Ilgametė gydytojų patirtis ir emocinė parama skatina sveikti greičiau | KaunoDiena.lt

ILGAMETĖ GYDYTOJŲ PATIRTIS IR EMOCINĖ PARAMA SKATINA SVEIKTI GREIČIAU

  • 0

Aukštas kraujospūdis – viena iš streso bei pervargimo pasekmių, su kuria susiduria daugelis žmonių. Dėl šios priežasties buvusi Kauno klinikų pacientė Rasa aukštą kraujospūdį laikė ilgalaikio pervargimo pasekme.

Nors vaistai, mažinantys kraujospūdį, buvo reguliariai vartojami, pastaraisiais  metais liga tapo sunkiai valdoma. „Pastebėjau, jog vaistai vis mažiau padeda, atsirado aukšto kraujospūdžio epizodai, kurių metu svaigdavo galva, ją stipriai skaudėdavo, todėl pablogėjus sveikatai nuvykau į Kauno klinikas“, – pasakojo moteris.

Būtiniausiems tyrimams atlikti, gydytojai Rasą perkėlė į Nefrologijos skyrių. „Šiame skyriuje labai greitai bei tiksliai buvo nustatyta diagnozė ir paskirtas pažangiausias galimas gydymas. Turėjau progą įsitikinti, kokia specializuota daugiadalykė specialistų komanda dirba skyriuje“, – prisiminė buvusi pacientė.

   Kartu su Nefrologijos skyriaus kolegomis tikrąją aukšto kraujospūdžio priežastį – aterosklerozę – nustačiusi Kauno klinikų Nefrologijos klinikos Klinikinės nefrologijos ir rezistentinės arterinės hipertenzijos sektoriaus vadovė prof. Inga Skarupskienė pabrėžė, kad aterosklerozė yra didelė šių laikų visuomenės sveikatos problema.  Ši liga pažeidžia ne tik širdies, bet ir kitų organų – tame tarpe ir inkstų – arterijas. Inkstų arterijų susiaurėjimas dėl aterosklerozės gali būti gydymui nepasiduodančios arterinės hipertenzijos priežastimi.

„Pacientei Nefrologijos skyriuje buvo atlikti visi reikalingi tyrimai. Remdamiesi ilgamete patirtimi, kurią mūsų klinika skaičiuoja jau 25-erius metus, diagnozavome aterosklerozinės kilmės inkstų arterijų susiaurėjimą, lėmusį nebepasiduodančią gydymui arterinę hipertenziją ir progresuojantį inkstų funkcijos sutrikimą. Mūsų kolegoms, intervenciniams radiologams, be operacijos pavyko išplėsti  susiaurėjusią vieno inksto pagrindinę arteriją. Pagerinus  inksto kraujotaką ir  pakoregavus hipertenzijos gydymą, pagerėjo inkstų funkcija, sumažėjo arterinis kraujo spaudimas. Dėl laiku diagnozuotos ligos priežasties ir tikslaus daugiadalykės komandos darbo, pacientę pavyko išgelbėti nuo ryškėjančio inkstų nepakankamumo, sumažinome  insulto riziką“, – pagerėjusia Rasos sveikata džiaugėsi prof. Inga Skarupskienė.

Pasak Rasos, geriems gydymo rezultatams didelės reikšmės turėjo ne tik rūpestingas  gydymas, bet ir gydytojų dėmesys, šiltas bendravimas, psichologinė ir emocinė parama. „Nefrologijos skyriuje gydomi sunkūs ligoniai, kuriems reikalingas ne tik gydymas, bet ir slauga. Man didžiausią įspūdį paliko darnus ir koordinuotas kolektyvo darbas – visas skyriaus dirba tarsi tikslus laikrodis. Nors darbo daug, viskas atliekama laiku, ramiai ir mandagiai, o gydytojai bei kitas personalas randa laiko nusišypsoti – geros emocijos mums, pacientams, padeda sveikti greičiau“, – šypsodamasi sakė buvusi pacientė.

Pagerėjusi buvusios Nefrologijos skyriaus pacientės sveikata – ilgamečio Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytojų specialistų darbo rezultatas. Šiandien klinikai sukanka 25 metai, kurios pirmasis vadovas 1992 metais buvo išrinktas gydytojas nefrologas prof. Vytautas Kuzminskis. Jis pirmasis Lietuvoje įdiegė pirmąjį šiuolaikinį vakarietišką nefrologinės pagalbos modelį bei iniciavo inkstų transplantacijos programą Kaune.

Šiuo metu Nefrologijos klinikai vadovaujanti prof. Inga Arūnė Bumblytė teigė, jog didžiausias džiaugsmas gydytojams – pasveikę ir sveikstantys pacientai. „Kiekvienas pacientas mums be galo svarbus, todėl stengiamės ne tik nuolatos domėtis ir mokytis, diegti pažangiausias ir moderniausias technologijas, bet ir praktikuoti į pacientą orientuotą mediciną – rūpintis ne tik fiziniu, bet ir emociniu jo komfortu“, – sakė Nefrologijos klinikos vadovė.

Nefrologijos skyriuje kasmet gydoma daugiau nei 1300 pacientų, o konsultacinėje poliklinikoje konsultuojama daugiau nei 6500 pacientų. Nuo 2000 metų kasmet atliekamos apie 39 inkstų transplantacijos iš mirusių ir gyvų donorų. Taip pat teikiama visų rūšių pakaitinė inkstų terapija, klinikiniai toksikologai atlieka  daugiau kaip 20 skirtingų aferezių ir sorbcijų rūšių, įdiegtas kamieninių ląstelių išskyrimas. Čia dirbantys nefrologai specializuojasi itin sudėtingose srityse, tokiose kaip retos inkstų ligos. Nefrologijos klinika aktyviai dalyvauja Lietuvos nefrologų asociacijos veikloje, o už pasiekimus „Seserinių inkstų centrų“ programoje ir pagalbą, vystant nefrologiją Baltarusijoje bei Ukrainoje, Nefrologijos klinika sulaukė pasaulinio pripažinimo.

Gairės: LSMU KK 2016
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS