Naujųjų sutiktuvės – irkluojant baidarę, deginant blukį ar klausantis varpų muzikos | KaunoDiena.lt

NAUJŲJŲ SUTIKTUVĖS – IRKLUOJANT BAIDARĘ, DEGINANT BLUKĮ AR KLAUSANTIS VARPŲ MUZIKOS

Kol vieni kauniečiai ruošis puošis naujametinei nakčiai, kiti paskutinę 2016-ųjų dieną leis irkluodami Nemunu ar degindami blukį, simbolizuojantį metų negandas. Ir vieni, ir kiti spės paklausyti magiško varpų muzikos koncerto.

Aikštėje fejerverkų nebus

Šeštadienio vakarą laukdami 2017-ųjų linksminsis daugybė kauniečių. Restoranuose, kavinėse, koncertų salėse, aikštėse ar namuose. Šiemet daugiausiai žmonių Naujųjų metų išvakarėse tikimasi sulaukti Kauno Rotušės aikštėje, „Žalgirio“ arenoje ir Kauno sporto halėje.

Rotušės aikštėje 23.30 val. Naujųjų metų sutikimo šventėje visus linksmins mušamųjų ansamblis „Ritmas kitaip“.

Nors šiemet Rotušėje nebus naujametinių fejerverkų, organizatoriai žada, kad šventė paliks didelį įspūdį. „Bus koncertas, specialieji efektai, serpantinų lietus – bus gražu“, – teigė  VšĮ „Šou lyga“ direktorius Remigijus Knabikas. Anot jo, pinigų neleisti fejerverkams buvo numatyta iš karto, vos pradėjus planuoti renginį.

„Fejerverkų mieste bus pilna.  Kam juos dar leisti? Be to, su eiliniu fejerverku šiais laikais nieko nebenustebinsi“ – portalui kauno.diena.lt sakė R.Knabikas. Be to, fejerverkai nepigiai atsieina. Atsinešusieji savo fejerverkų bus laukiami specialiai įrengtoje zonoje. Tokią įrengti patarė policija. Tokia sistema Kaune veikia jau kelerius metus.

Šeštadienis – paskutinė diena, kai Rotušėje rodomos 3D projekcijos. Jas bus galima pamatyti iki 21 val.

Pasiilgusieji mažesnio šurmulio šeštadienį 23.30 val. kviečiami į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kur skambės varpų muzikos koncertas „Naujųjų belaukiant“. Karilionu skambins Raimundas Eimontas.

Baidarėmis Nemunu

Be koncertų ir šou renginių organizatoriai yra parengę ir įvairių kitokių nekasdieniškų pramogų, prasidėsiančių dar šeštadienį priešpiet.

Gruodžio 31-ąją Kauno technologijos universiteto studentų atstovybė FUMSA bei VŠĮ „Vandens turistai“ tradiciškai kviečia pasiplaukioti baidarėmis.

„Nereali, šiurpuliukus kelianti patirtis plaukiant baidare pačiame žiemos vidury! Irkluojant atsiveria nuostabi Kauno miesto panorama bei miegančios gamtos vaizdai“, – tikina organizatoriai.

14 km atstumą nuo Kauno hidroelektrinės iki Vytauto Didžiojo bažnyčios  su sustojimais planuojama įveikti per kelias valandas. Renginio dalyviai starto vietoje rinksis 10:30–11 val., o upe pajudės 11:30 val. 

Organizatoriai už atitinkamą mokestį spėjusiems užsiregistruoti asmenims žadėjo parūpinti baidarę, apsauginę liemenę, karštos arbatos bei užkandžių.

„Visos baidarės jau rezervuotos, bet visuomet būna žmonių, kurie į renginį neatvyksta", – pasakojo organizatorių atstovas Lukas Zabulis ir ragino norinčius plaukti, bet nespėjusius užsiregistruoti su juo susisiekti tel. nr. +370 61594916. 

Degins blogybes

Lietuvos liaudies buities muziejuje vyks dar ekstremalesnės senųjų metų palydos. Tai puiki proga sudeginti visas per metus susikaupusias  blogybes.

„Nuo 12 val. vilksim ir deginsim blukį – lai sudega rūpesčiai ir problemos! Dainuosim, šoksim, vaišinsimės ir, jei gamta leis, visaip žiemiškai pramogausim! Neatvyksit – blogybes Naujiesiems išsaugosit…“,– ragina muziejaus darbuotojai.

Blukis – tai rąstigalis, trinka, kaladė ar kelmas, kuriam, kaip tikima, galima perduoti ir palikti visas savo kaltes, nuodėmes, pykčius, nepriteklius.

„Tą galima padaryti trinktelint per blukį lazda ar kokiu kitu daiktu, galvojant apie tai, kas neišsipildė, kas trikdo ir pykdo mus mūsų viduje. Rąstigalio (blukio) vilkimas yra vienas seniausių ir įdomiausių kalėdinių papročių“, – pasakoja organizatoriai.

Renginio pradžia – muziejaus miestelyje, deginimas – Karčemos aikštėje.


Naujametinis plaukimas baidarėmis 2015 metais:

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Iš serijos

Iš serijos "kas durniau, a"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS