Skambančios sakmės – mažiems ir dideliems | KaunoDiena.lt

SKAMBANČIOS SAKMĖS – MAŽIEMS IR DIDELIEMS

  • 0

Teatralizuotas koncertas „Sakmių siuita“ kviečia šeimas šio šeštadienio popietę 15 val. atvykti į Klaipėdos koncertų salę, kur pirmojo aukšto fojė visų lauks smagi muzikinė kelionė į nepaprastą sakmių pasaulį, stebuklingos, paslaptingos, kerinčios magijos pilnos istorijos.

Šios kelionės metu bus galima sutikti kurmį, vėžį ir pokštaujantį velnią, sužinoti, kodėl medžiai nešneka ir kodėl uosis vadinamas neregiu. Visi šie nutikimai vyks skambant žymaus lietuvių kompozitoriaus Felikso Bajoro „Sakmių siuitai“, pagal kurią ir buvo pavadinta edukacinė programa.

Sakmė – mažos apimties  pasakojamosios tautosakos fantastinis kūrinys, kuriame aiškinama pasaulio ir gamtos reiškinių kilmė, vaizduojamas žmogaus susidūrimas su mitinėmis būtybėmis. Grožinėje ir muzikinėje literatūroje ji yra gana retas žanras. Todėl koncerto atlikėjams – Jomantei Šležaitei (sopranas), Vyteniui Gursčiui (fleita) ir ypač projekto sumanytojai Simonai Zajančauskaitei (fortepijonas) teko nemažai paplušėti, ieškant kūrinių ir juos sujungiant į vientisą teatralizuoto koncerto programą. Šiems išradingiems jaunosios kartos muzikams talkins šešėlių teatras ir aktorius Mindaugas Ancevičius.

F.Bajoro „Sakmių siuita“ jiems davė idėją sakmes perkelti į muziką. Vėliau į programą buvo įtraukti ir kitų kompozitorių kūriniai, susiję su sakmėmis. Tarp jų – Teisučio Makačino „Kalnų sakmė“, Benjamino Gorbulskio „Jūreiviška sakmė“, Konstancijos Brundzaitės „Sakmė apie tris žvejo dukteris“. Sakmių temą perteiks ir instrumentinė muzika, kuri bus atliekama fleita ir fortepijonu. Tai Iano Clarke’o „Traukinių lenktynės“ (sakmė apie ratą), Sergejaus Prokofjevo Sonatos II dalis (sakmė apie Pinčiuką), Nikolajaus Rimskio-Korsakovo „Kamanės skrydis“ (sakmė apie bitę). „Mes išplėtėme muzikinį spektrą ir labiau pritaikėme jį vaikams. Koncertas bus labai gražus ir esu tikra, kad patiks Klaipėdos žiūrovams“, – tvirtino jo sumanytoja pianistė S.Zajančauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS