Festivalio naujiena – orkestras „Sinfonia Varsovia“ | KaunoDiena.lt

FESTIVALIO NAUJIENA – ORKESTRAS „SINFONIA VARSOVIA“

  • 0

Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ vis dažniau svečiuojasi orkestrai iš užsienio valstybių. Praėjusią savaitę klausėmės Liepojos simfoninio orkestro, o šiandien į uostamiestį užsuks Varšuvos orkestras „Sinfonia Varsovia“. Jo pasirodymas  Klaipėdos koncertų salėje – 18.30 val.

Po visą pasaulį

Lietuva ir Lenkija šiemet mini valstybingumo 100-metį. Kaimynines šalis sieja ilgamečiai kultūriniai ryšiai, kurių pavyzdžių bus ir šio koncerto programoje.

„Sinfonia Varsovia“ susibūrė 1984 m., įkvėptas lordo Yehudi Menuhino, su kuriuo gastroliavo po visą pasaulį. Per ilgus gyvavimo metus orkestras grojo daugelyje Europos šalių, JAV, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje, koncertavo tokiose salėse kaip „Barbican Center“ ir „Albert Hall“ Londone, „Usher Hall“ Edinburge, „Concertgebouw“ Amsterdame, „Kennedy Center“ Vašingtone, „Lincoln Center“ ir „Carnegie Hall“ Niujorke. Orkestro partneriai scenoje buvo Gidonas Kremeris, Martha Argerich, Maximas Vengerovas, dirigentai Claudio Abbado, Charles Dutoit, Mstislavas Rostropovičius ir kiti. Nuo 2008 m. orkestras yra Varšuvos savivaldybės kultūrinės organizacijos „Sinfonia Varsovia“ dalis. Jo veiklai ypatingos įtakos turi bene reikšmingiausias dabarties lenkų kompozitorius Krzysztofas Pendereckis, nuo 2003 m. – kolektyvo meno vadovas ir dirigentas, beje, šiais metais švenčiantis savo 85-metį.

Bendri programos akcentai

Programoje „Varšuvos simfonija“ skambėsiančio garsaus lenkų romantiko Henryko Wieniawskio Koncerto smuikui ir orkestrui solistė – talentinga smuikininkė, tarptautinių konkursų laureatė, Valstybinio Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaitė. Baigusi studijas Kelne, Rostoke ir Paryžiuje, ji daug koncertuoja kaip solistė ir su įvairiais kolektyvais Vokietijoje, Prancūzijoje, JAV, Kinijoje, Kanadoje bei kitur. Smuikininkė dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2016-aisiais Lietuvos kultūros taryba ją pripažino geriausia jaunąja metų menininke.

Dar vienas bendras programos akcentas – Grażynos Bacewicz kūrinys. Ši iškili lenkų kompozitorė ir smuikininkė gimė lietuvio ir lenkės šeimoje. Jos brolis Vytautas Bacevičius – vienas iškiliausių lietuvių kompozitorių. G.Bacewicz laikoma pirmąja kompozitore moterimi lenkų muzikos istorijoje, ji minima tarp žymiausių šalies kūrėjų.

Koncertas styginių orkestrui – tai kompozitorės opus magnum, net simboliškai vadinamas jos „Devintąja simfonija“, iki šiol griežiamas įvairių pasaulio orkestrų. Už kūrinį G.Bacewicz buvo apdovanota Lenkijos Valstybine III laipsnio premija. Kaip vienas ryškiausių neoklasikinio stiliaus pavyzdžių lenkų muzikoje, šis opusas atspindi ir autorės kūrybos braižą – sugebėjimą harmoningai sujungti tradiciją ir modernumą.

Jaunosios kartos dirigentas

Po pertraukos „Sinfonia Varsovia“ atliks Ludwigo van Beethoveno Septintąją simfoniją. „Į Simfoniją A-dur aš didžiuodamasis žiūriu kaip į vieną geriausių savo kūrinių“, – sakė kompozitorius, kurio žodžius patvirtina didelis veikalo populiarumas nuo pat premjeros dienos. Ji parašyta antruoju (arba viduriniuoju) L. van Beethoveno kūrybos laikotarpiu ir daugelio vadinama „Titaniškąja“. Pirmą kartą simfonija nuskambėjo 1813 m. gruodį Vienoje diriguojant autoriui. Po audringų publikos aplodismentų teko net kartoti antrą kūrinio dalį.

Programą diriguos jaunosios kartos lenkų dirigentas Dawidas Runtzas, kelių prestižinių konkursų laureatas. 2016 m. jis baigė simfoninio ir operinio dirigavimo studijas Varšuvos F.Chopino muzikos universitete. Ypatingas dirigento profesinio tobulėjimo akcentas – dalyvavimas legendinio Riccardo Muti „Italų operos akademijoje“. Garsus rusų dirigentas Valerijus Gergijevas jį pakvietė pasirodyti Ramiojo vandenyno muzikos festivalyje Saporo mieste (Japonija). Nuo 2017-ųjų D.Runtzas buvo Varšuvos filharmonijos dirigento J.Kaspszyko asistentas, o metų pabaigoje paskirtas Lenkijos karališkosios operos Varšuvoje pagrindiniu dirigentu. Šių metų pradžioje jis laimėjo trečiąją vietą ir publikos prizą Pirmajame tarptautiniame dirigentų konkurse Honkonge. D.Runtzas dar yra ir kompozitorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS