To paties likimo: už grotų pasiųstas ir Agurko brolis | KaunoDiena.lt

TO PATIES LIKIMO: UŽ GROTŲ PASIŲSTAS IR AGURKO BROLIS

Už grotų pasiųstas ir vyresnysis prieš Kalėdas keturiolikai su puse metų įkalinto agurkinių grupuotės vadeivos Sauliaus Velečkos brolis Remigijus Šablevičius. Šiam skirta dešimt metų belangės, tačiau R.Šablevičius paliktas laisvėje iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

Iškalbingi sutapimai

Kaip jau rašyta, 53-ejų R.Šablevičius kaltintas neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, tokiu pačiu neteisėtu disponavimu kanapėmis tik esą jau savo reikmėms bei neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis.

Kauno apskrities Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai pavienius signalus, kad septyneriais metais už savo garsųjį brolį vyresnis R.Šablevičius gali būti susijęs su tarptautine narkotikų kontrabanda iš Olandijos ėmė gauti prieš kelerius metus. Remiantis operatyvine informacija, ši kontrabanda pasiekdavo Lietuvą dideliais nemažos koncentracijos kiekiais, kurie vėliau būdavo atskiedžiami ir parduodami žemesnėms platinimo grandims, kiekvieną mėnesį. Gal tai – tik sutapimas, bet beveik tuo pačiu metu, kai pradėti gauti tokie signalai, kartu su kitais agurkiniais, taip pat prieš Kalėdas išgirdusiais Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį, buvo sulaikytas ir jaunėlis R.Šablevičiaus brolis, žinomas Agurko pravarde.

Kauno ONTV operatyvininkai organizavo gautų signalų patikrinimą taip, kad R.Šablevičius, žinomas policijai dar nuo 1981 m. ir palaikęs broliškus ryšius su agurkinių vadeiva, būtų užkluptas nusikalstamos veiklos metu.

Pergudrauti nepavyko

R.Šablevičius įkliuvo su įkalčiais pernai kovo 5-ąją prie prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“.

Iš pradžių jo prabangų „Mercedes Benz 550“ uniformuoti policijos pareigūnai bandė stabdyti šio centro prieigose. Iš pradžių sustojęs, vėliau R.Šablevičius bandė nuo teisėsaugininkų pabėgti. Tačiau gaudynės truko vos puskilometrį. Bėglį persekiojusiems pareigūnams pavyko užfiksuoti, kaip jis, privažiavęs prie aptvertos „Megos“ statybos aikštelės, bandė atsikratyti kažkokiu paketu.

Vėliau ekspertai konstatavo, kad jame buvo daugiau kaip kilogramas kokaino ir kitos psichotropinės medžiagos mišinio, atskiesto priemaišomis.

Dar apie 300 g tokio paties mišinio buvo rasta per kratą R.Šablevičiaus namuose Domeikavoje, pakeliui į kuriuos jis ir buvo sulaikytas. Kvaišalai buvo paslėpti šiukšlių konteineryje.

Tada R.Šablevičiaus namuose buvo aptikti ir kiti įtarimus apie jo nusikalstamą veiklą sustiprinantys įkalčiai – megzta kaukė, svarstyklės, fasavimui skirti polietileniniai maišeliai ir 20 tūkst. eurų įvairiomis kupiūromis.

Ką – aš durnas neprisipažinti?! Juk visur rado mano pirštų atspaudus!

Laimikis Šančių malkinėje

Dar didesnis laimikis teisėsaugininkų laukė, apsilankius viename Žemųjų Šančių adrese, aptiktame užrašuose, rastuose per kratą R.Šablevičiaus namuose. Minėtas adresas M.Sederavičiaus gatvėje sutapo su operatyvininkų surinkta informacija, kur jis dažnai lankosi.

Atlikus kratą šiuo adresu gyvenančios D.B. malkinėje, buvo aptikta jau ne tik psichotropinių medžiagų, bet ir ginklų. Pastarieji kartu su šaudmenimis buvo paslėpti šios malkinės palubėje.

Iš pradžių ten buvo aptiktas mįslingas ryšulys, kurį išvyniojus, rastas į rankšluosti susuktas pistoletas „TT“ su pilna dėtuve šovinių. Po to – maišelis, kuriame buvo dar vienas toks pats ginklas su pilna dėtuve ir pirštinė, paversta įvairaus kalibro šovinių slėptuve. Suskaičiuota, kad šioje malkinėje neteisėtai buvo laikomi net 57 šaudmenys.

Kartu su minėtu ginklų arsenalu tada ten aptikta ir beveik 800 g miltelių, kaip nustatyta vėliau, naudotų skiedžiant kokainą, kurie aptikti ir pakete buvusiame mišinyje, kuriuo R.Šablevičius bandė atsikratyti sulaikymo metu, bei nedidelis kiekis kanapių.

Kaip teigta po R.Šablevičiaus sulaikymo, perimtų kvaišalų vertė rinkoje galimai viršija 100 tūkst. eurų.

Savo kaltę pripažino

Prieš atverčiant jo bylą Kauno apygardos teisme, R.Šablevičius „Kauno dienai“ prisipažino, kad padarė jam inkriminuojamus nusikaltimus, norėdamas geriau gyventi.

„Ką – aš durnas neprisipažinti?! Juk visur rado mano pirštų atspaudus!“ – teigė jis.  

Tada R.Šablevičius sakė nesuprantantis ir žiniasklaidos susidomėjimo juo. „Prie ko čia mano brolis?! Aš turiu savo gyvenimą!“ – purtėsi vyresnysis Agurko brolis jaunėlio šešėlio.

Neslėpė tada R.Šablevičius ir savo plano – kad jo bylai būtų pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, nes jis pilnai prisipažįsta. Deja, labai sunkių nusikaltimų, kokiais jis kaltintas, atvejais ši įstatymų išlyga netaikoma.

R.Šablevičiui grėsė laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų. Tačiau prokuroras siūlė jam skirti minimalią bausmę, iki nuosprendžio įsiteisėjimo paliekant ir po paleidimo iš suėmimo skirtą rašytinį pasižadėjimą niekur neišvykti iš gyvenamosios vietos. Prokuroras teigė atsižvelgęs į tai, kad R.Šablevičius prisipažino neteisėtai disponavęs narkotikais bei ginklais. Nors ir neįvardijo asmens, iš kurio įsigijo kvaišalus, o dėl ginklų kurpė klasikinę tokiais atvejais versiją – esą juos pasaugoti paprašęs asmuo netrukus mirė.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Rimas Švirinas teigė skyręs R.Šablevičiui minimalią bausmę, atsižvelgęs į tai, kad jo teistumas, kaip jau rašyta, turėtas jaunystėje, jau išnykęs, kad jis turi nuolatinę gyvenamąją vietą, augina mažametį vaiką ir dirba pagal verslo liudijimą. Nors ir konstatavo, kad R.Šablevičiaus prisipažinimo negalima laikyti kaltę lengvinančia aplinkybe, nes jis neigė, kad turėjo tikslą neteisėtai įgytus narkotikus platinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Henrikas

tai jis,Kaisiadoriu paukstyne kiausinius des

Kamuolys

E Šable, kur sėdėsi? Kas tave toki gnyda grelins?

Irena

tai jo tie zurnalistai ane vis landzioje kur nereikia ane vis raso ramiai zmoniems neduoda narkotikais prekiauti tai vat kokie blogiukai tie zurnalistukai ane
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS