Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis | KaunoDiena.lt

SKANDALINGOJE BYLOJE – PRADINGĘS KALTINAMASIS

Prieš Kauno apylinkės teismą kartu su sūnumi Gyčiu, paskui kurį velkasi ne vienos bylos šleifas, stojo buvęs Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius. Kartu su jais – ir dvi buvusios tėvo pavaldinės iš Socialinės adaptacijos asociacijos.

Kaltės nepripažįsta

Visų teisiamųjų išsilavinimas – aukštasis. Nė vienas iš jų pareikštų kaltinimų kyšininkavimu, sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnyba ar padėjimu tai daryti, apgaulingu apskaitos tvarkymu bei dokumentų klastojimu ikiteisminio tyrimo metu nepripažino.

Šis ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyba, yra išskirtas iš kitos bylos, kuri tebetiriama. Joje 43-ejų metų Obelienius jaunesnysis su kitais asmenimis įtariamas sukčiavimu, pasisavinant Darbo biržos lėšas. Ši nusikalstama veika susijusi su trimis įmonėmis, kurių faktinis vadovas, kaip įtariama, yra G.Obelienius.

Kauno apylinkės teismą pasiekusioje byloje kaltinimai pareikšti ne tik G.Obelieniui bei jo 66-erių metų tėvui, bet ir jau minėtos asociacijos, kurios pirmininku pastarasis buvo, vyriausiajai buhalterei Ingai Karosevičiūtei bei socialinio darbuotojo padėjėjai Ingridai Damaševičienei.

Būta ir penktojo įtariamojo. Tačiau bendrovės "InMedica" vadovas. vėliau atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nes visiškai pripažino savo kaltę papirkinėjus tuometį Šilainių poliklinikos direktorių.

Šis ikiteisminis tyrimas prasidėjo STT kriminalinei žvalgybai užfiksavus abiejų Obelienių ir bendrovės "InMedica" vadovo pokalbį dėl kyšio.

Pelną dalijosi?

Obelienius jaunesnysis Kauno apylinkės teismui perduotoje byloje kaltinamas padėjęs tėvui kyšininkauti. Ne tik tarpininkavęs, bet ir dalyvavęs susitikimuose su "InMedicos" vadovu. O ir kyšių perdavimas, prisidengiant sandoriais, kaip įtariama, vyko per mažąją bendrovę "Gondas", kurios faktiniu vadovu buvo G.Obelienius.

Gytis Obelienius/ Elijaus Kniežausko nuotr.

Į bylą sugulę įvykiai vyko nuo 2013-ųjų iki 2015 m. vidurio.

Obelieniui vyresniajam pareikšti kaltinimai, padedant šeimos nariui, provokavus duoti kyšį, susitarus dėl to ir jį priėmus, susiję su asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sutartimi su bendrove "InMedica".

Remiantis ja, Šilainių poliklinikos medikai teikė paslaugas "InMedicos" pacientams pastarosios padaliniuose Kaune bei Kauno rajone ir nukreipdavo savo pačių pacientus išskirtinai tik į šios privačios bendrovės padalinius. O už tai "InMedica" vadovas kas mėnesį turėjo pusę jų bendrovei iš Kauno teritorinės ligonių kasos pervedamų pinigų atiduoti Šilainių poliklinikos direktoriui. Ši suma siekė nuo 3 iki 5 tūkst. litų.

Apgaudinėjo ir ES?

Be to, Obelienius vyresnysis kaltinamas, padedamas I.Karosevičiūtės ir I.Damaševičienės, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi ir klastojęs jo vadovaujamos Socialinės adaptacijos asociacijos dokumentus ir taip apgaulės būdu įgijęs Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento lėšų.

V.Obelieniaus asociacija ir minėto departamento partneris teikė reabilitacijos paslaugas tame pačiame ES lėšomis finansuotame projekte.

Įtariama, kad V.Obelienius nustatė savo darbuotojams neoficialią darbo tvarką, pagal kurią šio projekto metu jie faktiškai dirbo mažesnį, nei įsipareigota, sutartimis darbo laiką. Taip galbūt nepagrįstai gautas 23 732 eurais didesnis finansavimas už faktiškai neišdirbtas valandas.

Už sukčiavimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Už piktnaudžiavimą tarnyba – iki penkerių. Už kyšininkavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą – iki ketverių. Už dokumentų klastojimą – iki trejų.

Šokiruojanti tėvo išpažintis

Į vakar planuotą teismo posėdį atvyko tik Obelienius vyresnysis su buvusiomis savo pavaldinėmis iš Socialinės adaptacijos asociacijos.

Jų nuotaikos buvo skirtingos: V.Obelienius buvo gerai nusiteikęs, I.Damaševičienė sutrikusi, I.Karosevičiūtė tryško arogancija.

Bylą nagrinėjančiam teisėjui Broniui Varsackiui pasiūlius, kad pasirinktų, kur sėdėti – teisiamųjų narve ar pirmoje salės eilėje, visi pasirinko pastarąjį variantą.

Pasigedus Obelieniaus jaunesniojo, jo tėvas negalėjo atsakyti, kur yra sūnus. "Mes pastaruoju metu nebendraujame – esame apsipykę. Tačiau aš galiu jam paskambinti", – teigė V.Obelienius. Tam buvo skirta 5 minučių pertrauka. Po kurios tėvas informavo net du kartus surinkęs sūnaus telefono numerį, tačiau šis neatsakęs.

Paaiškėjus, kad Obelienius jaunesnysis neatsiėmė pašte teismo šaukimo, kuris ten paliktas, neradus jo namuose, į kitą posėdį nuspręsta jį atvesdinti su policija. O kitas posėdis dėl prasidedančių atostogų maratono numatytas tik rugsėjo pabaigoje.

Kitų bylų uodegos

Pasiteiravus po vos keliolika minučių užtrukusio pirmojo posėdžio V.Obelieniaus, kuris galbūt buvo taip gerai nusiteikęs, nes iš anksto žinojo jo baigtį, apie sūnaus gyvenamąją vietą, buvo atsakyta, kad apie tai žino tik pastarasis.

Į kitą klausimą: "Tai gal jis suimtas kurioje nors kitoje savo byloje?" V.Obelienius buvo linkęs neatsakyti.

Vidmantas Obelienius/Evaldo Šemioto nuotr.

Kauno apygardos teisme jau daugiau kaip metus yra įstrigusi byla, kurioje Obelienius jaunesnysis yra kaltinamas buvusio Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus Ivano Dorošo, teisiamo kartu su juo, papirkimu, siekiant laimėti šios gydymo įstaigos organizuotus viešųjų pirkimų konkursus.

Už ką G.Obelienius buvo teistas anksčiau, perfrazuojant šio tėvą, žino tik jis pats, nes šis teistumas jau išnykęs.

GALERIJA

  • Patirtis: jau daugiau kaip metus Kauno apygardos teismo slenkstį minantis G.Obelienius vakar Kauno apylinkės teisme nepasirodė.
  • Nuotaikos: nusisamdęs advokatą yra tik V.Obelienius <span style=color:red;>(pirmoje eilėje iš kairės)</span>, I.Karosevičiūtė teigė laukianti, kur link pasisuks byla, I.Damaševičienė – kad planuoja gintis pati.
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
  • Skandalingoje byloje – pradingęs kaltinamasis
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Cholste

bet kaip nebeįdomus smulkus vagišius, kad net nebekomentuoja liaudis. Visi tarnavo mandarino dvare, paklusnieji nešė duoklę ir sakė ačiū, kad pajama

žinovas

darbuotojai buvo psichologiškai bei finansiškai engiami, faktiškai viskam vadovavo ir iš personalo tyčiojosi jo, taip vadinama, sugyventinė.

medike

ne visus dar teisiat, vagiu ir sukciu kompanija, issisuks kaip visada.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS