Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu? | KaunoDiena.lt

SKAITYMAI TEATRO ŠVIESOJE, ARBA KOKIĄ ŠVIESĄ SKAITYMUI RENKIESI TU?

Šį rudenį Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriuje vartomų knygų lapai mirgėjo visomis įmanomomis spalvomis. Kad skaitymas taptų malonesnis, paslaptingesnis ir labiau viliojantis, į pagalbą biblioteka pasikvietė skirtingų teatrų aktorius ir įgyvendino Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą „Skaitymai teatro šviesoje“.

Kūrybinėmis scenarijaus rašymo dirbtuvėmis projektą pradėjo dramaturgas Mindaugas Valiukas. Visi dalyviai turėjo galimybę perskaitytą knygą ar tiesiog galvoje besisukančias mintis paversti teatro ar kino scenarijumi.

Sėkminga projekto pradžia įkvėpė skaityti teatro šviesoje toliau. Kaip knyga ir jos žodžiai gali prabilti daiktais, patirtimi su vaikais dalijosi Vilniaus „Stalo teatro“ įkūrėja, daiktų bei objektų teatro pradininkė Lietuvoje, aktorė ir režisierė Saulė Degutytė. Užsiėmimo metu buvo galima ne tik stebėti, bet ir patiems išbandyti, kaip paprasčiausi, kasdienėje buityje naudojami daiktai gali pavirsti pasakų personažais, – tereikia pasitelkti savo išradingumą ir pažadinti vaizduotę.

Ilgėjant rudens vakarams šviesos po truputį geso ir knygas prabilti kūno judesiais, žvilgsniu ar mostu įkvėpė pantomimos teatro aktorius Aleksas Mažonas. Negalvok apie tai, kas yra aplink tave, nesirūpink, ar viską darai teisingai. Galvok, kad nori perteikti kitiems savo pačią svarbiausią mintį ir tikėk tuo, ką darai, – žodžius išreikšti judesiu tapo šio renginio tikslu.

Vakaras bibliotekoje gali padėti ne tik pamėgti skaityti, bet ir pasigaminti vitamino C. Netikite? Vadinasi, nebuvote susitikime su improvizacijų teatro „Kitas kampas“ aktoriumi Baliu Latėnu. Netikėtos situacijos, ekspromto subtilybės ir nuo veidų nedingstančios šypsenos leido norėti, kad vakaras niekada nesibaigtų.

Projektą su tokia pat gera nuotaika ir pozityvo užtaisu visai žiemai užbaigė Klaipėdos lėlių teatras, paskatinęs prisiminti pačias brangiausias vaikystėje skaitytas knygas, jų veikėjus ir tiesiog čia, bibliotekoje, prikelti savo herojus tolimesniam gyvenimui. Teatras skaitymui netrukdo – neklausėm, bet manom, kad šiai minčiai pritartų susitikimų svečiai – „Ąžuolyno“, „Aukuro“, „Vydūno“, „Vėtrungės“ gimnazijų moksleiviai. Teatro šviesoje skaityti gera – įsitikino ištikimiausi šio projekto dalyviai – S.Dacho progimnazijos auklėtiniai, lydimi savo entuziastingojo teatro mokytojo Karolio Makausko. Taigi skaityti – sveika. Tik nepamirškite pasirinkti tinkamos šviesos.

Projektui finišavus jo rengėjai suprato, kad viskas tiesiog taip baigtis negali, nes toli gražu ne visus teatrus ir jų spalvas išbandė. Taigi šis etapas tapo įkvėpimu kitoms idėjoms bei naujiems susitikimams su knygomis ir teatru.

GALERIJA

  • Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu?
  • Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu?
  • Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu?
  • Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu?
  • Skaitymai teatro šviesoje, arba Kokią šviesą skaitymui renkiesi tu?
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS