Sukrečiančios nelaimės byla: už mažametės suluošinimą studentui uždėta šešiaženklės sumos kupra | KaunoDiena.lt

SUKREČIANČIOS NELAIMĖS BYLA: UŽ MAŽAMETĖS SULUOŠINIMĄ STUDENTUI UŽDĖTA ŠEŠIAŽENKLĖS SUMOS KUPRA

Leistino greičio viršijimas iki dešimties kilometrų nežinomoje vietoje ir esant nepalankioms oro sąlygoms tapo tragedija dviem jauniems žmonėms – dešimtmetei, tuo metu šaligatviu variusiai dviratį, ir 21-erių studentui, kuriam minėtas Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas tapo ne tik pamoka visam gyvenimui, bet ir sunkia finansine kupra.

Pritrūko patirties?

Visa tai sugulė į antradienį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose paskelbtą nuosprendį, kuriuo Rytis S. nuteistas dėl sukelto eismo įvykio pakaunėje – vieno Samylų seniūnijos kaimo pagrindinėje gatvėje.

Anot vietinių gyventojų, tas kelio vingis, kuriame viskas įvyko, kažkokia užkeikta vieta dėl čia nuolat nutinkančių eismo nelaimių.

Rytis S. nesuvaldė jame visureigio „Mitsubishi Outlander“ vieną 2022-ųjų balandžio popietę. Jis dar bandė ties šiuo vingiu pristabdyti, tačiau, panašu, kad pritrūko patirties. Ši, pagal vairuotojo pažymėjimo jam išdavimo datą, tesiekė trejus metus.

Ryčio S. stabdomas visureigis, kuriuo jis, kaip pats prisipažino, viršijo gyvenvietėje leistiną greitį, važiuodamas 50-60 km/val. greičiu, lynojant pradėjo slysti. Viskas baigėsi smūgiu galine jo dalimi į šaligatviu dviratį variusios šiame kaime gyvenančios dešimtmetės stuburą.

Pasekmės – sunkios

Sužalota mažametė buvo gydoma labai ilgai. Galiausiai teismo medicinos ekspertas konstatavo sunkų jos sveikatos sutrikdymą.

Dar iki nuosprendžio šioje byloje paskelbimo „Lietuvos draudimas“ išmokėjo penkiaženklę sumą už reikiamos įrangos pritaikymą neįgalia likusios nukentėjusiosios namuose.

Mažametės bei jos tėvų, taip pat pripažintų nukentėjusiaisiais, advokatas prašė priteisti visiems trims bendrą 400 tūkst. eurų neturtinę žalą. Nepaisant to, kad teisiamasis pilnai pripažino savo kaltę ir labai dėl to, kas įvyko, gailėjosi, teigdamas, kad po šio baisaus įvykio daugiau nebegali vairuoti.

Teisiamojo prisipažinimas ir atgaila leido taikyti šiai bylai sutrumpintą įrodymų tyrimą, reiškiantį, kad teismo skirta bausmė turėtų būti sumažinta trečdaliu.

Atsižvelgta į biografiją

Už KET pažeidimą, sukėlusį eismo įvykį, per kurį buvo sunkiai sutrikdyta mažametės sveikata, kuo buvo kaltinamas Rytis S., Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Prokurorė, atsižvelgusi į visas minėtas aplinkybes bei tai, kad teisiamasis lig tol nepasižymėjo kaip kelių erelis, prašė jam skirti tik lygtinę laisvės atėmimo bausmę – vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimą, atidedant šios bausmės vykdymą dvejiems metams. Tačiau atimant tokiam pačiam terminui teisę vairuoti bei konfiskuojant „Mitsubishi Outlander“ kaip nusikaltimo priemonę.

Daugiausia ginčų per baigiamąsias šios bylos kalbas kilo dėl jau minėto nukentėjusiųjų prašomo 400 tūkst. eurų ieškinio.

Pats teisiamasis, suteikus jam teisę į paskutinį žodį, ir toliau labai apgailestavo dėl to, kas įvyko, ir tikino, kad padės nukentėjusiajai, kaip galės.

Teismo verdiktas

Bylą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Jolanta Ramonienė antradienį paskelbė, kad dėl sukelto eismo įvykio, per kurį buvo sunkiai sutrikdyta mažametės sveikata, skiria Ryčiui S. 15 tūkst. eurų baudą, kurią, pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, sumažina iki 10 tūkst. eurų, kuriuos nuteistasis įpareigotas sumokėti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio, kurį dar gali skųsti, įsiteisėjimo. Ir uždraudžia jam vienerius metus vairuoti transporto priemones bei konfiskuoja visureigį „Mitsubishi Outlander“, kuriuo buvo padarytas šis nusikaltimas.

Nors nukentėjusiųjų ieškiniai dėl patirtos neturtinės žalos tenkinti tik iš dalies, bendra jiems iš „Lietuvos draudimo“, kuris vėliau teismo keliu išsiieškos šiuos pinigus iš Ryčio S., priteista suma taip pat šešiaženklė – daugiu kaip 163 tūkst. eurų.

Iš paties Ryčio S. teisėja J. Ramonienė priteisė nukentėjusiųjų bylinėjimosi išlaidas, kurių bendra suma – 2 600 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Manau

Panašių atvejų turėtų būti pankamai daug o pagal aprašymą atrodytų, kad čia toks vos ne vienintelis

dsadfs

pagal draudimo elgseną piešiasi vaizdas, kad buvo pažeistos draudimo sąlygos, pvz nurodyta, kad vairuos daugiau kaip 10 metų stažą turintys ar pnš.todėl ir įkalė regresą

Taigi

Gaila mergaitės , tikrai nepasisekė jai gyvenimo likimas, bet gaila kažkiek ir studento. Matomai studentas pas mus visai nelygus seimūnui tokio įvykio atveju. Vienam teks ilgai atgailauti , o kitam būtų kaip nuo žąsies plunksnų vanduo nuvarvėjęs. Komentaruose čia jau žmonės išvardino daug panašių faktų dėl nelygybės už atsakomybę ir jų nepaneigsi. Taigi gaila abiejų ,kad taip nutiko. Na kodėl yra tas privalomas draudimas, jei nepadeda studentui, kuris gal draudėsi kaip ir visi. Kur čia šuo pakastas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS