Šimtmečio minėjimui duotas startas: uostamiestyje pristatytas A. Lygnugario filmas | KaunoDiena.lt

ŠIMTMEČIO MINĖJIMUI DUOTAS STARTAS: UOSTAMIESTYJE PRISTATYTAS A. LYGNUGARIO FILMAS

Uostamiestyje pristatytas Andriaus Lygnugario režisuotas filmas "Pūga prie Mėmelio. Klaipėdos atvadavimo saga". Filmas laikomas įžanga į 2023-iuosius, kurie, minint prisijungimo prie Lietuvos 100-metį, Seimo nutarimu yra paskelbti Klaipėdos krašto metais.

Trūko tik sniego

Prodiuseris Edmundas Jakilaitis ir istorikas Alfonsas Eidintas apie filmo idėją pradėjo kalbėti prieš penkerius metus. Jiems besvarstant atsirado kiti kūrėjai, nutarę imtis šios istorijos.

Maždaug prieš metus su E.Jakilaičiu susisiekė istorikė, muziejininkė, Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė ir pasakė, kad būtina ką nors daryti, nes filmo gali niekas nesukurti.

"Susikaupėme, pagalvojome, kaip tai padaryti, ir džiaugiuosi, kad viskas pavyko. Jeigu kas nors klaustų, ar viskas pavyko taip, kaip planavome,  – taip. Ar filmas toks, kokio norėjome? Taip. Ar ko nors trūko? Nebent sniego per pūgą prie Mėmelio, o daugiau, atrodo, netrūko nieko", – prieš filmo peržiūrą kalbėjo E.Jakilaitis.

Daug seansų vyks dieną visuose Lietuvos kino teatruose. Taip moksleiviai ir apskritai jaunimas bus skatinami lankytis kine, kitokioje istorijos pamokoje.

"Tikiuosi, kad šis eksperimentas pavyks ir bus naudingas jaunajai kartai ir visai visuomenei apskritai", – vylėsi prodiuseris.

Manau, kad tokio tipo istorijas reikia atrakinti ne tik per jubiliejų, reikia atverti dažniau.

Prašė 100 tūkst. eurų

"Pūga prie Mėmelio" – istorinis atkuriamosios dokumentikos filmas su atkurtais vaizdais, įvykiais, herojais iš A.Eidinto to paties pavadinimo knygos.

Sutartis sudaryta tarp Klaipėdos miesto savivaldybės ir viešosios įstaigos "Pilietinė medija". Sutarties suma – 29 tūkst. eurų.

Rekvizitai.lt skelbia, kad aštuntus metus gyvuojanti "Pilietinė medija" yra registruota Vilniuje, turi vieną darbuotoją ir vieną automobilį. Pernai jos pardavimo pajamos siekė 442 199 eurus.

Oficialiame dokumente dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo "Dėl Klaipėdos krašto metų minėjimo 2023 metais plano patvirtinimo" nurodyta, kad iš pradžių "Pilietinė medija" prašė 100 tūkst. eurų filmui finansuoti.

Bus ir kitų renginių

"Visa Klaipėda, o galbūt ir visa Lietuva turėtų nusilenkti kūrėjų komandai, kuri per trumpą laiką optimaliomis sąnaudomis pasiekė maksimalų rezultatą, dėl kurio aš visiškai neabejoju", – teigė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Žadama filmą išversti ir į kitas kalbas, pirmiausia į anglų ir prancūzų.

Filmas yra įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą Klaipėdos krašto metų minėjimo programą, autorių turtinių teisių įsigijimas perkamas penkeriems metams.

Be šio filmo, minėtame oficialiame dokumente nurodyti ir kiti planuojami renginiai, vienas jų – paroda "1923 m. Klaipėda ir Lietuva: istorija, politika, diplomatija", kuri bus eksponuojama Lietuvos nacionaliniame muziejuje ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. Jai parengti numatyta 40 tūkst. eurų.

Kitąmet sausio 15-ąją bus rengiamas iškilmingas minėjimas prie paminklo "Už laisvę žuvusiems" ir Klaipėdos dramos teatre.

Vyks ir tradicinis žygis sukilėlių takais, kurį organizuoja Klaipėdos savivaldybė, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių Klaipėdos apskrities skyrius, Šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-ioji rinktinė.

"Manau, kad tokio tipo istorijas reikia atrakinti ne tik per jubiliejų, reikia atverti dažniau. Šita istorija – tokia plati ir tokia didelė, kad joje dar analizės, tyrimų, filmų, kitų darbų gali būti begalės", – linkėjo A.Lygnugaris.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Klailėdietis

Klaipėdos atvadavimas ir toliau tęsiasi. Klaipėda nebeturi nei laikrščio, nei bibliotekos,nei įmonių nei žemės. Viskas priklauso Vilniui ir Kaunui.

Kreivapilvis

Krymo 2014 analogija čia netinka. Kodėl? Todėl, kad po WW1 čia buvo niekieno teritorija, laikinai administruojama prancūzų, kurios niekas (apart lenkų) nenorėjo, tai lietuviai laiku "sukilo" ir pasiėmė ją sau. Šiaip gal to spektaklio su sukilėliais gal ir nebūtų reikėję, bet tuometiniai diplomatai dar buvo neįgudę ir kažin ar būtų sugebėję išspręsti Mažosios Lietuvos klausimą vien tik kalbomis.

Klpd.

Kuria kažkokius vėjus..tai apie kupriuką - visatos valdovą:D) tai dabar vėl va apie Klaipėdos krašto išlaisvinimą kurio niekas per daug nenorėjo. Sukurkit filmą kaip buvo pražudyti 4 Lietuvos laivynai. Žmonės upėm eis pažiūrėt, daug pinigo paimsit..O dabar bebe veve pilkoj vidutinybėj ir tuščia vieta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS