Menininkai kvies kitu kampu pažvelgti į Kuršių nerijos peizažą | KaunoDiena.lt

MENININKAI KVIES KITU KAMPU PAŽVELGTI Į KURŠIŲ NERIJOS PEIZAŽĄ

  • 2

Kai vasarą Nida tampa dvasios ir kūno kultūros kurortu, Vilniaus dailės akademijos (VDA) Nidos meno kolonija atveria visuomenei duris su vasaros paroda. Vernisažas – jau šį penktadienį. Parodoje bus pristatomi nauji rezidencijoje sukurti kūriniai, kurie kvies pažvelgti į Kuršių nerijos peizažą visai kitu kampu.

Iki vasaros pabaigos veiksianti paroda „Perfor(m)uoti peizažai“ iš vienos pusės atrodys kaip smalsiems žiūrovams atvira tyrimų laboratorija, o iš kitos – kaip žaismingas fizinių ir emocinių patirčių parkas ar atokvėpio nuo intensyvaus paplūdimio lankymo erdvė.

Parodos kuratorius Vytautas Michelkevičius atskleidė, kad joje „Kuršių nerijos peizažas perfor(m)uojamas, Neringoje įvedama fitokratija, parodų salės virsta treniruočių salėmis, atrandama, kad vietinis mentalitetas susiformuoja per nuolatinį darbą specifiniame kraštovaizdyje, o tradicinis dainavimas virsta animalistiniu urzgesiu ir murmesiu“.

Parodos architektai Ona Lozuraitytė ir Petras Išora Nidos meno kolonijos parodų salę performavo ir pavertė industrializuotu Nerijos peizažu, kuriame visiškai nauju būdu galima patirti kopas bei paviršius. Be to, jie dalyvauja parodoje ir kaip tyrėjai, atskleidžiantys parko sluoksnius ir nematytus geologinius paviršius, kuriuos galima ne tik pamatyti, bet ir paliesti.

Menininkė ir biologijos mokslų daktarė Špela Petrič (Slovėnija) pakvies patirti fitokratiją, kuri pakeis Neringoje veikiančią demokratiją, tai reiškia, kad valdys ne žmonės, o augalai. Jos unikali performatyvi akcija parodos atidarymo metu pastūmės išsinerti iš žmonių (žmonijos) kailio specialiai sukonstruotais įrankiais.

Lina Lapelytė pristatys videofilmą, sukurtą iš kamerinio performanso Nidos miške, o menininkų duetas Anna Romanenko ir Björnas Kühnas iš Vokietijos pateiks žiūrovams išbandyti specialius treniruočių instrumentus, kuriuos naudojant bus galima bent laikinai pakeisti savo mentalitetą.

Tai ne vien meno paroda, o vizualus, garsinis, performatyvus ir interaktyvus pasakojimas apie Kuršių neriją, kur šiuolaikinis menas suteikia platformą susitikti įvairių sričių tyrėjams ir menininkams bei pateikti savo žiūros, klausos bei sąlyčio taškus.

Parodoje dalyvaujantys menininkai dirba ir yra pripažinti tarptautiniu mastu įvairiuose kontekstuose – teatro, muzikos ir performansų, architektūros bei vizualiojo meno. Lietuvos paviljone 2019 m. Venecijos meno bienalėje VDA Nidos meno kolonija pristatys L.Lapelytės, Rugilės Barzdžiukaitės ir Vaivos Grainytės operą-performansą „Saulė ir jūra”. Architektai O.Lozuraitytė ir P.Išora projektuoja tiltą Seule (Pietų Korėja).

Vernisažas ir performansas – liepos 20 d. 18 val. „Perfor(m)uoti peizažai“ publikai bus atviri iki rugpjūčio 31-osios kasdien, išskyrus pirmadienį, nuo 12 iki 20 val. VDA Nidos meno kolonijoje (E.A.Jonušo g. 3). Ši paroda yra Nidoje liepos 14-21 dienomis vykstančio XXII Thomo Manno festivalio dalis.

GALERIJA

  • L.Lapelytė parodoje pristatys videofilmą, sukurtą iš performanso Nidos miške.
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIS

Kitu kampu tai suprantu , kad pasižiūrės iš abiejų nerijos galų , maladiec žurnaliūgos .

AK

Baisu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS