Į pajūrį grįžo Stalino laikai | KaunoDiena.lt

Į PAJŪRĮ GRĮŽO STALINO LAIKAI

Visą šią savaitę pajūryje vyko intensyvūs filmavimo darbai. Tarptautinė kūrybinė grupė Palangą ir Neringą nukėlė į sovietinius laikus, kad primintų skaudžią Lietuvai praeitį – 1941-ųjų birželio trėmimus. Apie tai savo bestseleryje "Tarp pilkų debesų" pasakoja lietuvių kilmės JAV rašytoja Rūta Šepetys, greitai pasirodys ir knyga paremtas filmas.

Lankosi britų įžymybės

Prieš mėnesį į Lietuvą atvyko visa tarptautinė "Tarp pilkų debesų" aktorių komanda, kuri čia viešės iki birželio vidurio. Savaitės pradžioje filmavimai vyko Palangoje, kur lankėsi ir pati knygos autorė R.Šepetys.

Juostoje ne kartą bus minima Palanga, kur pagrindinė knygos ir filmo herojė mėgdavo atostogauti.

Pagal lietuvių kilmės amerikietės romaną kuriama juosta pasakoja apie paauglę Liną, 1941-aisiais su šeima gyvenančią Kaune. Mergina mėgsta piešti ir svajoja apie dailės studijas universitete, tačiau likimas negailestingas: ji su mama, tėčiu ir jaunesniuoju broliu patenka į masinę birželio trėmimų bangą.

Atskirta nuo tėčio, Lina su broliu ir mama krovininiu vagonu be langų, be maisto ar vandens, antisanitarinėmis sąlygomis vežama į Sibirą.

Čia ji susipažįsta su Andriumi – į atšiaurų kraštą taip pat nublokštu bendraamžiu.

Žmogiškąjį orumą pamynęs gyvenimas tremtyje netrukdo įsižiebti jausmams. Lina ir Andrius vienas kitą įsimyli.

Filmą režisuoja taip pat lietuvių kilmės amerikietis Marius Markevičius, žinomas kaip dokumentinio filmo "Kita svajonių komanda" kūrėjas.

Pagrindiniai Linos ir Andriaus vaidmenys patikėti kylančioms britų kino žvaigždėms – Bel Powley, kuri yra Sandanso kino festivalio filmo "Paauglės dienoraštis" atradimas bei geriausio nepriklausomo filmo apdovanojimo "Gotham" laureatė, ir britų kino talentui Jonah Hauer-King.

"Tarp pilkų debesų" filmavimo aikštelėje skamba anglų kalba. Jau dabar jis vadinamas reikšmingiausia per nepriklausomos Lietuvos laikotarpį juosta, apie šalies istoriją ir trėmimus pasakojanti tarptautinei auditorijai.

Nors pagrindinius vaidmenis čia kuria užsienio aktoriai, ekrane bus galima išvysti ir keletą lietuvių kino žvaigždžių.

Viena jų – Aistė Diržiūtė, išgarsėjusi juostoje "Sangailės vasara". Ji įkūnys pagrindinės herojės pusseserę Joaną. Taip pat vaidina Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Ramūnas Cicėnas ir kiti.

Nidoje – Laptevų jūra

Savaitės pradžioje filmavimo komanda drauge su aktoriais zujo Palangos kopose.

Antradienį vakarop jie pajudėjo į Nidą, kurios smėlynai trumpam virto dykynėmis prie Laptevų jūros.

Poryt aktoriai išvyksta į Vilnių ir jo apylinkes, kur dvi savaites bus filmuojamos likusios scenos.

Šįmet kūrybinė grupė jau antrą kartą atlieka darbus Neringoje. Sausį pirmieji kadrai buvo filmuojami ties žiemos sukaustyta Parnidžio kopa ir ant užšalusių Kuršių marių.

Pūgą ir stingdantį Sibiro šaltį, haskių kinkinį, tempiantį roges, laidotuves vaizduojančios scenos iš filmo atrodo išties įspūdingai.

Tąkart aktoriams teko klampoti per sniego plynes ir sukakti po keletą kilometrų nešiojant daiktus rankomis, mat į kopas uždrausta važiuoti automobiliu.

Pavasariop į Lietuvą sugrįžę aktoriai tris dienas filmavosi Kauno senamiestyje, arkivyskupijos kurijos teritorijoje, prie Vytauto bažnyčios. Siekta atspindėti gatves ir namukus, kuriuose gyvena herojai. Rotušės aikštėje buvo pastatyta tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Josifo Stalino skulptūra.

Autentiškai atrodo ir to laikmečio drabužiai, kurių visam filmui sukurta per 800.

Karštis, uodai ir maudynės

Šįsyk filmavimo aikštelėje – šviesūs ir vasariški vaizdai. Pajūris šiltuoju metų laiku nukels filmo herojus į jaunystės dienas.

Tai, pasak "Tarp pilkų debesų" prodiuserio Žilvino Naujoko, ko gero, pozityviausi knygos momentai. Lina kelionės metu prisimena dienas prieš karą, kai su tėvais atostogaudavo savo mėgstamoje Palangoje.

Šią savaitę kūrybinei grupei teko nemažai išbandymų – svilino alinantis karštis, o pasislėpti pušyno pavėsyje neleido puolantys uodai. Tai išvargino aktorius, tačiau visi jie sakė yra nusiteikę pakiliai.

"Toks oras daug palankesnis, nei kad buvo žiemą, sningant ar lyjant. Dabar nereikia slėptis po storais drabužiais, jautiesi lengvai, o ir aktoriams, kuriems tenka dėvėti skarmalus, paprasčiau. Štai atsigaivinti panorę pagrindiniai aktoriai po filmavimo nuogi šoko į 12 laipsnių vandenį, taip pasisveikindami su Lietuva. Buvo keista matyti juos tokius atsipalaidavusius", – šypsojosi Ž.Naujokas.

Filmavimo komandą, neįskaitant aktorių, sudaro per 70 žmonų. Priklausomai nuo scenos, vaidinančiųjų gali būti keli šimtai ar net tūkstančiai. Pagrindinių vaidmenų – apie dešimt, juos įkūnija užsienio įžymybės, antraeilių – dauguma lietuviai, o didžiąją dalį sudaro masuotės aktoriai.

"Knygą parašė istorija"

Apie lietuvių tremtį į Sibirą pasakojanti rašytojos R.Šepetys romantinė drama pelnė pasaulinį pripažinimą.

"Tarp pilkų debesų" pateko į Niujorke leidžiamo dienraščio "New York Times" bestselerių sąrašą. Knyga buvo išversta į keliasdešimt pasaulio kalbų, išleista daugiau nei pusė šimto šalių, o JAV įtraukta į privalomos literatūros jaunimui sąrašą.

Pačios R.Šepetys gyvenimas glaudžiai susijęs su Lietuva. Ji gimė JAV lietuvio ir amerikietės šeimoje.

Rūtos tėvas Lietuvą paliko 1940-aisiais, vėliau devynerius metus praleido Vokietijos pabėgėlių stovyklose. Praėjus keleriems metams po Antrojo pasaulinio karo atsikėlė gyventi į JAV.

2005 m. Rūta pirmąkart apsilankė tėvo gimtinėje, o 2011-aisiais išleido istorinį romaną apie tremtį į Sibirą Antrojo pasaulinio karo metais.

Knygos herojai – išgalvoti, tačiau sąlygos, kuriose jiems teko išgyventi, yra tikros, sukurtos remiantis tremtinių pasakojimais.

Vėliau rašytoja ne kartą svečiavosi Lietuvoje, kur pristatė savo romaną, bendravo su skaitytojais ir gerbėjais.

Šįkart visai netikėtai filmavimo aikštelėje sutikta R.Šepetys šypsodamasi atviravo, jog statant filmą svarbiausias kriterijus – kad jis būtų filmuojamas būtent Lietuvoje.

"Nemažai kino kūrėjų norėjo ekranizuoti mano knygą. Aš visiems pateikdavau tik vieną sąlygą: filmas turi būti kuriamas Lietuvoje. Man atsakydavo: "Ne, tai neįmanoma". Būdama čia ir stebėdama šiuos atsidavusius profesionalus šypsausi: "Įmanoma", – pripažino rašytoja, kuri šiuo metu gyvena Los Andžele ir žino tik kelis lietuviškus žodžius.

Pašnekovė mano, kad filmas bus dar geresnis nei knyga.

"Knygą parašiau ne aš, o istorija. Ji priklauso Lietuvai ir jos žmonėms. Todėl man labai svarbu, kad jis būtų filmuojamas čia", – šypsosi R.Šepetys.

Ji aktyviai dalyvauja filmo kūrimo procese ir sako besąlygiškai pasitikinti "Tarp pilkų debesų" režisieriumi M.Markevičiumi bei prodiuseriu Ž.Naujoku.

"Esu visiškai dėl jų rami. Aktorius Martin Wallström, vaidinantis sovietų karininką Kretzkį, puikiai įkūnija sudėtingą dvilypę tarp agresijos ir užuojautos pasimetusią asmenybę. O vien žiūrėdama į aktorės Lisos Loven Kongsli – pagrindinės herojės mamos veidą, matau inteligenciją, rafinuotumą, stiprybę, drąsą, tuos bruožus, kuriuos mes visi skaitydami knygą joje įsivaizdavome", – kalbėjo moteris.

Suvedė žvaigždės

Kaip pasakojo Ž.Naujokas, prodiusavęs tokius lietuviškus filmus, kaip "Tadas Blinda" ir "Valentinas vienas", pasiruošimas darbams truko trejus metus. Jo žodžiais, juosta iš esmės atitinka knygą.

Tiesa, šis tarptautinis projektas vyrui tapo nemenku iššūkiu. Iki tol jo prodiusuoti filmai apsiribodavo Lietuva.

"Tarp pilkų debesų" vaidinantys užsienio aktoriai šalyje lankosi pirmą kartą, juos patraukė jautrus scenarijus, įdomūs personažai, taip pat žinomo režisieriaus M.Markevičiaus vardas.

Pašnekovas tikino, kad komanda – draugiška ir susitelkusi bendram tikslui, o kino žvaigždės, atvykusios iš Didžiosios Britanijos, nėra kaprizingos ir mielai bendradarbiauja bei gerai atlieka savo vaidmenis.

"Filmai, su kuriais dirbau iki šiol, buvo lokalūs, skirti Lietuvai. Šį pamatys visas pasaulis. Veikiausiai Lietuvoje ir užsienyje jis bus rodomas vienu metu. Džiaugiuosi pagaliau matydamas šviesą tunelio gale", – vykstant filmavimo darbams Palangoje kalbėjo Ž.Naujokas.

Su romano autore, kaip pats pusiau juokais sakė, jį suvedė žvaigždės.

"Tuo pačiu metu vieni apie kitus pagalvojome. Kaip tik buvau neseniai susipažinęs su M.Markevičiumi, pamatėme Rūtą kalbant per Lietuvos televiziją, tad pagalvojome, kodėl gi ne?" – teigė pašnekovas.

Brangiausias lietuviškas filmas?

Ž.Naujokas sakė nebijantis aplinkinių kritikos. Esą istorija turi būti papasakota, net jeigu ji yra šiek tiek pagražinta.

"Kitaip ir negali būti grožinėje literatūroje. Mūsų tikslas – parodyti populiariai, kad kuo daugiau žmonių tai pamatytų. Burbėti – "luzerių" reikalas. Ir pati Rūta labai mus palaiko, esame tarsi kumštis, komanda, kuri nuolat bendrauja, tariasi ir ieško kompromisų", – komentavo pašnekovas.

Visą filmo biudžetą sudaro per 4 mln. eurų. Ž.Naujoko žodžiais, tai kone brangiausias visų laikų lietuviškas filmas. Daugiausia kainavo dekoracijos, kostiumai, masinėms scenoms skirti drabužiai.

"Tarp pilkų debesų" bus baigtas filmuoti birželio viduryje. Tuomet prasidės garso, montavimo darbai. Kino teatrus filmas pasieks kitąmet.

Scenarijų pagal R.Šepetys bestselerį filmui parašė Sandanso kino instituto alumnas Benas Yorkas Jonesas. Filmo tarptautinis pavadinimas – "Pelenai sniege", jo operatorius – Lietuvos ir Čekijos kino apdovanojimus pelnęs Ramūnas Greičius.

GALERIJA

  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
  • Į pajūrį grįžo Stalino laikai
Vytauto Petriko ir organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

PREZIDENTUROJE

jie nebuvo pasibaige

SUSIJUSIOS NAUJIENOS