Dėl nemalonaus kvapo – pagalbos šauksmas | KaunoDiena.lt

DĖL NEMALONAUS KVAPO – PAGALBOS ŠAUKSMAS

Netikėtai namo laiptinėje ir butuose pasklidę gaižūs kvapai privertė gyventoją paprašyti pagalbos visiems gerai žinomu telefonu 112. Operatorė dalijo patarimus, kurie problemos neišsprendė.

"Nuo Kęstučio pas Mikutį"

Minijos gatvės 157-uoju numeriu pažymėtame bendrabutyje gyvenanti moteris, pirmadienį įėjusi į pirmąją laiptinę, buvo priversta prisidengti kvėpavimo takus nosine.

Akis ėdė gaižus, sunkiai nusakomas tvaikas. Dusino, graužė gerklę, todėl moteris iškart išbėgo lauk.

Gyventoja atkreipė dėmesį, kad rūsio durys buvo atlapotos, o viduje degė šviesa.

Suskubusi skambinti bendruoju pagalbos telefonu klaipėdietė išgirdo patarimą pasukti į Visuomenės sveikatos centrą.

"Pirmoji pašnekovė sunkiai lemeno lietuviškai ir padiktavo kitą numerį. Tuo paskambinusi išgirdau paaiškinimą, kad esant ekstremalioms situacijoms pagalbos reikėtų ieškoti ne pas juos. Esą reikia vėl sukti 112 ir prašyti ugniagesių pagalbos. Man buvo padiktuoti keturi telefono numeriai, bet nė vienas atsiliepusiųjų negalėjo padėti. Kiek galima varinėti? Juk man skambučiai kainuoja. Pajutau, kad žmogus niekam nerūpi. Liepia žmogui nuo Kęstučio prie Mikučio vaikščioti", – pasakojo klaipėdietė.

Skuba, kai kyla grėsmė

Moteris įtarė, jog rūsyje kažkas kažką veikė su aitriomis cheminėmis medžiagomis ir paskleidė tokius baisius kvapus, kad su trimete anūkėle ji bijojo eiti namo. Baiminosi, kad mažylė neprisikvėpuotų chemikalų ir nepradėtų negaluoti.

Gyventoja tvirtino, jog negalėjo ne tik įeiti į rūsį, bet ir pareiti namo. Ji matė iš rūsio išeinantį kažkokį vyrą, klausė jo, kas atsitiko, kad smarvė net akis ėda. Tas tik palingavo galva, pritarė, kad tvaikas bjaurus ir nuėjo sau.

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos operacijų vadovas Mindaugas Jovaišas paaiškino, jog gelbėtojai skuba tik tada, kai esama įtarimų, kad gali įvykti sprogimas ar sklinda degiosios medžiagos.

Smardina netinkami sifonai

"Turime aparatus, kurie gali išmatuoti anglies dioksido, anglies monoksido, sieros vandenilio ar kokių sprogstamųjų dujų nuotėkį. Išmatuojame, kokia yra šių dujų ir deguonies koncentracija. Visuomenės sveikatos centro laboratorija ima oro mėginius. Gyvenamosiose patalpose dažniausiai stiprūs ir nemalonūs kvapai atsklinda iš kanalizacijos", – paaiškino M.Jovaišas.

Specialistas pridūrė, kad valydami vamzdynus gyventojai į kanalizaciją įpila labai stiprių chemikalų.

Jeigu pirmuosiuose aukštuose gyvenantys žmonės yra susimontavę sifonus, kurių nesemia vanduo, skirtas nepraleisti kvapų, aitrūs sieros vandenilio kvapai gali pasklisti gyvenamosiose patalpose.

Pataria išsivėdinti

Tokius kvapus aparatas fiksuoja, o ugniagesiai pataria tiesiog išvėdinti patalpas. Neretai toks kvapas net graužia akis.

Patariama tokias vietas vėdinti net porą parų, kad jautresni, ligoti žmonės ir vaikai neapsinuodytų.

Dažniausiai ugniagesiai fiksuoja dujų nuotėkį, Žmonės pažįsta jų kvapą, bet nežino, iš kur jos veržiasi, tai padaro ugniagesiai.

"Kartais žmonės skundžiasi, kad jiems dvokia nuo kokio sąvartyno ar įmonės. Mes tokiu atveju padėti negalime, nebent patarti kreiptis į savivaldybę ar visuomenės sveikatos centrą. Negalime siųsti ugniagesių pajėgų ir ten, kur kažkas dvokia, bet tą kvapą galima išvėdinti. Mūsų pajėgų darbas pernelyg daug kainuoja, kad atvykę kažkam atidarytų langą", – paaiškino operacijų vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ir dar

Savivaldybė vietoje to, kad nupirktų bent vieną naujos kartos mobilią oro taršos tyrimo stotelę(Europa duoda tam pinigus)nusprendė nupirkti 8 GATVIŲ PLOVIMO MAŠINAS, kurias konkurso būdu atiduos galimai saviems privataus kapitalo oziams nuomai.Čia vadinasi "kova su aplinkos tarša".

O dabar

pasvarstykime kas jeigu...1.Kas jeigu ir pas mus atsirastų teroristų, kurie rūsiuose imtų gaminti bombas ar nuodus būsimiems teroro aktams?2.Kas jeigu sprogtų mūsų SDT(arba viena iš LEZo cheminių monstrų)o sklindančių pirminių kvapų kaip ženklo apie nelaimę niekas nesupranta?Iš to seka kad mūsų mieste nėra elementariausio gelbėjimosi nuo tokių įvykių plano ir jų išvengimo prevencijos.Apie kvapų kenksmingumą niekas nieko nežino, nes jų netiria.Pasako kad nekenkia ir viskas.

pas

Psichiatrą ponicke turėjo kreiptis, tai kalba jai neįtiko, tai skambučiai brangus , nemokamo nieko nėra, visko nepatenkinta. Gyvena sename name ir ne pirmą dieną. Turi žinoti, kas jame tvarko trūkumus. Tikrai ne 112.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS