Naujausias A. Cholinos spektaklis Klaipėdoje – vienintelį kartą | KaunoDiena.lt

NAUJAUSIAS A. CHOLINOS SPEKTAKLIS KLAIPĖDOJE – VIENINTELĮ KARTĄ

  • 0

Į žymios choreografės Anželikos Cholinos kūrybinės veiklos 25-mečio retrospektyvos programą įtraukta ir Klaipėda. Pirmą kartą į uostamiestį atvyks legendinis Maskvos J.Vachtangovo teatras, vadovaujamas režisieriaus Rimo Tumino. Balandžio 12-ąją klaipėdiečiai teatro gerbėjai turės galimybę pamatyti naujausią šiame teatre sukurtą A.Cholinos premjerą – šokio spektaklį „Vyrai ir moterys“ (arba scenarijai, pagal kuriuos gyvena žmonės).

Sulaukė didžiulio dėmesio

„Norėjome šį spektaklį parodyti 2015-ųjų rudenį, kai į Lietuvą buvo atvežti visi choreografės darbai, sukurti Maskvoje („Otelas”, „Ana Karenina” ir „Moterų krantas”), bet sutrukdė itin įtemptas J.Vachtangovo teatro premjerų ir gastrolių grafikas. Visi spektakliai Maskvoje yra sulaukę didžiulio tiek žiūrovų, tiek teatro kritikų dėmesio. Jie choreografę apibūdina kaip „scenoje tveriančią stebuklą”.  Šį kartą pavyko su teatru susitarti ir spektaklius parodysime ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir Klaipėdoje. Balandžio 12-ąją Klaipėdą veikiausiai užplūs tie, kurie nespėjo įsigyti bilietų Vilniuje ir Kaune, nes ten jie akimirksniu buvo išpirkti”, – teigė A.Cholinos šokio teatro direktorė ir gastrolių organizatorė Greta Cholina.

Visas jausmų pasaulis

„Vyrai ir moterys“ – tai šokio poema apie meilės prigimtį, kurioje pažadinami jausmai, švelnus humoras ir aštrus groteskas. „A.Cholina čia atlieka ne tik režisierės-choreografės vaidmenį, bet yra ir libreto autorė, atidi stebėtoja, psichologė, filosofė. Šiame spektaklyje ji tiksliai žino, ką nori pasakyti savo žiūrovams”,  – pastebėjo teatro kritikė Larisa Kanevskaja.

Penkios poros, dešimt skirtingų charakterių išraiškingai ir įtikinamai vaidina / šoka noveles apie meilę ir išdavystę, pavydą ir ištikimybę, aistrą ir varžymąsi. Kai kurie epizodai sukelia žiūrovų supratimą ir palaikymą, kiti – užuojautą ir nuostabą.

„Šiame spektaklyje sutelpa visas jausmų pasaulis. Viskas pateikiamа išradingai, suvaidinama juvelyriškai tiksliai, be menkiausių netikslumų. Maskvos žiūrovai spektaklyje sėdi nekvėpuodami, palaimingai šypsodamiesi. Labai laukiame ir Lietuvos žiūrovų reakcijų. Kviečiame visus nepraleisti ypatingos progos pamatyti lietuvių statytojų kūrinį (scenografas – Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkas – Juozas Statkevičius) visais laikais aktualia vyro ir moters tema bei sklidiną įspūdingų aktorių vaidmenų”, – kalbėjo G.Cholina.

Apie vyrus ir moteris

Spektaklyje šoka viena ryškiausių teatro ir kino aktorė Ana Čipovskaja. Lietuvos žiūrovams ji žinoma iš Valerijaus Todorovskio serialo „Atlydys“, kino filmų „Be sienų”, „Sėkmės horoskopas”, ultramodernaus rusų veiksmo trilerio „Vyriškas sezonas” ir kitų.  Ana, paklausta kaip vertina darbą su choreografe A.Cholina ir ką jaučia šokdama jos spektaklyje, atsakė: „Susitikimas su Anželika man labai svarbus ir ypatingas. Tik dabar atsiskleidžia daugelis jos spektaklio momentų bei personažų, pradedu juos suprasti ir pajausti. Būti viso to dalimi – tai paslaptis, nuostaba, tikras stebuklas. Sunku su kuo nors palyginti tas nuostabias emocijas, kurias jaučiu pasirodydama Anželikos spektaklyje. Kaskart vis atrandu kažką naujo, tai nuolatinis iššūkis mano galimybėms ir sugebėjimams. Šis spektaklis – neišsemiamas, jo rezultatas kiekvieną sykį – vis kitoks”.

„Šis spektaklis – fantazija meilės tema, tragiškoji komedija, kuri suausta iš mano stebėjimų. Aš jį pavadinau „Vyrai ir moterys” todėl, kad spektaklis yra būtent apie vyrus ir moteris. Man norėjosi atsakyti į klausimą, kodėl žmonių santykiuose niekas neįvyksta iki galo, kodėl tiek daug sugriautų sąjungų ir sulaužytų likimų. Spektaklyje vaidinamos vyrų ir moterų meilės istorijos nuo jų užgimimo akimirkos, kupinos tyrumo, tikėjimo ir meilės, iki jų žemiškojo gyvavimo pabaigos, kai jausmai, kurių jie ieškojo, surado ir išgyveno, miršta”, – dalijosi mintimis choreografė A.Cholina.

Tik keli atsiliepimai

Jana Motovilova: „Spektaklis nėra sukurtas pagal literatūrinį kūrinį. Tiesiog moterys, tiesiog vyrai, tiesiog jų bandymai suprasti vieniems kitus ir būti kartu arba nebūti kartu...  Bandymai suprasti meilę, priimti ją, gyventi ja, tiesiog gyventi. Tyro vandens scenos iš gyvenimo, kur atpažįsti ir save, ir draugus, ir jų pažįstamus. Santykių gyvenimas nuo gimimo iki paskutinių dienų, skirtinguose jų etapuose toks kintantis priklausomai nuo emocijų lygmens, aistrų, išgyvenimų, rūpesčių. Ir kaip daug galima perteikti su muzika ir plastika!  Atskira padėka už humoro dozę (būtent tai man norėjosi atrasti šiame spektaklyje)!”

Elena Afrina: „A.Cholina sukūrė labai gražų, šmaikštų, įdomų spektaklį su toli gražu nepaprasta choreografija, kurią jaunieji aktoriai atlieka nepriekaištingai! Baleto artistai pavydėtų. Dar daugiau: aktoriai vaidina subtilias psichologines istorijas! Puikus spektaklis!”

L.Kanevskaja: „Visa tai apibūdinama nuostabiu žodžiu TEATRAS”.

Vienintelis spektaklis „Vyrai ir moterys“ Klaipėdoje bus rodomas balandžio 12 d. 19 val. Žvejų rūmuose.

TV reportažas apie premjerą Maskvoje:  http://tvkultura.ru/article/show/article_id/142642

Daugiau informacijos: ww.ach.lt

GALERIJA

  • Naujausias A. Cholinos spektaklis Klaipėdoje – vienintelį kartą
  • Naujausias A. Cholinos spektaklis Klaipėdoje – vienintelį kartą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS