Prieš teismą stojo paskutinis kaltinamasis tragiško Šilainių gaisro istorijoje | KaunoDiena.lt

PRIEŠ TEISMĄ STOJO PASKUTINIS KALTINAMASIS TRAGIŠKO ŠILAINIŲ GAISRO ISTORIJOJE

Antradienį Kauno apygardos teismas atvertė Martyno Sasnausko bylą. Jis yra kaltinamas sukėlęs pražūtingą gaisrą Šilainiuose prieš penkerius metus. Vis dėlto bylos nagrinėjimas nebuvo pradėtas, posėdyje nedalyvaujant vienam iš teisėjų bei kaltinamojo advokatei.

„Susirgo kolegijos teisėjas Gytis Večerskas, kolegijos sudėtis yra nepilna, ji negali bylos nagrinėti, kadangi tokio pobūdžio bylas nagrinėja trijų teisėjų kolegija. (...) Juo labiau, dėl nežinomų priežasčių neatvyko gynėja, todėl bylos nagrinėjimas atidedamas“, – paskelbė teisėja Svetlana Jurgaitienė.

Kitas posėdis byloje numatytas birželio 19 dieną.

M.Sasnauskas yra kaltinamas nužudymu visuotinai pavojingu būdu, sveikatos sutrikdymu ir kitais nusikaltimais. Jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Jis atsisako duoti parodymus“, – sakė prokuroras Andrius Kiuršinas.

Ketverius metus nuo teisėsaugos slapstęsis gaisro Šilainiuose scenarijaus autorius M. Sasnauskas pernai pavasarį buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje. Tuoj po tragiškų įvykių Baltų pr. daugiabutyje tuomet 22 metų įtariamasis pasislėpė nuo teisėsaugos.

Trys jo bendrai, tarp kurių – ir jaunesnysis M.Sasnausko brolis, nuteisti 2014 metų spalį. M.Sasnausko atžvilgiu byla buvo išskirta.

Nukentėjusiems šioje byloje jau kartą teko iš naujo išgyventi tragiškus prisiminimus apie gaisrą liudijant teismo posėdžiuose. Per girtų jaunuolių specialiai sukeltą gaisrą daugiabutyje gyvas sudegė tą vakarą 18 metų gimtadienį šventęs Mindaugas Skruodis. Suanglėjęs jo kūnas buvo rastas buto vonioje.

Dar septyni jaunuoliai buvo sužaloti, vienas jų visam gyvenimui liko prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, jam vadovaujantis prokuroras A. Kiuršinas sakė per savo darbo patirtį neprisimenantis tokias pasekmes sukėlusio nusikaltimo.

Pasibaisėjimo anuomet neslėpė ir Santakos policijos komisariatui vadovavęs Raimundas Abugelis. „Sunku įsivaizduoti, ką jie galvojo. Čia ne žmonių poelgis. Tam keršto planui buvo ruošiamasi. Jie turėjo numatyti šių veiksmų pasekmes“, – neabejojo R.Abugelis.

2012-ųjų metu kovo 25 d. gaisras Šilainiuose ilgam liks daugelio atmintyje. Klaikaus vakaro įvykių eigą pareigūnams sudėlioti padėjo vienas iš padegėjų kompanijos. Jis pasislėpė, o vėliau pats prisistatė policijai. Tyrimo metu nustatyta, jog precedento neturintis kraupus išpuolis kilo dėl menkavertės priežasties.

Baltų pr. daugiabučio septinto aukšto bute buvo triukšmingai švenčiamas gimtadienis. Jame dalyvavo ir M.Sasnausko brolis Paulius. Padauginęs alkoholio P.Sasnauskas ėmė netinkamai elgtis. Gimtadienio dalyviai išsišokėlį pamokė kumščiais, po to P.Sasnauskas parkulniavo namo. Namuose jo vyresnysis brolis M.Sasnauskas mėgavosi stipriaisiais gėrimais su dar keliais bičiuliais.

M.Sasnausko galvoje ir gimė planas atkeršyti už brolio garbę – butą, kuriame linksminasi 14 žmonių, apipilti benzinu ir padegti. Kažkas iš jaunuolių iškvietė taksi automobilį, pakeliui kompanija sustojo degalinėje. Į 5 litrų plastikinį indą įsipylė benzino. Taksi vairuotojui liepė laukti.

Kai pakilo į septintą aukštą, duris atidarė M.Skruodis. Liudytojų parodymais, M.Sasnauskas ėmė pilti ant jo atsineštą benziną.

Teismo posėdyje liudijęs vienas nukentėjusiųjų pareiškė, kad degtuką į benzinu apipiltą vaikiną metė Paulius Diliūnas, vienas iš atvykusios kompanijos.

Gimtadienį šventę draugai matė, kaip per M.Skruodžio veidą bėga benzinas. Po kelių akimirkų pliūptelėjo liepsna. Degė visas Mindaugo kūnas. Jis dar bandė užgesinti liepsną voliodamasis ant lovos, suposi į kambario užuolaidas, tačiau niekas nepadėjo.

Gyvą žmogų padegę budeliai po kelių minučių grįžo prie laukusio taksi automobilio.

Ugnis bute išplito akimirksniu. Lyg specialiai koridoriaus sienos buvo iškaltos lakuotomis medinėmis dailylentėmis. Butas ėmė pleškėti kaip parako statinė. Gimtadienį šventęs jaunimas liko įkalintas bute, nes per liepsnas ir dūmus niekaip negalėjo išeiti.

Išsigelbėjimas buvo du bute esantys balkonai. Jaunimas juose ir susispietė. Tačiau netrukus ir ten tapo per karšta laukti pagalbos.

Septyni jaunuoliai išsigelbėjo po degančiu butu gyvenančio kaimyno dėka. Jis liepė vaikams šokti, o pats juos gaudė ir traukėsi į savo jau dūmais plūstantį, bet gerokai saugesnį butą.

Ne mažesnė grėsmė kilo visos laiptinės gyventojams. Kitą rytą tos laiptinės gyventojai sutiko kaip stovi išėję iš namų – kai kurie iš miegų pakilę liko tik su šlepetėmis, naktiniais drabužiais.

Tokios masto gaisras Kaune buvo pirmasis. Ugniagesiai keitė nuo karščio deformuotus šalmus, baksnojo pačių gyventojų užbarikaduotus avarinius išėjimus. Gaisro naktį aplinkiniai gyventojai talkino gelbėtojams – rankomis nunešinėjo, nustūminėjo daugiabučio kieme sugrūstus ir gelbėjimo darbams trukdančius automobilius.

 

https://youtu.be/4AlHbm8Xm4A

 

Praėjus dvejiems metams po tragedijos buvo paskelbtas nuosprendis padegėjams. Griežčiausios bausmės sulaukė 23 metų P. Diliūnas. Jam skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Jo bendras 20-metis P. Sasnauskas teismo sprendimu už grotų praleis 7 metus 6 mėnesius. P.Sasnauską nuo ilgų nelaisvės metų išgelbėjo tai, kad nusikaltimo padarymo metu jis dar nebuvo sulaukęs pilnametystės.

Kraupiame nusikaltime dalyvavęs 21 metų Lukas Buckus laisvės atėmimo išvengė. Konstatavus, kad jo veiksmai buvo pasyvūs, teismas jam skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant tam pačiam periodui.

GALERIJA

  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • M. Sasnauskas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
  • Šilainių padegėjo teismas
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Na taip bankininkai voge zmoniu pinigus, o GRYBAUSKAITE jiems "padejo" Auksciausio laipsnio debilizmas. O gal tu ir esi tu vagiu kompanijonas, kad slepiesi nepasirasydamas savo pavardes. "vagie kepure dega"......

Manau

Taip elgtis žmogus negali.Tai išgamos.Jų visuomenėje neturi būti.Bent vienas iš tų bepročių,galėtų patupėti cypėje iki gyvos galvos.gal teismas susiprotės?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS