Metropolitenas ir Brodvėjus – saksofonų tembrais | KaunoDiena.lt

METROPOLITENAS IR BRODVĖJUS – SAKSOFONŲ TEMBRAIS

  • 0

Gegužės 30 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė su programa „Metropolitenas ir Brodvėjus“ debiutuos latvių saksofonų kvartetas „Atomos“.

Šio kokybiškos kamerinės muzikos ansamblio atsiradimą inicijavo vienas profesionaliausių ir kūrybos požiūriu smalsiausių saksofonininkų – Rygoje reziduojantis lietuvaitis Arvydas Kazlauskas. Kolektyve kartu su Arvydu, grojančiu sopraniniu saksofonu, muzikuoja trys talentingi latvių jaunosios kartos atlikėjai: Aigaras Raumanis (altinis saksofonas), Janis Puķitis (tenorinis saksofonas) Eduardas Lacis (baritoninis saksofonas).

„Savo ansamblio pavadinimą pasirinkome iš senovės graikų kalbos. Joje žodžiu atomos (άτομος) apibūdinamos tokios ypatybės kaip individualumas bei nedalomumas“, – sakė A.Kazlauskas. Jis yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas, aktyviai koncertuojantis kaip įvairių projektų narys („Urban Trio“, „Endless Roar“, „Sinfonietta Rīga“ pučiamųjų instrumentų kvintetas ir kiti). A.Kazlauskas nuolat bendradarbiauja su kompozitoriais. 2014 m. jam skirtas Andrio Dzeničio Koncertas saksofonui ir simfoniniam orkestrui „(E)GO“ pelnė Latvijos didįjį muzikos apdovanojimą (Liela Mūzikas Balva) kategorijoje „Metų premjera“. 2017 m. Latvijos, Klaipėdos ir Vilniaus klausytojams buvo pristatytas A.Kazlauskui dedikuotas Justės Janulytės kūrinys saksofonui ir kameriniam orkestrui „Vandens spalva“. Atlikėjas dėsto saksofono specialybę Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijoje, kurią pats baigė prieš kelis metus.

Saksofonų kvarteto „Atomos“ grojimas pasižymi įtaigiu ir niuansuotu skambesiu. Ansamblio muzikavimą jau įvertino Rygos bei kitų Latvijos miestų publika. Bendraminčių kolektyvas aktyviai plečia savo repertuarą, ruošdamas naujas koncertines programas, kartu yra atviras naujiems iššūkiams ir kūrybiniams eksperimentams. Ansamblio programose skamba labai įvairi muzika – veržlūs, ritmiški šiuolaikiniai opusai ir kompozicijos, kurių pagrindas yra meistriškai sukomponuotos melodijos. O kurgi daugiausia jų galima rasti, jei ne operose ir miuzikluose!

Programa „Metropolitenas ir Brodvėjus“ suteiks progą pasimėgauti ryškiausiais operos ir miuziklo žanrų muzikiniais perlais. Joje skambės ištraukos iš populiarios G.Bizet operos „Karmen“, kurios svaiginančia sėkme autorius nebespėjo pasidžiaugti, taip pat žaismingos melodijos iš G.Rossini ir P.Mascagni operų. Koncerte bus atliekama ir amerikiečių kompozitorių muzika – G.Gershwino operos „Porgis ir Besė“ bei L.Bernsteino miuziklo „Vestsaido istorija“ fragmentai. Ypatingas programos akcentas – kvarteto nario E.Lacio aranžuotos melodijos iš klausytojų pamėgto Brodvėjaus hito – C.M.Schönbergo miuziklo „Vargdieniai“, sukurto V.Hugo romano motyvais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS