Šmeižimu įtartas K. Juknis sulaukė malonės | KaunoDiena.lt

ŠMEIŽIMU ĮTARTAS K. JUKNIS SULAUKĖ MALONĖS

Lietuvos profesinių sąjungų federacijos "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis išlipo sausas iš dar vienos balos, kuriose pastaruoju metu murdosi. Šį kartą konstatuota, kad jis turi teisę turėti savo nuomonę, nors ši gali ir įžeisti.

Įtartas šmeižimu

"Kauno diena" rašė, kad prieš kelis mėnesius K.Jukniui buvo pareikštas įtarimas dėl šmeižimo. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Imuniteto valdybą dėl esą tikrovės neatitinkančios ir ją žeminančios informacijos kreipėsi Kauno AVPK tyrėja Ž.Č.

Ši teigė, kad asmuo, susijęs su privačiu jos gyvenimu, gavo ne vieną elektroninį laišką apie ją, kuriuose ji apibūdinama kaip prasta pareigūnė, kurios ir asmeninis gyvenimas nekoks. Laiškai rašyti ir anglų, ir lietuvių kalba.

Nustačius, kad jie išsiųsti iš K.Juknio vadovaujamos "Sandraugos" kompiuterio, jos būstinėje atlikta krata. Po jos profsąjungos pirmininkui pareikštas įtarimas dėl šmeižimo, už kurį Baudžiamasis kodeksas numato visą bausmių spektrą – nuo baudos iki laisvės atėmimo iki vienų metų.

Dangstėsi nesutarimais

Pareiškus įtarimą, teisės bakalauro išsilavinimą turintis "Sandraugos" vadovas pasinaudojo įstatymų numatyta teise neduoti parodymų.

Kauno policijai išplatinus pranešimą apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą, K.Juknis BNS šią situaciją komentavo teigdamas, kad dėl šmeižto kreipėsi ilgametė profsąjungos narė. Esą kažkas iš profsąjungos kompiuterio parašė šmeižiantį laišką anglų kalba jos draugui užsieniečiui.

K.Juknis akcentavo pats anglų kalbos nemokantis. Ir buvo linkęs pridėti, kad su šia profsąjungos nare buvo nesutarimų dėl darbo apmokėjimo. Ir ji esą yra vieno asmens, susijusio su ankstesniu skandalu, į kurį jis taip pat įveltas, giminaitė.

Nuomonę turėti nedraudžiama

Ikiteisminį tyrimą, kuriame K.Juknis įtartas šmeižimu, kuravo ne Kauno, tarp kurio teisėsaugininkų yra nemažai jo profsąjungos narių, bet Kauno apylinkės prokuratūros Kėdainių skyriaus prokuroras Nerijus Gružauskas.

Prieš kelias savaites įtariamasis pagaliau davė parodymus. Tačiau šie, anot Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Izabelės Bočkienės, buvo labai abstraktūs. K.Juknis savo kaltės nepripažino.

Prokuroras N.Gružauskas birželio 25-ąją priėmė sprendimą šį ikiteisminį tyrimą nutraukti, nenustačius nusikalstamos veikos požymių. Motyvuota tuo, kad laiškų, dėl kurių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, turinio negalima laikyti Ž.Č. šmeižiančiais faktais, nes pateikta informacija yra išplaukianti iš anksčiau buvusių jos bei K.Juknio tarpusavio santykių ir nėra konstatuojamojo pobūdžio. Ji vertintina kaip nuomonė, išsakyta nutrūkus jų darbiniams ir asmeniniams santykiams.

Skandalingas šleifas

Kaip jau rašyta, vasario pradžioje K.Juknis prie savo namų Marvelėje apšaudė jo namo fasadą atnaujinusį darbininką, atvykusį pasikalbėti dėl skolos.

Apšaudytojo teigimu, K.Juknis jam liko skolingas 300 eurų. "Sandraugos" vadovas šią skolą ignoravo, nes jie nebuvo sudarę sutarties. Vėliau paaiškėjo, kad K.Juknis šaudė šratasvydžio žaidimuose naudojamu pistoletu.

Kauno policija pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šio incidento atsisakė, nors to prašė ir apšaudytasis, ir šį savavaldžiavimu bei šantažu kaltinęs pats šaulys.

Dėl apšaudytojo pareiškimo ikiteisminis tyrimas nepradėtas, nes esą nuosavo namo kiemas negali būti traktuojamas kaip vieša vieta, o K.Juknio panaudotas ginklas nebuvo kovinis, todėl jo grasinimas nebuvo realus.

Neįžvelgė policija nusikaltimo sudėties ir K.Juknio oponento veiksmuose, traktuodama juos kaip civilinius konfliktavusių pusių santykius.

Gresia nevienodos baudos

Prokurorams patvirtinus nutarimus atsisakyti pradėti ikiteisminius tyrimus, kovo pradžioje buvo pradėtos dvi administracinės bylos.

Pagal apšaudytojo pranešimą – dėl neteisėto šaudymo iš ginklo. Administracinių nusižengimų kodeksas už tai numato baudą iki 150 eurų.

Pagal priešpriešinį K.Juknio pareiškimą – dėl tyčinio turto sugadinimo ar sunaikinimo.  Už tai jo oponentui jau gresia šešis kartus didesnė bauda – iki 750 eurų.

Pasak Kauno AVPK Komunikacijos poskyrio specialistės Dovilės Bernotaitės, sprendimai šiose administracinėse bylose dar nepriimti.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad nuobauda už nustatytą nusižengimą gali būti paskirta ne vėliau kaip per dvejus metus nuo jo padarymo dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Blevyzga

Pagyvenęs žmogus užsiima tokiomis blevyzgomis.

Anonimas

Lietuvos profesinių sąjungų galva. O tu rupute ... Čia ne galva, o galvutė ...

Komentaras

Įdomu kas parašė šį komentarą Nr. 65 po anksčiau buvusiu straipsniu "Kažin, kas finansuosi teisininkei tatuiruotės po "papu" pvz vėžio ženklas, pašalinimą? Gal sekantis meilužis - turtingesnis..Užuojauta vaikams, žinant mamytės gyvenimo smulkmenas... " Kas galėtų žinoti po kuriuo papu vėžio ženklas ištatuiruotas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS