Auklių įpročiai sukelia šoką | KaunoDiena.lt

AUKLIŲ ĮPROČIAI SUKELIA ŠOKĄ

Į namus įsileista nepažįstama auklė gali pridaryti neplanuotų išlaidų. Tuo įsitikino viena klaipėdiečių šeima. Samdyta moteris ne tik tyliai tuštino klaipėdiečių šeimos taupyklę, savinosi kosmetiką, bet ir, kad nebūtų taip nuobodu sėdėti su vaiku, užsisakė mokamų televizijos kanalų.

Dingo 150 eurų

Viena klaipėdietė susizgribo, kad vaikelį jos namuose prižiūrėjusi auklė smarkiai patuštino pinigų taupyklę.

Kodėl moteris laikė grynuosius lengvai pasiekiamoje vietoje, nėra aišku.

Pati mama tikino, kad vagystę pastebėjo ne iš karto, gal tik po mėnesio.

Mamytė suskaičiavo, kad iš taupyklės dingo 150 eurų. Atidžiau pasidairiusi po namus, moteris pastebėjo, kad prapuolė ir kai kurios kosmetikos priemonės.

Dėl tokio auklės įžūlumo namuose kilo skandalas. Su vaiką prižiūrėjusia mergina teko išsiskirti.

Tačiau istorija tuo nesibaigė. Praėjus pusantro mėnesio po įvykio, moteris aptiko gerokai išaugusią televizijos paslaugų sąskaitą.

Paaiškėjo, jauna auklė laiką leido stebėdama mokamus kanalus.

Moteris puolė socialiniame tinkle viešinti šią istoriją, kad ilgapirštės auklės nesamdytų kitos mamos.

Renkasi pagal simpatiją

Tris vaikus auginanti Monika pasakojo, kad auklės paieškos prilygsta lobio ieškojimui.

"Viena auklė pasirodė labai šiurkšti, nors iš tiesų gal toks griežtas moters būdas kitiems tėvams net būtų tikęs. Moteris turėjo aukštąjį išsilavinimą, yra dirbusi mokykloje, tačiau mums paliko sovietmečio laikų akiniuotos pedagogės su liniuote rankoje įspūdį. Ji ypač įsižeidė, jog mes jos nesamdėme. Tiesą sakant, išdrožė į akis, kad patys nežinome, ko ieškome, jei tokios puikios specialistės ir net su rekomendacijomis nenorime", – susitikimą su aukle prisiminė mama.

Mažylius auginančios mamos pripažįsta, kad vaikus patiki toms moterims, kurioms pajaučia simpatiją.

"Ir nesusimąstome paprašyti auklės asmens dokumento. Po vieno nutikimo bičiulių namuose dabar jau prašau auklių parodyti pasus", – prasitarė viena kalbintų mamų.

O štai auklė, turinti nemenką vaikų priežiūros patirtį, tikino, kad prašymas pateikti paso kopiją tėvams ją įžeidė iki širdies gelmių.

"Kaip taip galima? Moka kelis eurus per valandą ir dar paso kopijos reikalauja. Aš ne kokia nors nusikaltėlė", – piktinosi Skaistė.

Girta drybsojo ant sofos

Mamos įsitikinusios, kad svetimo žmogaus įsileidimas į savus namus ir dar patikint didžiausią turtą – vaikus – nepaprastai atsakingas  momentas.

Klaipėdietė Ilona prisiminė, kaip ji kelis mėnesius namuose dirbusią auklę rado visiškai girtą, liaudiškai tariant, "lūžusią" ant sofos.

"Tai nutiko prieš pat Kalėdas. Turėjau išvažiuoti į Vilnių. Grįždama paskambinau auklei ir nustėrau, supratusi, kad ji vos apverčia liežuvį. Nuo Kryžkalnio į Klaipėdą skriete atskriejau. Ir ką gi, prie durų mane pasitinka linksmi mano vaikai, o auklę randu miegančią ant sofutės", – prisiminė mama.

Tuo metu moteris augino dvejų ir septynerių metų dukras, o trečiosios dar laukėsi.

"Ši auklė pas mus dirbo nuo vasaros. Neturėjome priekaištų. Iš pradžių pamaniau, kad ji vartoja kokius nors vaistus. Vėliau ėmiau klausinėti tų mamų, kurios ją rekomendavo. Paaiškėjo, kad tai buvo sena šios auklės problema", – tikino mama.

Su šia aukle šeimai teko atsisveikinti dar tą patį vakarą.

Jau kitą dieną vaikams staiga pakilo temperatūra.  Vyresnioji dukrą klausinėjama prisipažino, kad dar išvakarėse su aukle žingsniavo į parduotuvę.

"Buvo tamsu, kai auklei staiga prireikė į parduotuvę. Na, žiemą temsta anksti, bet paaiškėjo, kad žiemą abu vaikai buvo primaitinti ledų. Kitą dieną, aišku, jiems pakilo temperatūra. Viskas taip lengvai nesibaigė", – prisiminė moteris.

Apvogė ir pabėgo

Dar įžūlesnė istorija nutiko kitai šeimai, kuri dėl jų vaikus prižiūrėjusios moters kovą net kreipėsi į policiją.

Paaiškėjo, kad auklė apvogė šeimą ir be priežiūros paliko dvejų metukų mergaitę.

Į policiją kreipėsi 31 metų mama, kuri pranešė, kad, grįžusi iš darbo, namuose rado vieną paliktą savo dvimetę dukrą.

Vėliau paaiškėjo, kad šešiolikmetė auklė taip pat šeimą apvogė.

Iš namų dingo virtuvinis plakiklis, skalbimo priemonės ir alkoholiniai gėrimai.

Prašė televizijos pagalbos

O štai prieš kurį laiką viena auklė iš Klaipėdos pagarsėjo visoje Lietuvoje.

Atlygį už vaiko priežiūrą gavusi mergina, pasirodo, taip pat apvogė savo geradarius ir pradingo.

"Aš šią 22 metų merginą radau skelbimuose. Skubiai prireikė auklės. Ji pasirodė maloni, pasamdžiau, todėl visą mėnesį lankėsi mūsų namuose. Ir net neįtariau, kad mus apvaginėja. Koridoriuje prie durų laikėme varlę-taupyklę. Keraminė taupyklė buvo sunki, apie 40 cm aukščio. Į ją dėjome didžiausio nominalo monetas. Vieną dieną plaudama grindis pajutau, kad ji visai tuščia. Svetimų žmonių namuose daugiau nesilankė", – pasakojo dviejų vaikučių mama Renata.

Moteris prirėmė auklę prie sienos, nufilmavo ir įrašė jos prisipažinimą bei išgavo pažadą, kad iki rudens mergina atiduos tai, ką pavogė.

"Taupyklėje buvo 2 tūkstančiai. Tai didelė suma. Nežinau, ar ji vogė palaipsniui, ar vienu kartu. Tačiau duoto pažado ji nesilaikė ir galiausiai pradingo. Auklės negalėjo surasti net policija", – prisiminė klaipėdietė.

Mama nusprendė pamokyti tokią auklę ir kreipėsi į žurnalistus. Vienos populiarios socialinių aktualijų laidos filmavimo grupė paspendė spąstus, paskambino auklei ir pasiūlė darbą.

Kai tik mergina pasirodė prie slenksčio, ją pasitiko policijos patruliai.

"Jei ne žurnalistai, nebūčiau atgavusi tų pinigų. Kai tik laida buvo parodyta per televiziją, dar tą patį vakarą sulaukiau šios auklės giminaitės skambučio. Ji atsiprašė už pusseserę ir grąžino pinigus", – patikino Renata.

Trys kalbos – privalumas?

Tiesa, ir pačios auklės žeria nemažai priekaištų darbdaviams. O tas faktas, kad auklė prisnūsta šeimos namuose, esą turėtų net nepiktinti tėvų.

"O ką veikia auklytės darželyje, kai yra pietų miegas? Jei vaikas namuose miega, ką mes turime daryti?" – klausė viena auklių.

Moterys stojo piestu ir tikino, esą tuo metu auklė turi dar ir namus sutvarkyti, valgyti gaminti.

Vis dėlto mamos įsitikinusios, kad valgio gamyba į auklės pareigas neįeina, jei maistas nėra skirtas vaikui.

Tiesa, kartais pateikiami išties nusostabą keliantys reikalavimai.

Yra tokių motinų, kurios savo septynių mėnesių kūdikiui ieško trimis kalbomis laisvai šnekančios ir dar pedagoginį išsilavinimą turinčios auklės.

Skelbime mama pažymėjo, kad auklė turi būti be žalingų įpročių, su patirtimi, iki 50 metų.

"Vaikui miegant, ji galėtų minimaliai susitvarkyti – sudėti žaislus ar kitus vaiko naudotus daiktus į vietas, siurbti, sudėti į indaplovę indus ir pan.", – rašoma skelbime.

Moteris patikino, kad jos vaikas yra aktyvus, dažnai prašosi ant rankų, mokosi ropoti.

Vos pusmečio ribą perkopusiam mažyliui motina ieško laisvai anglų, prancūzų ir rusų kalbomis kalbančios moters.

Valanda – vienas euras

Pertekliniams tėvų reikalavimams atspari auklė Sigita tikino, kad tokiu atveju tėvai turėtų būti pasiryžę mokėti kur kas didesnį atlyginimą auklei.

"Su mažučiu vaiku, pavyzdžiui, dviejų mėnesių, būti yra itin sunku. Už tokį darbą prašoma didesnio atlygio, nes atsakomybė didesnė. Manyčiau, trys eurai už valandą, o gal ir daugiau", – patikino į paklausimą internete atsiliepusi moteris.

Tačiau moteris pridūrė, kad tėvų įgeidis turėti mokslų daktarę, kuri prižiūrėtų jų vaikus, turi kainuoti papildomai.

"Vis tiek, kad ir kaip skaičiuotume, auklės uždirba minimalų atlyginimą. Nebent pasisektų ir gautum turtuolius darbdavius. Bet taip juk nėra", – tikino klaipėdietė.

Studentės ar nepilnametės merginos siūlosi vaikus prižiūrėti vos už 1 ar 1,5 euro per valandą.

Vyresnio amžiaus moterys, turinčios darbo su vaikais patirties, prašo 2,5–3 eurų per valandą.

Tiesa, moterys pabrėžia, kad važinėjimas į užsakovų namus turėtų būti apmokėtas papildomai.

Kai kuriais atvejais tėvai sutinka vaikus palikti auklės namuose, tuomet papildomai netenka mokėti.

Tačiau užmiestyje gyvenančios mamos skundžiasi, kad ypač sunku surasti auklę, kuri kas rytą laiku atvažiuotų į šeimos namus kaime.

Auklių paslaugų kainos trečdaliu kyla tais atvejais, jei šeima turi du vaikus.

"Viena auklė pasakė, kad visą gyvenimą prižiūrėjo berniukus, o mes auginame dukras. Tačiau kaip nustebau, kai vieną vakarą auklė išeidama pasakė: "Aš nežinojau, kad mergaitės gali taip muštis", – prisiminė tris dukras auginanti klaipėdietė.

Mamos pastebi, kad auklių paslaugos šiek tiek pabrangsta, kai vasarą užsidaro darželiai.

Viena klaipėdietė pasakojo vos įprašiusi kaimynę prižiūrėti jos vaikus, nes mikrorajone neatsirado nė vienos auklės, kuri pabūtų su vaikais, kol laikinai nedirbs darželis.

Kiti tėvai skaičiuoja, kad privatus darželis atsieina beveik tiek pat, kiek ir auklės paslaugos.

Tiesa, vaikui susirgus, už darželį vis tiek teks mokėti, o papildomų išlaidų vis tiek bus, nes teks samdyti auklę slaugymui.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Vika

Gera aukle rasti yra didziausias zygdarbis. Tik,zinoma, reikia moketi normalia alga. Manau,kad aukle yra aukle ir tikrai neprivalo valyti buto,virti valgyti ir skalbti. Pasisamdykite tarnaite ir reikalaukite tokiu nesamoniu. Aukle samdoma priziureti vaikus,o ne jusu namus valyti. Dar suprasciau,jeigu vaikui isvirtu ka nors,nes vaikui reikalingas sviezias maistas,bet mamytes,matyt,isitikinusios,kad aukle kaip tarnaite turi viska dirbti. Nejuokinkite! Na,o jeigu aukle sutinka papildomai valyti,skalbti ar virti - mokekite dviguba alga. Cia jums ne labdara. O jeigu neturite is ko,pati dirbkite tuos darbus,kas jums,mamytes, ir priklauso. Skaitau ir stebiuosi - samdo aukle,o nori tarnaites!

Lina

Auklytes per pietų miegą sutvarko indus, išplauna tualeto, prausyklos, rūbinės ir grupēs grindis.Dabar, vasarą padeda klijuoti tapetus, dažo sienas ir kitus ūkio darbus, kurių nėra pareigybėse.Dar jos nušluosto ašarą, nosį, skaito pasakaitę, laisto gėles lauké, o tada jau ir keliames.Alga -200 eurų.

bet

niekaip nesuprantu, kaip galima duot rekomendacija alkoholikei auklei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS