Jūros šventėje – pasaulinė italų premjera | KaunoDiena.lt

JŪROS ŠVENTĖJE – PASAULINĖ ITALŲ PREMJERA

  • 1

Populiariausias vasaros renginys Lietuvoje – 59-oji Jūros šventė paskutinį liepos savaitgalį į Klaipėdą kvies atnaujintu stiliumi, pasauline italų premjera, jūrinėmis tradicijomis ir skambia muzika.

Vienu svarbiausių šiųmetės šventės akcentų trurėtų tapti bendras VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Italijos teatro „Teatro dei Venti“ projektas – spektaklis-legenda „Mobis Dikas“. Unikalus pastatymas pagal Hermano Melville’o romaną sujungia praeitį ir dabartį, Italiją ir Lietuvą, teatrą, šokį, cirko meną, muziką ir žmogaus fantaziją apie baltąjį banginį.

„Gatvės teatro trupę „Teatro dei Venti“ pirmą kartą sutikome lygiai prieš metus – teatrų festivalyje Sibiu. Susitikimo su režisieriumi metu išgirdome mus „užkabinusią“ naują trupės idėją, kurios epicentre – jūros tema, o įgyvendinimui suburiama ne tik profesionalių aktorių trupė, bet ir vietos bendruomenė. Rudenį atnaujinus pažintį paaiškėjo, jog projektas įgauna pagreitį, o trupė ieško partnerių. Taip VšĮ „Klaipėdos šventės“ tapo pagrindiniu spektaklio partneriu. Mums tai naujas iššūkis, įsipareigojimas bei privilegija tapti tarptautinio teatro pasaulio dalimi“, – sakė VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė, menotyrininkė Goda Giedraitytė.

Jūros šventės publika pirmoji išvys grandiozinę premjerą, kuri dar šiais metais aplankys Maltą, Veneciją, Kolumbiją. Ankstesni trupės spektakliai jau parodyti daugiau nei 150 kartų daugybėje pasaulio šalių. Naujojo projekto generaliniu rėmėju tapo klaipėdiečių kompanija „Seafish Trade“.

Anot G.Giedraitytės, šis spektaklis labai stiprus savo įspūdinga scenografija, autorine muzika ir emocine įtaiga. Jis tyrinėja specialias temas, aktualias nūdienai: migracija – kelionė, nepažįstamų kraštų stereotipai, drąsa peržengti nežinomas ribas, kad pasiektum trokštamą pakrantę, „kito“ ir „kitokio“ baimė, visuotinis susvetimėjimas. Judanti 13 metrų ilgio ir 7 metrų pločio platforma spektaklio metu transformuojasi į laivą, paskui – į žuvį, taip atverdama žmogaus fantaziją apie baltąjį banginį.

Be 20 profesionalių aktorių, tarp kurių – italai, meksikiečiai, prancūzai, spektaklyje pasirodys ir klaipėdiečiai – vaikai bei senjorai, liepos 16–23 dienomis dalyvaujantys specialiai surengtose kūrybinėse dirbtuvėse. „Teatro dei Venti“ turi ilgametę sociokultūrinių projektų patirtį, kuri padeda bendruomenei pažinti teatrą ir tapti jo dalimi. Šis pastatymas – ne išimtis. Kūrybinėse dirbtuvėse italų režisierius Stefano Tè kartu su asistentais dirba su vietine bendruomene, integruodami ją į spektaklį.

„Mobis Dikas“ bus rodomas tris Jūros šventės vakarus – liepos 26, 27 ir 28 d. Klaipėdos piliavietėje.

GALERIJA

  • Jūros šventėje – pasaulinė italų premjera
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tiesiog moteris

Super spektaklis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS