Festivalis jaunuosius talentus ugdo du dešimtmečius | KaunoDiena.lt

FESTIVALIS JAUNUOSIUS TALENTUS UGDO DU DEŠIMTMEČIUS

Visą mėnesį Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre vykusį Jaunųjų talentų festivalį šįvakar vainikuos tradicinis jaunųjų talentų koncertas su Mažosios Lietuvos simfoniniu orkestru. Jame pasirodys atrankose sužibėję gabiausieji Klaipėdos muzikos ugdymo įstaigų auklėtiniai – 19 vokalistų bei instrumentalistų.

Švenčia jubiliejų

20-metį švenčiančio Jaunųjų talentų festivalio pradžia siekia 1993-iuosius, kai dirigento Stasio Domarko iniciatyva teatre buvo pradėti rengti jaunųjų muzikų koncertai su simfoniniu orkestru. Tik vėliau koncertas išaugo į kelių savaičių trukmės festivalį.

„Per visą šį laikotarpį maždaug 400 jaunų talentų iš Klaipėdos turėjo galimybę pirmą kartą gyvenime atsisėsti orkestro priekyje ir pagroti rimtą klasikos kūrinį. Kiekvienam jų drebėjo širdelė. Kai kuriems tai buvo profesionalios muzikinės karjeros pradžia, kitiems – pirmas ir paskutinis kartas. Vis dėlto skaičius reikšmingas“, – įsitikinęs maestro S.Domarkas.

Anot jo, ne tiek svarbu, ar šis jaunimas vėliau papildė teatro orkestro ar choro gretas. „Mūsų misija – prisidėti prie bendro visos Lietuvos jaunųjų muzikų kultūrinio ugdymo. Būtent tai mums teikia didžiausią pasitenkinimą“, – tvirtino  koncerto sumanytojas.

S.Domarkas prisipažino, jog per du dešimtmečius koncerto rengimas jam tapo profesine užduotimi, kurioje telpa ir užsispyrimas, ir savotiška rutina. Jo suburta teatro muzikų komisija kasmet aplanko visas miesto muzikos ugdymo įstaigas, organizuoja jose atrankas, išklauso mokinių parengtus kūrinius, sudaro repeticijų teatre grafikus, paskirsto dirigentus, dirba su jaunaisiais atlikėjais. Dirigento manymu, koncertas svarbus ir mokykloms, kurios turi galimybę parodyti ne tik jaunus talentus, bet ir pedagogų pasiryžimą, užsispyrimą, mokyklos lygį.

„Šiuo koncertu jokiu būdu nesiekiame populiaraus efekto, – pabrėžė S.Domarkas. – Atlikėjams tai – didelio susikaupimo reikalaujantis renginys, parodantis, ką jauni žmonės gali pasiekti kruvinu darbu.“

Stebins įvairove

Jubiliejinio festivalio baigiamojo koncerto programoje skambės ne tik akademinė klasika – G.F.Händelio, J.S.Bacho, A.Vivaldi, W.A.Mozarto šedevrai, bet ir tokių šiuolaikinės muzikos kūrėjų kaip S.Verhelstas, M.Bruchas, I.Berkovichiaus kompozicijos.

„Šių metų koncerte bent po vieną atlikėją dalyvaus iš visų miesto muzikos ugdymo įstaigų. Klausytojai išgirs įvairaus amžiaus talentų – fortepijonu, akomponuojant orkestrui, skambins net antrokas! – džiaugėsi vienas koncerto dirigentų Vytautas Valys. – Didelė solistų instrumentų įvairovė – nuo styginių iki saksofono, išraiškingi vokaliniai intarpai, viešnia iš Italijos Andreina Drago ir kitos koncerto staigmenos, manau, nepaliks abejingų.“ 

Jaunųjų talentų koncerte Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklai atstovaus Leticija Jonaitytė (fortepijonas), Marija Kontrimaitė (smuikas), Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklai – Vytautas Posėčnas (klarnetas) ir Arnas Toliušis (fortepijonas). Gros E.Balsio menų gimnazijos mokiniai – Ignas Bazaras (violončelė), Justas Limša (kontrabosas), Saulė Pukinskaitė (fortepijonas) ir Petras Vaitekutis (klarnetas).

Koncerte pasirodys Stasio Šimkaus konservatorijos studentai – Adomas Bitinas (saksofonas), Greta Dulkytė (vokalas), Oksana Sokolova (vokalas) bei Klaipėdos universiteto Menų fakulteto jaunieji muzikai – Oksana Auškalnytė (vokalas), Paulius Lygnugaris (bosinis trombonas), Modestas Narmontas (vokalas), Saulė Petrauskaitė (vokalas), Rosana Štemanetian (vokalas), Vilius Trakys (vokalas), Karolis Vaičiulis (violončelė), Greta Vitonytė (vokalas).

Su muzikais iš Italijos

Jaunųjų talentų festivalyje muzikuos ir į teatro gyvenimą šį pavasarį įsilieję Italijos Redžio Kalabrijos „Francesco Cilea“ muzikos konservatorijos studentai, atvykę į Klaipėdą pagal švietimo, mokymo ir jaunimo institucijų bei organizacijų partnerystės programą „Erasmus+“.

Muzikinio teatro orkestre jau antras mėnuo groja Francesco Silipigni (klarnetas), Domenico Barilla (trombonas) ir Cosimo Daniele Bombardieri (klarnetas). Vokalo atlikimo meną tobulina vokalistė A.Drago.

Pasak italų studentų, vertingiausia patirtis jiems – groti teatro, turinčio sezoninį repertuarą, orkestre. Tai leidžia pažinti skirtingus žanrus, kompozitorius, atlikėjus ir, žinoma, dirigentus. Anot jų, profesinė praktika yra pagrindinis Europos švietimo mainų paramos programos ‚Erasmus +“ tikslas.

„Muzika mums – pagrindinė priemonė, leidžianti pajausti bendrumą su kitais. Tuomet ir kalbos barjeras nebe tiek svarbus“, – tikino Italijos konservatorijos magistrantas D.Barilla.

Svečiai pasakojo, kad Jaunųjų talentų festivalio idėja jiems buvo nauja. Italijoje apie tokius festivalius jiems girdėti neteko. „Tai labai gražus projektas, suteikiantis galimybę jauniems atlikėjams pasirodyti didelei auditorijai. Repeticijų metu išgirdome neįtikėtinai gabių vaikų, klausėmės išsižioję ir negalėjome patikėti savo ausimis“, – prisipažino italai.

Jaunųjų talentų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncerte prie dirigento pulto stos net penki dirigentai – maestro S.Domarkas, Markas Kadinas, V.Valys, Dmitrijus Zlotnikas ir Italijos Redžio Kalabrijos „Francesco Cilea“ muzikos konservatorijos magistrantas C.D.Bombardieri, orkestre grojantis klarnetu.

Renginys turi globėją

Pasak Jaunųjų talentų festivalio organizatorių, tradicinis festivalis subrendo ir pasiekė kulminaciją – išsiplėtė jo geografija, susiformavo tarptautiniai ryšiai. Maža to, vaikų ir jaunuolių, norinčių teatro scenoje dainuoti, šokti ar muzikuoti, kasmet vis daugėja.

20-ąjį festivalį globoja LR Seimo narys klaipėdietis Raimundas Paliukas. Jaunųjų talentų koncerto išvakarėse politikas džiaugėsi, kad jo gimtojo miesto Muzikinis teatras turi tokią gražią, prasmingą jaunąją muzikų kartą ugdančią tradiciją ir linkėjo ją tęsti toliau. Jaunųjų talentų koncerto dalyviams jis teiks LR Seimo padėkas, atminimo dovanas.

Gegužės 29 d. 18.30 val. Klaipėdos muzikiniame teatre vyksiančiame jaunųjų talentų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncerte dalyvaus ir švietimo ir mokslo ministre paskirta Audronė Pitrėnienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS