paskelbtos ir liepos pradžioje Kauno teisėsaugininkų pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl judviejų dingimo.

Kaip jau rašyta, į Kauno teisėsaugininkus dėl to kreipėsi buvęs I. Salos sutuoktinis, su kuriuo Italijos teismas juos išskyrė pernai rudenį, bei mažametės tėvas. Šio teigimu, judviejų aštuonerių metų sūnus, gyventis su juo Italijoje, paskutinį kartą bendravo su mama vaizdo skambučiu šiemet balandį.

Anot I. Salos bei mažametės paiešką pradėjusių teisėsaugininkų, jų artimieji tikina nežinantys, kur jos gali būti.

Sūnų tėvui pavyko susigrąžinti 2021-ųjų rugpjūtį. Tada I. Sala taip pat buvo pasislėpusi nuo jo ir su abiem vaikais. Tačiau tada ją radus bendromis policijos, antstolių ir advokatų pastangomis, į Kauno viešbutį, kuriame tėvas buvo apsistojęs, šiam buvo atvežtas tik sūnus. Nors tada turėjo būti perduota ir dukra, to neįvyko.

Kur tada pavyko rasti I. Salą, Kauno teisėsaugininkai komentuoti nelinkę. Motyvuojama nenoru pakenkti naujai šios moters paieškai.

Laukia ne viena bausmė?

Italijos teismas priėmė sprendimą, kad vaikai turi gyventi su tėvu jų šalyje, tą patį 2021-ųjų rugpjūtį.

I. Salai nevykdant šio sprendimo, antstolė kreipėsi į Kauno apylinkės teismą dėl leidimo prievarta paimti mergaitę vykdant minėtą nutartį dėl jos perdavimo tėvui. Ir toks leidimas, pasak Kauno apylinkės atstovės, šiemet balandžio 18-ąją buvo išduotas.

Tačiau tai – ne vieninteliai teisiniai nemalonumai, gresiantys Lietuvos bei Italijos teismų sprendimų nevykdančiai I. Salai. Už jau minėtą teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą, kas yra traktuojama ne kaip nusikaltimas, o kaip baudžiamasis nusižengimas, gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Be to, mūsų teisėsaugininkai turi duomenų, kad baudžiamasis procesas už sprendimo perduoti abu vaikus tėvui nevykdymą yra pradėtas ir Italijoje. Tačiau negalėta patikslinti, kaip, pagal Italijos įstatymus, tai teisiškai vertinama.

Policija nusikaltimo neįžvelgė

Būtent su minėtomis teisinėmis problemomis siejami ir staiga atsiradę I. Salos parodymai teismui – jau minėtoje byloje dėl teismo nurodymo nevykdymo dėl buvusio sutuoktinio smurtavimo prieš ją ir sūnų. Pasak kaltinimą šioje byloje palaikančio prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu apie tai I. Sala net neužsiminė.

Kauno policijos atstovės teigimu, I. Sala pernai birželį buvo kreipųsis į juos dėl sutuoktinio smurto. Buvo dėl to pradėtas ir ikiteisminis tyrimas, tačiau jis vėliau nutrauktas, nenustačius jokių nusikalstamos veikos požymių.

Kaip jau rašyta, asmenis, žinančius I. Salos ir jos slepiamos mažametės buvimo vietą, jas mačiusius ar galinčius suteikti bet kokios kitos reikšmingos informacijos, prašoma paskambinti ikiteisminį tyrimą dėl jų dingimo atliekančio Kauno Dainavos policijos komisariato telefonais 8 700 606 00, 8 700 648 00 arba 112. Galima susisiekti ir elektroniniu paštu raminta.dickiene@policija.lt arba vilma.savickaite@policija.lt.

GALERIJA

  • Kol kas teisinę dvikovą su buvusiu sutuoktiniu nuo jo dukrą slepianti I. Sala beviltiškai pralaimi
J. Kalinsko, A. Strumilos/BNS, Kauno policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Antanas

Taigi yra Lietuvoje vaikų atėmimo specialistas generalisimas, kuris sugeba net 240 ,,kareivių" armiją suburti vieno vaiko atėmimui.

tai Linai

Kaip galima iš tėvo atimti dukrą? Nuo vyro, pabėga tik rujojančios kalės.

Lina

Kaip galima iš motinos atimti vaiką .Kas jai beliko. Vieną atėmė. Netikiu nė vienu to italo žodžiu.Aišku,kad smurtavo. Nuo gerų vyrų moterys nebėga!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS