Alga už darbą – tarsi malonė? | KaunoDiena.lt

ALGA UŽ DARBĄ – TARSI MALONĖ?

Uostamiestyje veikiančios bendrovės "RNDV Group" buvęs darbuotojas uždirbto atlyginimo laukė tarsi malonės. Su dėl asmeninių priežasčių iš darbo išėjusiu elektriku darbdaviai nesiteikė atsiskaityti beveik mėnesį.

Sumokėjo dalį algos

Klaipėdietį Liną (vardas pakeistas – A.D.) į užsienio komandiruotę išsiuntė bendrovė "RNDV Group", kuri viešojoje erdvėje prisistato esanti "tarptautine elektros instaliacijos laivuose ir plataus profilio statybos darbais užsiimančia įmone".

"Įmonė ieškojo elektrikų įvairiems darbams užsienyje. Susigundžiau. Tačiau realybėje darbas buvo vergiškas. Dirbome kasdien po 10 valandų be išeiginių. Mažai kas atlaiko tokį krūvį, net pėdos pamėlynuoja tiek valandų nenusiaunant metalu kaustytų darbo batų. Sutriko sveikata, dar prisidėjo asmeninės problemos namie. Nusprendžiau nutraukti darbo sutartį. Kai grįžau į Lietuvą, darbdaviai sumokėjo vos 500 eurų, nors uždirbau kelis kartus daugiau", – pasakojo Linas.

Dirbome kasdien po 10 valandų be išeiginių.

Nepatenkintųjų – ir daugiau

Klaipėdietis vaikščiojo į savo buvusią darbovietę beveik mėnesį, kur kaskart jam aiškino, kad pinigai bus sumokėti.

Vyras labai stebėjosi, kodėl su juo neatsiskaitoma iš karto, kaip tai numato Lietuvos Respublikos darbo kodeksas, jei darbo sutartis yra nutraukama.

"Paskui tos pačios įmonės feisbuke radau ir daugiau nusiskundimų dėl nemokamų algų, o vienas žmogus rašė, kad atlyginimai mokami dalimis, o kol viską sumokės, reikia laukti mėnesį", – teigė pašnekovas.

"RNDV Group" atstovai tikino, jog bendrovėje "šiandien yra įdarbintų 770 darbuotojų". Ir užtikrino, kad įmonė su visais išeinančiais iš darbo darbuotojais atsiskaito vadovaudamasi Lietuvos Respublikos įstatymais.

Neretai terminų nepaiso

"Kadangi nenurodėte, kuris darbuotojas kreipėsi į dienraštį, konkrečiau pakomentuoti neturime galimybės. Tačiau pažymime, kad, mūsų duomenimis, bendrovė su visais darbuotojais yra atsiskaičiusi ir nėra gavusi nė vieno rašytinio kreipimosi su nusiskundimu dėl atsiskaitymo. Bet kuriuo atveju bendrovė siekia visus darbuotojų pareiškimus spręsti geranoriškai", – "Klaipėdai" paaiškino "RNDV Group" atstovas.

Linas dienraščiui patvirtino, kad su juo buvusi darbovietė jau galutinai atsiskaitė, tačiau tik praėjus lygiai keturioms savaitėms po to, kai buvo nutraukta darbo sutartis.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys neslėpė, kad skundai dėl nesumokėtų algų yra dažnas reiškinys.

"Pagal naująjį Darbo kodeksą su išeinančiaisiais iš darbo darbdavys privalo atsiskaityti paskutiniąją darbo dieną. Tačiau yra ir vienas niuansas, jei pats darbuotojas sutinka, algą jam gali išmokėti per artimiausias 10 dienų, bet, kaip rodo praktika, nemažai yra tokių, kurie nepaiso šių terminų", – teigė V.Ročys.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

nnn

sveiki.susidomejau.siulo apmokymus. paskui iskarto idarbina. kaip ten su atligynimu. po kiek valandu dirbama.nes rase be iseginiu. nu nesamone. ka moka piniginiu atzvilgiu?

Jonas

Rybalkinem laive nesat buve, va ten tai darbas vergiskas. O cia zuikiu dainos.

Ignas

Kad įstaigoje dirba aferistai,medziojantilengvatikius,tai aišku,bet ką veikia prižiūrinčios įstaigos,teisėsauga?Nesinori galvoti,kad ima kysius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS