Opera vaikams „Pelenė“ nuves į fantazijos pasaulį | KaunoDiena.lt

OPERA VAIKAMS „PELENĖ“ NUVES Į FANTAZIJOS PASAULĮ

  • 2

Ar kada tikėjotės išvysti dainuojančią Pelenę koncertų salės scenoje? Visiems puikiai pažįstama pasaka virto opera vaikams ir šį penktadienį 12 bei 18.30 val. bus parodyta Klaipėdos koncertų salėje.

Edukaciniais projektais garsėjanti koncertinė įstaiga suvienijo jėgas su meniškas sielas ugdančia Klaipėdos Vydūno gimnazija ir žada puikių įspūdžių visai šeimai skirtame projekte. Jaunieji gimnazijos solistai, instrumentininkai ir jaunių choras, taip pat instrumentininkai iš Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos bei E.Balsio menų gimnazijos muzikuos pritariant Klaipėdos kameriniam orkestrui, vadovaujamam Mindaugo Bačkaus. Šio renginio režisūra patikėta ryškiai Lietuvos teatro asmenybei Sigučiui Jačėnui, choreografija – Laurai Geraščenko, o gausiam atlikėjų būriui diriguos Arvydas Girdzijauskas.

Peterio Maxwello Davieso opera „Pelenė“ 1980 m. buvo specialiai sukurta atlikti vaikams ir suaugusiems kartu. Tokie skirtingas kartas sujungiantys edukaciniai projektai palieka neišdildomą įspūdį ne tik juose dalyvaujantiems ir scenoje pasirodantiems mažiesiems, bet ir salėje sėdintiems bei stebintiems savo bendraamžius jauniesiems klausytojams. Jie augina būsimus operos žanro gerbėjus ir gal net būsimas operos scenos žvaigždes.

„Pelenė“ – tai emocionalus pasakojimas apie gėrio pergalę prieš blogį, kilnumo – prieš savanaudiškumą ir, žinoma, apie įkvepiančią ir visus sunkumus įveikiančią meilę. Pasakos veikėjus – Pelenę, princą, našlę Niurzgą, dukteris, karininkus, šauklius, kates ir traukinuką – įkūnys jaunieji dainininkai ir aktoriai iš Klaipėdos Vydūno gimnazijos.

Šios operos autorius P.M.Daviesas – svarbi asmenybė britų muzikiniame pasaulyje. Tik prieš metus miręs kompozitorius ir dirigentas įvertintas ne vienu garbingu apdovanojimu. Jaunystėje jis buvo aktyvus šiuolaikinės muzikos skleidėjas, įsteigė festivalį, parašė daug įvairių žanrų kūrinių. Tarp žinomiausių jo darbų – ir gražios, melodingos muzikos prisotinta opera vaikams „Pelenė“.

Opera dažniausiai asocijuojasi su labai rimtu, dideliu ir įspūdingu reiškiniu, suprantamu tik subrendusioms asmenybėms. Tačiau magiško teatro pasaulio atvėrimas gali įvykti ir daug anksčiau – operos vaikams yra vienas iš kelių. Tai – renginys, tinkantis įvairaus amžiaus klausytojams – nuo penkiamečių mergaičių ir berniukų iki garbaus amžiaus močiučių ir senelių.  Pasinerti į nuostabų fantazijos pasaulį visuomet įdomu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tėtis

Puikus projektas, bet nesuprantu, kodėl jo nėra Kamerinės operos festivalio programoje? Jis gi Klaipėdoje vyksta kaip tik šiomis dienomis, ir ši operytė jam būtų labai pritikusi. Festivalį rengiantis Klaipėdos muzikinis teatras nedraugauja su "Pelenės" statytoja Klaipėdos koncertų sale? Akivaizdu, kad nedraugauja. Arba kairė nežino Klaipėdoje, ką daro dešinė. Sena bėda - uostamiesčio kultūros įstaigos - valstybinės ir biudžetinės neranda bendros kalbos, kaip maži vaikai desperatiškai konkuruodamos. Iš tikrųjų nesuvokdamos, kad gi tikslas tai - vienas ir tas pats. Juokinga ta jų konkurencija, visi gi žaidžia toje pačioje smėlio dėžėje -:)

Mama

Sveiki, Labai puikus renginys, tik kodėl koncertų salėje spektakliai vaikams rodomi darbo dienomis, o savaitgaliais ne? Suprantu, kad tai labai patogu ugdymo įstaigoms, bet kaip vaikus nuvesti dirbantiems tėvams? Labai prašyčiau apsvarstyti galimybę ir nors retsykiais spektaklius ir koncertus, skirtus vaikams, parodyti šeštadieniais ir sekmadieniais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS