Daugiabučių renovacijos loterijos prizininkai | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIŲ RENOVACIJOS LOTERIJOS PRIZININKAI

Uostamiesčio savivaldybė atrinko 19 namų, kurie bus renovuojami. Tai padaryta vadovaujantis tam tikrais kriterijais. Vertintas ne tik pastato šilumos suvartojimas, bet ir vieta – ar aplink yra atnaujintų namų – bei gyventojų skolų dydis.

Norinčiųjų – daug daugiau

Klaipėdos savivaldybė sulaukė 73 paraiškų renovacijai. Didžioji dalis šių namų yra pasirengusi investicinius projektus. Jie nebuvo sulaukę tik Būsto ir energijos taupymo agentūros patvirtinimo, nes strigo modernizacijos darbų finansavimas.

Aplinkos ministerija Klaipėdai nusprendė skirti lėšų, kurios atiteks 19-ai pastatų atnaujinti. Tad savivaldybė turėjo sąrašą sumažinti beveik keturis kartus.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis teigė, kad pastatai, kurie bus renovuojami, atrinkti atsižvelgiant į tam tikrus kriterijus.

Vienas jų – namo energijos suvartojimas. Pirmenybė teikiama kiauriausiems pastatams, kuriems apšildyti reikia daugiausia energijos.

Svarbu buvo, ar butų savininkai buvo aktyvūs, priimant sprendimą dėl renovacijos, kiek procentų už ją pasisakė. Kuo pritarusiųjų daugiau, tuo didesnis balas buvo skiriamas.

"Pagal Civilinį kodeksą užtektų, kad namo renovacijai pritartų 50 proc.+1 namo būsto savininkų. Tačiau bankas reikalauja, kad tokių būtų 60 proc.", – komentavo vedėjas.

Vertintas ir butų skaičius

Papildomi balai buvo teikiami, jei pastatas yra savivaldybės tikslinėje teritorijoje, kuri apima Baltijos, Dubysos, Vėtrungės, Birutės, Rumpiškės ir Baltikalnės rajonus bei Danės upės pakrančių zonas.

Šiai miesto daliai yra numatyta didelių investicijų. Bus atnaujinami ir visuomeniniai pastatai, ir viešosios erdvės, tvarkoma aplinka, šaligatviai.

"Norima, kad ne tik aplinka, bet ir namai šioje teritorijoje atsinaujintų", – teigė vedėjas.

Vertintas ir name esančių butų skaičius. Kuo būstų daugiau, tuo balas – didesnis.

Anot A.Gaižučio, galvota, jog tokius namus renovuoti vertingiau, tačiau nebuvo eliminuoti ir maži daugiabučiai namai – jie pralenkė kitais kriterijais.

Atsižvelgta ir į tai, kiek savivaldybės būstų yra pastate. Į sąrašą įtrauktas Vingio gatvės 35-asis namas. Jame savivaldybei priklauso per 90 gyvenamųjų pastatų, o savininkams – tik keli. Taip pat žiūrėta, ar aplink pastatą yra daugiau renovuotų namų.

Svarbus kriterijus buvo ir būstų savininkų skolos. A.Gaižutis atkreipė dėmesį, kad dėl jų bankas gali nesuteikti paskolos. Tokiu atveju namas taip ir nebus renovuotas.

"Kai vyko pirmasis renovacijos, kurios procese dalyvauja ir savivaldybė, etapas, buvo namų, kurių skolos – gana didelės. Gyventojai bandė jas sumažinti, bet nepavyko. Tad bankas neskyrė finansavimo darbams. Dalis namų atkrito", – prisiminė vedėjas.

Atsinaujinti nori ne visi

Pasak A.Gaižučio, 19 daugiabučių namų renovacijai atrinkta įvertinus visus kriterijus – susumavus jiems skirtus balus.

"Neabejojome, kad atrinkus namus bus įvairių nuomonių. Kodėl tas, o ne kitas pastatas? Tačiau viskas šiuo atveju yra matematika", – aiškino vedėjas.

A.Gaižutis tvirtino, kad atrenkant namus paaiškėjo ir liūdnų dalykų. Pavyzdžiui, namas suvartoja labai daug energijos, tačiau gyventojai nenori renovacijos.

"Tačiau vis dėlto atrinkome tokius namus. Aišku, gal būtų paprasčiau rinktis tuos, kurių gyventojai nori renovacijos, bet yra ir kitų kriterijų. Be to, tiek Aplinkos ministerija, tiek savivaldybė nori, kad namai būtų atnaujinami tikslinėje teritorijoje. Dabar joje modernizuotų namų tikrai nėra daug", – pabrėžė vedėjas.

Reikės koreguoti projektus

A.Gaižučio teigimu, dabar atrinkti namai turės pakoreguoti investicinius planus. To reikia ne dėl išaugusių darbų ar paslaugų kainų, o dėl pasikeitusios valstybės paramos. Dabar kompensuojama ne 40 proc., o 35 proc. darbų kainos.

Pakoreguotus investicinius planus savivaldybė teiks tvirtinti Būsto ir energijos taupymo agentūrai. Ji priims sprendimą ir duos leidimą pirkti rangos darbus.

A.Gaižutis tvirtino, kad pastatai renovuojami ne visi iš karto, o etapais.

Vedėjas aiškino, kad šį kartą per savivaldybę bus renovuojami namai, kurių investiciniai projektai yra parengti, bet dar nebuvo išsirinkti rangovai. Namai, kurie jau turėjo išsirinkę rangovus, toliau tiesiogiai bendraus su Būsto ir energijos taupymo agentūra.

"Šiek tiek pasikeitė modelis. Visi namai bent kol kas bus renovuojami dalyvaujant ir savivaldybei. Ankstesniais etapais taip pastatų buvo modernizuojama nedaug. Gyventojai dažniau kreipdavosi tiesiai į agentūrą. Kodėl taip buvo, sunku pasakyti", – komentavo A.Gaižutis.

Vedėjo nuomone, dabar bus paprasčiau suvaldyti srautus, išvengti situacijų, kai visi namai renovuojami vienu metu, kyla darbų kainos. Tokia situacija buvo pirmojo šio modelio etapo metu.

Renovacijai atrinkti namai

J.Zauerveino g. 10A

Sportininkų g. 19

Naujakiemio g. 12

Panevėžio g. 15

Panevėžio g. 19

Taikos pr. 3

Vingio g. 35

Rumpiškės g. 18

Rumpiškės g. 19

Rumpiškės g. 20B

Rumpiškės g. 21

Taikos pr. 35

Baltijos pr. 93

Kretingos g. 43

Kooperacijos g. 9

Taikos pr. 95

Malūnininkų g. 16

Kauno g. 29

Danės g. 9

GALERIJA

  • Algis Gaižutis
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

mrrrrrr

Geriau uz paskola tuos pacius pinigus kloti, ir gyventi siltai ir jaukiai, nei uz sildyma, ir salti. Gyvenu renovuotame ir negali atsidziaugti, kad galvos skausmai del salcio namuose yra ne mano.

ezys

ir vel "ekspertu" komentarai :)

Puiki renovacijos idėja

padedanti įklampinti žmones į tokias paskolas kad jų išimokėjimas nusitesia iki tų laikų kai namą jau reikės griauti.Sėkmės sėdint ant kruopų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS