Teisėją papirko recidyvisto ašaros? | KaunoDiena.lt

TEISĖJĄ PAPIRKO RECIDYVISTO AŠAROS?

Šilainių „Lidl“ prieigose su peiliu plėšikavęs Egidijus Kartanas išgirdo Kauno apylinkės teismo nuosprendį. Belaukiant šio 45-erių metų už grotų sulaukęs recidyvistas po teismo verdikto jau nebeverkė, kaip per visą jo bylos nagrinėjimą.

Viena pakluso, kita pabėgo

Kaip jau rašyta, abu išpuoliai, kuriais kaltinamas už nužudymą jau kalėjęs E.Kartanas, buvo įvykdyti prieš kelis mėnesius Baltų prospekto „Lidl“ automobilių stovėjimo aikštelėje.

Kovo 26-osios vakarą jis įsibrovė į „Peugeot 206“ ir vairuotojai, grasindamas peiliu, liepė vežti jį Savanorių prospektą. Pakeliui iškraustęs aukos piniginę, užpuolikas pasisavino joje rastus 10 eurų ir mokėjimų bei internetinės bankininkystės korteles. Prigriebė, išlipdamas prie prekybos centro „Savas“, ir magnetolą bei daiktadėžėje rastą kišeninį laikrodį. Plėšiko grobį nukentėjusioji įvertino 130 eurų.

Kovo 27-osios vakare E.Kartanas su peiliu rankoje įsibrovė į automobilį "Ford Focus". Tačiau vairuotoja, kuriai jis liepė likti sėdėti savo vietoje, nepakluso ir, iššokusi laukan, ėmė šaukti, kad kas nors iškviestų policiją. Tai išgirdęs plėšikas skubiai pasišalino su aukos pirkinių krepšiu, įvertintu 5,76 euro.

Kada melavo?

Šeštą kartą prieš teismą stojusio E.Kartano byla buvo išnagrinėta per pusvalandį – pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, nes teisiamasis teigė pilnai pripažįstantis savo kaltę. Nors teismo posėdyje jo duoti parodymai skyrėsi nuo to, ką jis anksčiau pasakojo žiniasklaidai ir ikiteisminio tyrimo metu.

Anksčiau dievagojęsis, kad bylon sugulusių įvykių metu neturėjo jokio peilio, esą tai buvo folija apvyniotos šukos, teisme E.Kartanas prisipažino peilį turėjęs. Tikino radęs jį tą pačią dieną.

Tą vakarą be proto norėjau valgyti. Tačiau, pamatęs su maišeliu ateinančią moterį, dar ilgai trypiau, kol ryžausi.

„Tą vakarą be proto norėjau valgyti, – graudino teismą E.Kartanas. – Tačiau, pamatęs su maišeliu ateinančią moterį, dar ilgai trypiau, kol ryžausi. Įlipęs į jos automobilį pasakiau, kad būtų rami – nieko nedarysiu, o ji iššoko.“

Girdėdama tokius teisiamojo virkavimus, minėta nukentėjusioji nevalingai purtė galvą. Kadangi byla išnagrinėta, taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą, nei ji, nei kita moteris, apiplėšta dieną prieš, net nebuvo apklaustos. Nepareiškė jos E.Kartanui ir jokių ieškinių – esą, ką iš jo paimsi.

Vertė kaltę aplinkybėms

Besiklausant ašaromis springstančio teisiamojo monologo, buvo sunku suprasti, kas čia nukentėjusysis.

Naują įvykių, dėl kurių vėl stojo prieš teismą, versiją E.Kartanas pradėjo nuo to, kad nusikaltimų išvakarėse ką tik buvo paleistas iš Žiegždrių ligoninės, į kurią kreipėsi pagalbos, apsinuodijęs neaiškios kilmės narkotikais. Esą dėl prastos savijautos nuo medikų prileistų vaistų jam ir reikėjo amfetamino dozės, o pinigų neturėjo. Be to, įsėdus į pirmos aukos automobilį, jos piniginė tiesiog gulėjo ant sėdynės.

E.Kartanas tikino, kad, pamatęs, jog piniginės savininkė išsigandusi, esą ramino šią, kad nieko jai nedarys. Nors nukentėjusioji policijai pasakojo, kad įsibrovėlis grasino jai peiliu „pagražinti“ veidą.

Teisiamasis teigė nepasinaudojęs ir dalimi grobio. Pavyzdžiui, žalia mėsa, rasta antrosios aukos pirkinių krepšelyje. Ją išmetė. Suvalgė po netoliese esančio daugiabučio balkonu tik varškę. 

Biografija  iškalbinga

„Tai paskutinis atvejis, kai nusikaltau!“ – dievagojosi teisme E.Kartanas, kurio ankstesni teistumai, prijungti prie naujos jo bylos, vos tilpo į penkiasdešimt puslapių.

Kaip jau rašyta, iš Marijampolės pataisos namų, kur kalėjo už sugėrovo, esą pavadinusiu jį ožiu, nužudymą iš dildės pasigamintu peiliu, kurį, įkištą į dėklą, nešiojosi pasikabinęs ant kaklo, E.Kartanas buvo paleistas 2012-ųjų birželį. Atlikdamas bausmę, jis dar savadarbiu metaliniu strypu sužalojo ir kitą kalinį.

„Pasielgiau kvailai ir dabar springsiu kameroje ašaromis“, – taip baigėsi paskutinis E.Kartano, kuris buvo sulaikytas už kelių dienų po plėšikavimo, žodis. Kaip jau rašyta, policijai pranešus, kad jau nustatė įtariamąjį, įvariusį siaubą Šilainių moterims, ir paprašius visuomenės pagalbos nustatant jo buvimo vietą, E.Kartanas pats pranešė pareigūnams, kad esą pradėjo gydytis Kaišiadorių rajone esančiame narkomanų reabilitacijos centre.

Prokurorės nesugraudino

Prokurorė, siūlydama kaltinamajam plėšikavimu pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, prašė teismo atsižvelgti ne tik į jo prisipažinimą bei gailėjimąsi, bet ir į tai, kad jis padarė sunkius nusikaltimus apsvaigęs nuo narkotikų bei būdamas jau penkis kartus teistas.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Alvydas Rimkevičius, ketvirtadienį skirdamas recidyvistui E.Kartanui švelnesnę už prokurorės siūlytą bausmę – tik dvejų metų laisvės atėmimą, savo nuosprendyje konstatavo, kad nuteistasis padarė du sunkius tyčinius nusikaltimus, tačiau taip pat akcentavo, kad jis dėl to gailėjosi ir pripažino savo kaltę.

GALERIJA

  • Teisėją papirko recidyvisto ašaros?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pavardenis

Po dviejų metų švelnesnės bausmės,o gal ir anksčiau,turėsime dar vieną nužudymą ašarojančio recidyvisto.Valio demokratijai,humaniškiems teismams ir recidyvistų ašarom.

Vardenis

Kaip galima recidyvistui skirti švelnesnę bausmę? Ir taip aišku, kad nieko jis nesigaili, tenori tik trumpiau sėdėt. Tokiais sprendimais teismai tik mažina pasitikėjimą jais.

idomu

Ar ašaros krito stambiomis kupiūromis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS