Festivalyje „Permainų muzika“ – liaupsės šiuolaikiniam miestui | KaunoDiena.lt

FESTIVALYJE „PERMAINŲ MUZIKA“ – LIAUPSĖS ŠIUOLAIKINIAM MIESTUI

  • 0

 „Miesto gyvenimas“ – tai liaupsės šiuolaikiniam miestui, kurias gieda žymaus amerikiečių minimalisto Steave’o Reicho kūrinys, skambėsiantis kitą penktadienį to paties pavadinimo koncertinėje programoje. Ji pratęs Klaipėdos koncertų salės rengiamą šiuolaikinės muzikos festivalį „Permainų muzika“.

Įrėmins koncerto programą

Muzikuos Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, diriguos Mindaugas Piečaitis, kartu pasirodys gausus solistų būrys. Šiuolaikinės kūrybos entuziastai įgarsins penkias partitūras, kiekviena iš jų turės savo intrigą.

S.Reichas gimė ir dabar gyvena Niujorke, kuris ir įkvėpė jį sukurti kūrinį „Miesto gyvenimas“ / „City Life“ kameriniam ansambliui ir skaitmeniniu būdu sumodeliuotiems miesto garsams (mašinų, gaisrininkų, policijos sirenos, durų trenksmas, metro garsai, poliakalė, pneumatinis plaktukas, žmonių kalba, širdies plakimas ir kt.). Pernai 80-mečio sulaukęs kompozitorius yra palankiai nusiteikęs naujųjų technologijų atžvilgiu ir savo kūryboje tinkamai panaudoja visus jų teikiamus privalumus. Uždegančiu ritminiu judėjimu ir mušamųjų instrumentų gausa išsiskiriantis opusas atskleidžia spalvingą ir aistringą autoriaus gyvenimą gimtajame Niurjorke. Tai banguojanti, plaukianti minimalistinės muzikos upė, kurioje į nuolat kintantį srautą susilieja tiek gyvai skambančių instrumentų, tiek įrašyti miesto garsai.

S.Reicho „Miesto gyvenimas“ įtikinamai vainikuos koncerto programą, kurią pradės to paties autoriaus kūrinys „Duetas“. Jo solo partijas grieš dvi smuikininkės – orkestro koncertmeisterė Dalia Dėdinskaitė ir Teodora Morta Ajauskaitė. Taip garsaus minimalizmo kompozitoriaus muzika įrėmins visą koncerto programą.

Papildys atsitiktiniai garsai

Su amerikiečio eksperimentinės muzikos kūrėjo Johno Cage’o pavarde siejamas naujos kompozicinės technikos – aleatorikos, kurioje labai svarbus atsitiktinumo faktorius, atsiradimas. Tiek partitūroje fiksuotų, tiek atsitiktinių garsų bus galima išgirsti jo kompozicijoje „Tikiu mumis“ / „Credo in us”. Joje, be fortepijono ir mušamųjų instrumentų, dar bus naudojami įrašytų klasikinių kūrinių, radijo laidų fragmentai. Pasak J.Cage’o, nėra muzikinių ir nemuzikinių garsų, viskas yra muzika (arba atvirkščiai), ir mes visuomet esame muzikai patys sau, klausydamiesi besimainančio Visatos „garsovaizdžio“, – svarbiausia yra pati mūsų intencija priimti jį.

Prancūzų kompozitoriaus ir perkusininko Emmanuelio Sejourne Koncerto vibrafonui ir styginiams solo partiją gros šiandienos ritminei muzikai neabejingas perkusijos virtuozas Pavelas Giunteris. Asmeninės charizmos nestokojančio atlikėjo pasirodymai visuomet alsuoja dideliu vidiniu karščiu, stebina profesine meistryste.

Klausytis ir išgirsti

Šiemet 60-mečio jubiliejų mininčio lietuvio Arvydo Malcio kūryboje dera ekspresionistinis vaizdingumas su impresionistine garsų poezija, neoklasicistinis formos pojūtis – su aleatorikos ir sonoristikos elementais. Tuo bus galima įsitikinti jo Koncerte fortepijonui ir kameriniam orkestrui, kurio solo partiją skambins įvairių meninių sumanymų iniciatorė pianistė Guoda Gedvilaitė. Ji, P.Giunteris, ansamblis „Giunter Percussion“ bei M.Piečaitis koncerte atliks anksčiau minėtą J.Cage’o opusą. Na, o S. Reicho „Miesto gyvenimo“ atlikimui scenoje susiburs didelis kamerinis ansamblis, susidedantis iš styginių, pučiamųjų, mušamųjų bei klavišinių instrumentų. Jam diriguos tikras šiuolaikinės kūrybos entuziastas M.Piečaitis. Šiuolaikinę muziką bei dirigavimo meną Vokietijoje studijavęs dirigentas dažnai dalyvauja naujos muzikos projektuose, bendradarbiauja su kompozitoriais, atlikėjais, simfoniniais ir kameriniais kolektyvais. Klaipėdos koncertų salėje jis yra parengęs nemažai šiuolaikinių ir edukacinių programų.

„Aš visada esu linkęs į tai, kad, klausydamiesi muzikos, išgirstumėte daug daugiau nei paprastai“, – yra sakęs S.Reichas. Išgirsti kerinčią šiuolaikinę miesto muziką festivalio „Permainų muzika“ publika kviečiama koncerte „Miesto gyvenimas“, kuris vyks rugsėjo 29 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS