Policija: pirkdami naudotą automobilį galite pakliūti į spąstus | KaunoDiena.lt

POLICIJA: PIRKDAMI NAUDOTĄ AUTOMOBILĮ GALITE PAKLIŪTI Į SPĄSTUS

  • 1

Patikrinę Kauno apskrities naudotų automobilių prekeivius, pareigūnai pradėjo 16 ikiteisminių tyrimų.

Kaip pirmadienį pranešė Kauno apskrities policija, naudotus automobilius perkantys žmonės turėtų būti itin atidūs ir tikrinti pasirašomas sutartis.

„Asmenys, pirkdami ne naujus, naudotus automobilius, turi pasidomėti, iš ko perka automobilį ir pirkimo-pardavimo sutartį sudaryti tik su tuo konkrečiu asmeniu. Taip pat svarbu patikrinti, ar sutartyje nurodyta pirkimo suma yra tokia, kurią realiai ruošiamasi sumokėti pardavėjui. Tik teisingai užpildyta pirkimo-pardavimo sutartis suteikia galimybę civilinio proceso tvarka prisiteisti žalą, jei po sandorio atsirastų grubių defektų, apie kuriuos pirkėjas nebuvo įspėtas ir dėl to patirtų didelę žalą“, – policijos pranešime cituojami Kauno apskrities kriminalistai.

Nuo gegužės 31 iki birželio 5 dienos Kauno, Jonavos, Kėdainių ir Kaišiadorių miestuose, įstaigose, kur įregistruojami automobiliai, pareigūnai siekė nustatyti asmenis, vykdančius nelegalų naudotų automobilių pardavimą bei juridinius asmenis, neapskaitančius buhalterinėje apskaitoje pajamų, gautų už automobilių pardavimą.

Tik teisingai užpildyta pirkimo-pardavimo sutartis suteikia galimybę civilinio proceso tvarka prisiteisti žalą.

Priemonės metu pareigūnai viso patikrino 191 asmenį, registravusį transporto priemonę, Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai surašė 40 patikrinimo aktų. Iš viso buvo pradėta 16 ikiteisminių tyrimų: 14 dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, vienas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimo, laikymo arba realizavimo ir dar vienas – dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo.

Patikrinimų metu nustatyta, kad naudotų automobilių pardavėjai, siekdami išvengti privalomų mokesčių mokėjimo, pirkėjus prašo pasirašyti pirkimo-pardavimo dokumentus su dar iki pardavėjo buvusiais automobilio savininkais.

Pirkimo dokumentuose, pateikiant pirkėjui nurodomas pardavėjas užsienio valstybės pilietis, arba Lietuvos įmonė, nors realiai pirkėjai pinigus sumoka fiziniam asmeniui.

Taip tikrasis automobilio pardavėjas savęs neidentifikuoja ir gavęs pajamas išvengia privalomų sumokėti mokesčių.

Taip pat patikrinimai buvo atliekami ir balandžio mėnesį. Tuomet buvo tikrinami automobilvežiai į Lietuvą įvežantys naudotas transporto priemones, nustatinėjami tikrieji transporto priemonių savininkai ir įvertintas mokestinių prievolių vykdymo teisingumas. Pareigūnai užfiksavo 109 pažeidimus, už kuriuos gresia administracinė atsakomybė.

Tokias ir panašias priemonės Kauno apskrities policijos pareigūnai žada vykdyti ir toliau. Pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją bei ragina visuomet informuoti apie pastebėtą bet kokį galimą teisės pažeidimą bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vilnietis

Kodėl Marijampolės mašinų turgaus netikrinote,tenai tas pats.Lietuvoje parduoda mašinas , užsieniečio vardu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS