Šilainius pašiurpinusio nuogaliaus teismas vyks be jo | KaunoDiena.lt

ŠILAINIUS PAŠIURPINUSIO NUOGALIAUS TEISMAS VYKS BE JO

Ikiteisminiame tyrime, pradėtame dėl šokiruojančio išpuolio, užregistruoto pernai gruodį Šilainiuose, Tado Ivanausko progimnazijos teritorijoje, pasiekta kulminacija. Ji nulėmė tolesnį išpuolį surengusio JAV piliečio likimą.

Ilgai laukta išvada

Šiomis dienomis gauta Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Kauno skyriaus ekspertų išvada, kad šis 30-metis nesuprato savo veiksmų ir negalėjo jų valdyti, kaip yra nepajėgus tai daryti iki šiol, dėl to tikslinga jam skirti atitinkamą priverstinį gydymą.

Tai konstatuota po minėtam JAV piliečiui, prieš keletą metų atvykusiam studijuoti į Kauną, atliktos ambulatorinės psichiatrinės ekspertizės.

"Kauno diena" rašė, kad tai buvo viena pagrindinių prielaidų, kai po šio asmens sulaikymo nusikaltimo vietoje paaiškėjo, kad jis blaivus.

JAV pilietis buvo sulaikytas pernykštės gruodžio 9-osios vidurdienį, apie 14 val., Tado Ivanausko progimnazijos teritorijoje nuogas. Pirminis pranešimas, kas ten vyksta, kurį tada užregistravo policija, buvo isteriškas moters šauksmas, kad Šilainiuose trys maniakai, vienas iš kurių – visiškai nuogas, o kitas – ginkluotas lazda, bando grobti vaikus ir grūsti juos į bagažinę.

 

 

Policijos patruliai buvo įvykio vietoje jau po trijų minučių. Tada ir paaiškėjo, kad su nuogaliumi sulaikyti esą jo bendrininkai yra į mažamečių pagalbos šauksmą sureagavę ir atbėgę du vyrai. Vienas jų buvo nusitvėręs lazdą.

Priešpilnio šešėlis

Nukentėjusiomis per šį išpuolį pripažintos dvi mažametės. Nors tuo metu pavėsinėje, prie kurios artėjo nuogalius, buvo trys devynerių ir dešimties metų mergaitės.

Jų reakcija į nuogai išsirengusį nepažįstamąjį buvo skirtinga. Galiausiai viena iš mažamečių atsidūrė jo rankose. Ir nuogalius, ją pakėlęs, bandė bučiuoti bei liesti rankomis tam tikras mažametės kūno vietas.

Dėl jo elgesio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę dėl seksualinio mažamečių prievartavimo. Seksualinį prievartavimą minėtas kodeksas apibūdina kaip lytinės aistros tenkinimą prieš žmogaus valią analiniu, oraliniu ar kitokiu fizinio sąlyčio būdu, panaudojant fizinį smurtą ar grasinant jį panaudoti arba kitaip atimant galimybę priešintis ar pasinaudojant bejėgiška nukentėjusiojo būkle. Už tokį elgesį su mažamečiu, t.y. jaunesniu negu keturiolikos metų asmeniu, gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki trylikos metų. Pagal gresiančią bausmę, tai labai sunkus nusikaltimas.

Tądien kalendoriaus lapelis skelbė, kad netrukus baigsis priešpilnis. O, remiantis greitosios pagalbos medikų patirtimi, būtent paskutinės šios mėnulio fazės dienos yra kur kas pavojingesnės už pilnatį, nes per jas dažniausiai įvyksta tam tikrų sveikatos problemų turinčių asmenų išsišokimų.

Akivaizdus ligonis

Keistokai įtariamasis seksualiniu mažamečių prievartavimu elgėsi ir atsidūręs teisėsaugininkų rankose.

Atvežtas už dviejų dienų po sulaikymo į Kauno apylinkės teismą, kuris tenkino prokurorės prašymą suimti jį trims mėnesiams, šis anglakalbis žiniasklaidai teigė, kad jį kažkas apnuodijo. Ir jis labai gailisi dėl to, kas po to atsitiko.

30-metis nesuprato savo veiksmų ir negalėjo jų valdyti, kaip yra nepajėgus tai daryti iki šiol.

Tačiau per vėliau surengtą nukentėjusiųjų apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją, įtariamasis seksualiniu jų prievartavimu jau stebėjo tai, kas vyksta, gana apatiškai.

Pratęsdamas šio JAV piliečio suėmimą dar trims mėnesiams, Kauno apylinkės teismas už savaitės po šio savo sprendimo priėmė ir nutartį perkelti jį iš Kauno tardymo izoliatoriaus į saugesnę, pagal galimai turimus sveikatos sutrikimus, įstaigą.

Tebėra jis medikų globoje ir izoliuotas nuo visuomenės, dar kartą pratęsus jo suėmimą trims mėnesiams, iki šiol. Tačiau galutinį sprendimą jo atžvilgiu turės priimti Lietuvos teismai. Gavus minėtą psichiatrijos ekspertų išvadą, visa surinkta medžiaga artimiausiu metu bus perduota Kauno apygardos teismui, prašant spręsti dėl priverčiamųjų medicininio poveikio priemonių jam taikymo. Tačiau jis pats teismo posėdžiuose nedalyvaus.

Studijas užgožė linksmybės

Ikiteisminį tyrimą dėl šio plačiai nuskambėjusio išpuolio Šilainiuose atlikę teisėsaugininkai išsiaiškino, kad jį surengęs JAV pilietis prieš trejus ketverius metus atvyko į matematikos studijas Vytauto Didžiojo universitete.

Tačiau netrukus pernelyg pasinėrė į studentiško gyvenimo linksmybes ir laiko mokslams nebeliko. Po tokios įvykių eigos jis į JAV negrįžo – pasiliko Kaune, kur buvo susiradęs draugę.

Bylon sugulusių įvykių metu jis nuomojosi butą netoli T.Ivanausko progimnazijos. Tačiau tuo metu jau gyveno šiame bute vienas, nes draugė, pamačiusi, kokių galimai sveikatos problemų jis turi, jį paliko.

Duomenų, kad šis JAV pilietis tuo metu būtų kur nors dirbęs, nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Atvyko pries trejus ketverius metus,niekur nedirbo,nuomavosi buta,tese pradetas linksmybes kol stogas pavaziavo.Tai is kur ir uz kokias babkes visa tai vyko,,,,noretusi ir mums taip,stogas tikrai nepavaziuotu.

Galvosukis

Gal tiesiai is psichiniu ligoniu (LGBT) parado atvyko?

Anonimas

koks drauges vardas gal nuotrauka turit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS