R. Marčiaus tapybos „Cirkuliacijos“ užliejo muziejų Palangoje | KaunoDiena.lt

R. MARČIAUS TAPYBOS „CIRKULIACIJOS“ UŽLIEJO MUZIEJŲ PALANGOJE

  • 0

Antano Mončio namuose-muziejuje Palangoje šią savaitę atidaryta klaipėdiečio tapytojo Rolando Marčiaus paroda „Cirkuliacijos”, kuria autorius permąsto vietos specifiką.

Tapytojas susitelkė į Pajūrio regiono geografinį savitumą, kontekstualumą, lokalaus spalvinio kolorito paieškas. R.Marčiaus kūrybinėje praktikoje spalva yra ne apibrėžta vieta spalvų paletėje, bet jėga, intensyvumas, ritmo kondensatas, reprezentacijos ištirpdymas arba virsmo procesai. Taigi ji įgauna fiziškumą, tampa erdve bei įrankiu prisiliesti prie vietos kultūrinio diskurso. Spalvos tonų paieška, fiksavimas, koncentruotas susiliejimo akimirkos laukimas yra kūrybinė taktika ‒ tyrinėti ir gryninti vienos spalvos išskirtinumą, suvokiant jos užduodamą toną, vibraciją, energiją ir sąmonės pokytį.

Aplinkos vibracijos neatsiejamos nuo kūno. Menininkas lieka ištikimas chirurgiškai apnuoginančiai rentgeno estetikai. Svarbus ryšys tarp to, kas nematoma plika akimi, numanoma, ir to, kas permatoma, matoma kiaurai. Jo paveiksluose tomografinės nuotraukos transformuojasi į daugiaplanę iliuziją. Plokšti paviršiai tampa tūrine plotme, kurioje skleidžiasi prigimtinė forma, simetrija, judėjimas ir balansas.

Poodinės ir aplinkos struktūros cirkuliacijos kuria savitą simbolinį mikro- ir makrokosmosą, kuris yra tarsi priemonė suvokti menininkui savo paties būtį ir vietą pasaulyje.

Tapytojas R.Marčius (g. 1974) studijavo Vilniaus dailės akademijoje. 11 metų gyveno ir kūrė JAV. Parodose dalyvauja nuo 1999 m. Nuo 2012 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Gyvena ir kuria Klaipėdoje.

R.Marčiaus parodą „Cirkuliacijos“ A.Mončio namuose-muziejuje Palangoje (S.Daukanto 16) galima apžiūrėti iki spalio 10 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS