Suįžūlėjęs kelių chuliganas išgirdo nuosprendį | KaunoDiena.lt

SUĮŽŪLĖJĘS KELIŲ CHULIGANAS IŠGIRDO NUOSPRENDĮ

Nemažą atgarsį sukėlusio incidento, per kurį nukentėjo trys dviratininkai, kaltininkui Igoriui Varaksinui Kauno apylinkės teismas uždraudė vairuoti maksimalų terminą bei skyrė mėnesį arešto pagalvoti, kaip toliau gyventi, bandant suspėti per metus susimokėti ir skirtą keturženklę baudą.

Per plauką nuo tragedijos

Kaip jau rašyta, pavojingas incidentas, per kurį krosinio motociklo KTM nesuvaldęs I.Varaksinas kliudė juo ant šaligatvio ties šviesoforo reguliuojama pėsčiųjų perėja su dviračiais stovėjusius tris vienos šeimos narius, įvyko balandžio 8-osios popietę Raudondvario plento pabaigoje.

Visi šio susidūrimo dalyviai buvo pristatyti į Kauno klinikas. Tarp jų – ir neseniai 32-ejų sulaukęs I.Varaksinas, pripūtęs tada į alkoholio matuoklį net 3,16 promiles alkoholio. Sunkiausiai buvo sužalota 30-metė dviratininkė. Jos septynmetė dukra ir 35-erių vyras rimtesnių traumų nepatyrė. Tačiau vėliau teismo medicinos ekspertai jiems visiems konstatavo tik nežymų sveikatos sutrikdymą, už ką baudžiamoji atsakomybė nenumatyta. O, gavus I.Varaksino kraujo tyrimo išvadą, patikslinta, kad jis buvo šiek tiek „blaivesnis“ – 2,8 prom. alkoholio.

Už neteisėtą disponavimą narkotikais jau teistas I.Varaksinas savo kaltę pripažino pilnai. Tiek dėl minėto eismo įvykio, tiek dėl to, kad prieš nepilnas dvi savaites iki jo, būdamas girtesnis, negu 1,5 promilės alkoholio, vairavo ir automobilį „VW Golf“, už ką taip pat buvo teisiamas.

Šokiruojantys prisipažinimai

I.Varaksinas prisipažino niekada neturėjęs teisės vairuoti kokią nors transporto priemonę. Ir net nežino, koks greitis leistinas Kauno gatvėse. Nors, šiemet, kovo 27-osios pavakarę, buvo sulaikytas V.Krėvės prospekte prie jau minėto draugui priklausančio „VW Golf“ vairo, kaip nustatė ekspertai, su 1,65 promilėmis alkoholio kraujyje.

„Kai išgeriu, traukia važiuoti...“ – teisinosi teisme I.Varaksinas. Ir čia pat tikino, kad po incidento su dviratininkais esą jau penkis mėnesius nebevartoja alkoholio. Jis prisipažino, prieš sėsdamas prie „VW Golf“ vairo, išgėręs penkias-šešias skardines alaus. O, kiek jo išgėrė prieš incidentą, per kurį nukentėjo dviratininkai, prisiminti negalėjo.

Teisiamasis teigė tenorėjęs tą balandžio 8-osios popietę išbandyti prieš mėnesį įsigytą motociklą, kurį tądien dar remontavęs. Ir tam ketino pasirinkti Lampėdžio ežero pakrantes. Tačiau pakeliui į ten nepastebėjo, kaip užsidegė vieno Raudondvario plento šviesoforo raudona „akis“, prie kurio ir ten buvusios pėsčiųjų perėjos sustojo priekyje važiavusio „Audi“ vairuotojas. Ir, bandydamas šį apvažiuoti, kliudė dešinį „Audi“ šoną, vertėsi ir galiausiai trenkėsi į ant šaligatvio stovėjusių žmonių dviračių priekinius ratus. I.Varaksinas prisipažino lėkęs tada 80-90 km/val. greičiu.

Su bausme ir ieškiniais sutiko

Prokuroras Osvaldas Stadalius siūlė nubausti I.Varaksiną už tai, kad vairavo neblaivus „VW Golf“, – 2500 eurų bauda, o už eismo įvykį, per kurį nukentėjo dviratininkai, skirti dar ir 40 parų areštą. (Už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, kai nustatytas didesnis, negu 1,5 promilių girtumas, gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. – aut. past.)

Be to, išieškoti iš teisiamojo 603 eurus (ekspertų įvertinimu – „VW Golf“, kuris grąžintas savininkui, rinkos kainą) bei konfiskuoti motociklą, kurį I.Varaksinas teigė įsigijęs už 400 eurų. Ir patenkinti Kauno teritorinės ligonių kasos bei „Sodros“ civilinius ieškinius už jo sužalotų dviratininkų gydymą bei nedarbingumą. Pirmoji pateikė beveik 116 eurų ieškinį, antroji – beveik 505 eurų. Ir nepaisant, kad I.Varaksinas neturi teisės vairuoti, uždrausti jam tokią teisę maksimaliam terminui – trejiems metams. O iki bausmės įsiteisėjimo palikti galioti teismo nutartį dėl jam skirtos intensyvios priežiūros – elektroninės apykojės dėvėjimo bei draudimo išeiti iš namų, jeigu tai nesusiję su darbu. Kaip jau rašyta, nuo prokuroro prašymo laikyti jį iki teismo suimtą I.Varaksiną išgelbėjo tėvo, su kuriuo šis viengungis gyvena ir esą jį prižiūri, neįgalumas.

Raudondvario plento bendrovėje, gaminančioje polietileninius maišelius, tam naudojamos įrangos meistru dirbantis I.Varaksinas su ieškiniais sutiko, nors ir teigė teuždirbantis minimumą. Ir yra gavęs iš draudimo bendrovės, kuriame buvo apsidraudę jo sužaloti dviratininkai, pranešimą, kad ši nukentėjusiesiems padarytą žalą atlygino ir dabar turės draudikų nuostolius padengti jis.

Kelių erelio I. Varaksino teismas

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tikėjosi švelnesnės bausmės?

Teisėja Živilė Bliūdžiuvienė skyrė I.Varaksinui už „VW Golf“ vairavimą išgėrus bei incidentą su dviratininkais mažesnę bausmę, negu prašė prokuroras, – 1700 eurų baudą ir 34 paras arešto, atliekant jį areštinėje, įskaitydama į jas ir dvi paras, jau praleistas ten po sulaikymo.

Tačiau subendrino šią bausmę su I.Varaksino dar nesumokėta bauda už neteisėtą disponavimą narkotikais, dėl ko bauda išaugo iki 3400 eurų. Ir jis įpareigotas sumokėti šią sumą per dvylika mėnesių.

Patenkinti ir ieškiniai, ir prokuroro prašymas uždrausti I.Varaksinui vairuoti maksimalų terminą, išieškoti iš jo „VW Golf“ vertę bei konfiskuoti motociklą ir palikti iki nuosprendžio įsiteisėjimo apykojės dėvėjimą.

Išklausęs nuosprendžio, I.Varaksinas į portalo kauno.diena.lt klausimą, ar jį skųs, atsakė, kad nebežino. Nors prieš paskelbiant nuosprendį pasiteiravus jo, ko tikisi, šypsojosi: „Kaip bus, taip bus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Na

O jis apskritai pakaltinamas? Nes iš jo pasisakymų neatrodo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS