Pateko į spąstus, kuriuos pats užtaisė | KaunoDiena.lt

PATEKO Į SPĄSTUS, KURIUOS PATS UŽTAISĖ

Buvusį muitinės kriminalistą Kristupą Norkų, į kurio namus pernai rudenį skubėjo gausios Kauno policijos pajėgos, siūloma izoliuoti nuo visuomenės 65 paroms. Ikiteisminis tyrimas, sukėlęs tada pareigūnus ant kojų, sustabdytas nenustačius įtariamųjų.

Kalčiausias alkoholis?

Daugiau kaip šešerius metus Muitinės kriminalinėje tarnyboje, o prieš tai dvigubai ilgiau policijoje dirbęs K.Norkus pernykštės spalio 19-osios paryčiais policiją į savo namus Užliedžių seniūnijos Vijūkų kaime išsikvietė pats.

Apie 5 val. dėl girtumo vos apversdamas liežuvį šis Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus vyriausiasis tyrėjas Bendrojo pagalbos centro telefonu pranešė, kad buvo apiplėštas. Esą kieme skaldant malkas, jį užpuolė keturi asmenys. Trys iš kurių buvo su kaukėmis. Užpuolikai atsitempė jį jėga į namus, čia prieš jį smurtavo, visą naktį vertė gerti degtinę, galiausiai pagrobė keliolika tūkstančių eurų.

Esą užpuolikai, parsivedę jį į namus, išsitraukė revolverį ir liepė žaisti rusišką ruletę.

"Kauno dienos" žurnalistams, kurie kalbėjosi tądien su K.Norkumi, kai jis buvo atvežtas patikrinimui į Priklausomybės ligų centrą, apie nakties nuotykius jis pasakojo dar sodriau. Esą užpuolikai, parsivedę jį į namus, išsitraukė revolverį ir liepė žaisti rusišką ruletę. Taip iš jo reikalauta 100 tūkst. eurų – tiek, kiek jis yra paskyręs pagautiems nusikaltėliams baudų.

Paslydo lygioje vietoje

Už poros mėnesių po šio įvykio K.Norkus savo noru paliko tarnybą muitinėje. O šis neeilinis jo nuotykis baigėsi gana iškalbingai: ikiteisminis tyrimas, pradėtas po jo pranešimo, sustabdytas, tačiau Kauno apylinkės teismui buvo perduota byla, kurioje jis kaltinamas neteisėtu disponavimu ginklais.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, vykę tada į K.Norkaus namus, teisme pasakojo, kad į neteisėtai laikyto ginklo radimo vietą neblaivus kolega atvedė pats – rodydamas, kur miegamajame slėpė pagrobtus eurus. Akyliems policijos pareigūnams pastebėjus čia pat už lovos gulintį revolverį, miegamojo šeimininkas iš pradžių prisipažino, kad tai – jo ginklas. Pasiteiravus, ar turi jam leidimą, neslėpė, kad šio neturi.

Vėliau jis ėmė teigti esą šį ginklą jam specialiai pakišo įsibrovėliai. Galiausiai šis mįslingas revolveris dingo. Gal tai – tik sutapimas, tačiau beveik tuo pačiu metu, kai įvykio vietoje pasirodė tuometė K.Norkaus draugė. Vėliau dingusį ginklą pavyko rasti K.Norkaus namo kieme.

Kaltės nepripažino

36-erių K.Norkus savo kaltės dėl neteisėto ginklo laikymo nepripažino ir teisme. Jis teigė esą nukentėjo tada nuo Muitinės kriminalinei tarnybai gerai žinomų asmenų, su kuriais buvo susidūręs gaudydamas kontrabandininkus.

Anot teisiamojo, visos problemos prasidėjo 2015-aisiais, kai jis išdrįso vienam iš tuomečių savo viršininkų, šiuo metu vadovaujančiam kitai tarnybai, pranešti, kad pastarojo pavaduotojas – korumpuotas.

Esą jam net tris kartus buvo atsakyta išduoti tarnybinį ginklą. Dėl ko jis ir ieškojo kitų būdų, kaip apsiginkluoti. O revolverį, už kurį pasodintas į teisiamųjų suolą, įsigijo, kai gyveno vienoje iš prasčiausių pagal kriminogeninę padėtį Vilniaus vietoje – Žemuosiuose Paneriuose. Ir tokiam ginklui tuomet dar nereikėjo jokio specialaus leidimo.

Sprendimas – netrukus

K.Norkus teigė, kad niekada nepasinaudojo šiuo revolveriu. O per vieną savo kraustymąsi supakavo jį su kitais daiktais ir net pamiršo, kad tokį turi. Nors po kurio laiko buvo priimtas naujas įstatymas, kad tokius ginklus jau būtina užregistruoti policijoje.

K.Norkus tikino radęs šį 2010-aisiais įsigytą revolverį tik 2016-ųjų rudenį, kai ėmė kurtis Vijūkuose. Ir tai įvyko vos porą dienų prieš užpuolimą.

Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais gresia areštas nuo 15 iki 90 parų arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Prokurorė siūlo K.Norkui švelnesnę bausmę, tačiau daugiau negu jos vidurkis – 65 parų areštą. K.Norkaus advokatas tradiciškai prašo jo ginamąjį išteisinti.

Bylą nagrinėjantis pats Kauno apylinkės teismo pirmininkas Darius Kantaravičius savo sprendimą ketina paskelbti dar iki Kalėdų – gruodžio 21-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaunas

Grybai jūs čia visi komentatoriai

...

Kontrabandininkų akys ir ausys?..

Anonimas

Jetau va jetau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS