V. Samulionytės „60 monumentų“ atveria civilinės metrikacijos skyrių duris | KaunoDiena.lt

V. SAMULIONYTĖS „60 MONUMENTŲ“ ATVERIA CIVILINĖS METRIKACIJOS SKYRIŲ DURIS

  • 0

Penktadienį 19 val. galerijoje „Si:said“ Klaipėdoje bus atidaryta Vilmos Samulionytės fotografijų paroda „60 monumentų“.

Fotografijų serijoje „60 monumentų“ fiksuojami civilinės metrikacijos skyriai. Lietuvoje jų yra 60. Tarybiniais laikais reorganizavus valstybinę santvarką, visuomenės ritualai turėjo taip pat kisti. Naujai įkurti civilinės metrikacijos skyriai pakeitė buvusias tradicines santuokos vietas ir tai tapo vienintele oficialia institucija, kuri galėjo įteisinti santuoką. Tokios dirbtinai sukonstruotos erdvės staiga tapo ir įteisinančiomis įstaigomis, ir „gyvenimo šventės” vietomis, kurias seniau dažniausiai įprasmino bažnyčia. Po Tarybų Sąjungos griūties civilinės metrikacijos skyriai išliko ir toliau atlieka savo funkciją. Kitą vertus, dabar santuoką oficialiai galima vėl įteisinti ir bažnyčioje. Per pastarąjį dešimtmetį pastebimas nuoseklus metrikacijos skyrių tuštėjimas.

Naujausioje V.Samulionytės fotoparodoje dokumentuojamas tarybinių laikų palikimas, kuris egzistuoja kaip reliktinis objektas, bet dalį funkcijų jau yra praradęs. Fotografijų frontalinė kompozicija ir susikoncentravimas į pagrindinį objektą – stalą, ant kurio pasirašomas sprendimas, nukreipia mintį į institucijos biurokratiškumą, o matomas interjerų dekoratyvumas išryškina dirbtinį erdvių sakralumą. Serijoje naudojamas tipologiškumo principas dokumentuoja ir sovietinės ideologijos vizualios kultūros principus, ir savo tuštumu akcentuoja monumentalios pompastikos nehumaniškumą.

V.Samulionytė (gim. 1978) baigė fotografijos studijas Prahos menų akademijos Fotografijos katedroje (FAMU). Studijų metais aktyviai dalyvavo parodinėje veikloje, yra gavusi Lietuvos bei Čekijos kultūros ministerijų stipendijas edukacijai ir parodų organizavimui. Po studijų Prahoje dvejus metus dirbo fotografe Rijade (Saudo Arabijoje). Šiuo metu tęsia fotografinius bei audiovizualinius projektus, pradėtus Saudo Arabijoje ir vykdo naujus Lietuvoje. 2013‒2015 m. dalyvavo keliaujančioje bienalėje „Young European Talents”. 2013 m. ji tapo UNESCO / Aschberg rezidencijų programos dalyve Sacataro institute Itaparikoje (Brazilija).

V.Samulionytės fotoparoda „60 monumentų“ galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) veiks iki rugpjūčio 24 d. Galerijos darbo laikas: trečiadienį‒penktadienį 16‒18 val. Parodą iš dalies remia Klaipėdos miesto savivaldybė.

GALERIJA

  • V. Samulionytės „60 monumentų“ atveria civilinės metrikacijos skyrių duris
  • V. Samulionytės „60 monumentų“ atveria civilinės metrikacijos skyrių duris
Vilmos Samulionytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS