Klaipėdoje gastroliuos Rusų dramos teatras | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE GASTROLIUOS RUSŲ DRAMOS TEATRAS

  • 2

Penktadienį ir šeštadienį Klaipėdoje viešės Lietuvos rusų dramos teatras. Uostamiesčio publikai jis atveš keturis spektaklius, kuriuos rodys Dramos teatre.

Pagal F.Dostojevskio prozą

Neatsitiktinai Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės ir režisierės Birutės Mar spektaklis „Dostojevskio angelai“, kuris bus rodomas spalio 14 d. 17 val., pastatytas Lietuvos rusų dramos teatro scenoje – jis sukurtas rusų klasiko F.Dostojevskio prozos motyvais ir vyyksta originalo kalba.

Naujojo spektaklio pagrindu pasirinkti fragmentai iš rašytojo romanų „Idiotas“, „Broliai Karamazovai“, „Demonai“, apysakos „Baltosios naktys“ bei apsakymo „Berniukas prie Kristaus eglutės“. Spektaklyje prabyla skirtingi jų herojai. Rašytojo sukurtuose personažuose, kaip ir visuose mumyse, pasak F.Dostojevskio, glūdi „ano pasaulio“ daigai. Tik dėl jų mumyse egzistuoja tiesos ir išminties, sąžinės ir pasirinkimo laisvės, meilės ir tikėjimo pradai. „Vaidindama F.Dostojevskio herojes, dažnai galvodavau, kodėl beveik kiekviename rašytojo kūrinyje egzistuoja personažai keistuoliai – tarsi žeme vaikščiojantys žmonės-angelai, gyvenantys apnuoginta, atvira širdimi? Sako, visi gimstame angelais, vėliau tai užmirštame. Tačiau per visą žemišką gyvenimą išlieka ilgesys kažko iš anapus... Šiapus esame tarsi vienasparniai angelai, besiilgintys savo „antrojo sparno“, ir tas ilgesys padeda žmogui išlikti žmogumi“, – apie pagrindinę spektaklio mintį kalbėjo jo režisierė.

Pagrindiniame vaidmenyje – V.Anužis

Jono Vaitkaus režisuota W.Shakespeare'o tragedija „Karalius Lyras“ (su lietuviškais titrais) – spalio 14 d. 18.30 val.

Vis dėlto tai nėra istorija apie senatvę – spektaklio idėjos apima žymiai platesnį temų ratą nei vieno žmogaus tragedija. Ypatingas spektaklis pareikalavo ypatingo sceninio sprendimo. Karaliaus Lyro personažą įkūnijo Maskvos Boriso Ščiukino aukštosios teatro mokyklos auklėtinis, Auksinio scenos kryžiaus kavalierius (2011), žymus aktorius Vytautas Anužis. Spektaklyje vaidina beveik visa teatro aktorių trupė. Pastatymui muziką sukūrė Auksinio scenos kryžiaus laureatė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė.

Romanas virto monospektakliu

Spalio 15 d. 16 val. klaipėdiečiai galės pamatyti kitą E.E.Schmitto „Oskaro ir Ponios Rožės“ variantą. Klaipėdos dramos teatre šį romaną apie berniuką, rašantį juokingus, išmintingus, jautrius ir kartais liūdnus laiškus Dievui, yra inscenizavęs režisierius Povilas Gaidys. Režisierės ir dailininkės Julianos Laikovos sumanymu jis virto vienos dalies monospektakliu.

Jį vaidinanti Jelena Bogdanovič – Lietuvos rusų dramos teatro aktorė nuo 1994 m., čia sukūrė per 30 vaidmenų. „Dievas gali pasibelsti netikėtai ir bet kur, pavyzdžiui, ligoninėje, kaip tai nutiko dešimtmečiam Oskarui, arba teatre, kaip tai nutiko man. Kai skaičiau šį kūrinį, jaučiau jo buvimą. Aš atradau atsakymus į klausimus, kurie jau seniai man buvo lyg rakštis, o kai kurie jų dar labiau išryškėjo. Panorau šia patirtimi pasidalyti su žmonėmis. Sugiedoti odę gyvenimui, meilei, tikėjimui, aiškiam požiūriui į mirtį. Man ši istorija – ne apie sergantį, mirštantį berniuką, o apie tai, kad net likusios 12 gyvenimo dienų gali būti laimingos ir visavertės, jei į pasaulį pažvelgsime vaiko akimis. Kasdien lyg pirmą kartą. Norėtųsi, kad mes prisimintume apie tai nuolat, ne tik prieš pabaigą. Ir tuomet galbūt pabaiga taps pradžia“, – dalijosi mintimis aktorė.

Sujungė poeziją, muziką ir šokį

Gastroles vainikuos dviejų dalių muzikinis plastinis spektaklis – viduramžių Persijos (Azerbaidžano) literatūros klasiko N.Gandževi eiliuotas šedevras „Septynios gražuolės“. Jis bus rodomas spalio 15 d. 18.30 val. (su lietuviškais titrais).

Šį stambių formų muzikinį-plastinį poetinį spektaklį Lietuvos rusų dramos teatro vadovas režisierius J.Vaitkus kūrė drauge su kompozitoriumi Algirdu Martinaičiu, choreografais Tahiru Eynullayevu (Azerbaidžanas) ir Leokadija Dabužinskaite, dailininke Daiva Samajauskaite. Spektaklis skirtas suaugusiems žiūrovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ert

Bet tai biški pavėluota informacija, ką? Gal būčiau aplankęs.

:)

fui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS