Klaipėdos koncertų salėje susilies romantiško smuiko ir džiazo skambesiai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE SUSILIES ROMANTIŠKO SMUIKO IR DŽIAZO SKAMBESIAI

  • 0

Jauki Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė tamsų lapkričio vakarą prisipildys stilingų prancūzų kompozitoriaus Claude’o Bollingo muzikos garsų.

Interesų platumu ir veiklos įvairiapusiškumu stebinantis smuikininkas Džeraldas Bidva ir džiazo trio – Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Donatas Bagurskas (kontrabosas), Darius Rudis (mušamieji) – atliks šio kompozitoriaus siuitą smuikui ir džiazo trio. Publikos dėmesio laukia itin subtiliai perteikta klasikinės, barokinės bei džiazo muzikos sintezė programoje „Romantiškas smuikas ir džiazas“, kuri skambės lapkričio 9 d. 18.30 val.

Nuo šešerių su smuiku nesiskiriantis šio projekto iniciatorius Dž.Bidva yra gerai žinomas Lietuvos klasikinės muzikos padangėje. Jis jau 20 metų muzikuoja pasaulinio pripažinimo sulaukusiame kameriniame orkestre „Kremerata Baltica“, kurio koncertmeisteris jis yra jau 10 metų. Kitas jo kolektyvas – Lietuvos kamerinis orkestras, į kurį Dž.Bidva buvo pakviestas prieš septynerius metus ir taip pat tapo pirmuoju smuiku. Atlikėjas nuolat dalyvauja prestižiniuose festivaliuose, daug koncertuoja kaip solistas, groja su kameriniais ansambliais. Dž.Bidvą artimai pažįsta ir Klaipėdos kamerinis orkestras bei uostamiesčio publika.

C.Bollingas jau 14-os buvo laikomas profesionaliu džiazo pianistu. Jo muzikavimo technika daug prisidėjo prie tradicinio džiazo atgaivinimo Prancūzijoje 7-ąjį dešimtmetį. C.Bollingas yra daugiau nei 100 kino filmų muzikos takelių autorius. Tačiau šio koncerto kontekste svarbiausia kita jo veiklos dalis – bendradarbiavimas su klasikinės muzikos atstovais. Baroko eleganciją ir modernų svingą jis pirmiausia suvienijo siuitoje fleitai ir džiazo trio. Šis kūrinys sulaukė labai didelės komercinės sėkmės, tad vėliau gimė daugiau panašią idėją atskleidžiančių opusų. Vienas jų – koncerte „Romantiškas smuikas ir džiazas“ skambėsianti Siuita smuikui ir džiazo trio.

Tai nėra kūrinys keturiems džiazo atlikėjams – šioje siuitoje klasikinis smuikininkas įtraukiamas į džiazuojančią aplinką. C.Bollingas aštuoniose kūrinio dalyse daugiausia pasitelkia klasikinių šokių formas, tačiau kiti atlikėjai į jas nuolat įterpia įprastų džiazo elementų. Nors smuikininkas ir negroja džiazo, bendrame muzikos skambesyje tai atrodo visai kitaip.

Pasak Dž.Bidvos, „C.Bollingo muzika žavi jausmingumu, elegancija. Joje gausu ir veržlių epizodų, kurių džiaugsmingą nuotaiką keičia nostalgiški, melancholiški romantiško smuiko garsai. Džiazo elementais pagardinta siuita pradžiugins bei pamalonins visus muzikos smagurius“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS