Dėl smulkmenos vairuotojai – nuostoliai | KaunoDiena.lt

DĖL SMULKMENOS VAIRUOTOJAI – NUOSTOLIAI

Naujai atgimusi uostamiesčio J.Janonio gatvė džiugina akį, tačiau tapo savotiškais spąstais vairuotojams. Jų laukia nemalonus netikėtumas, galintis atnešti nuostolių. Panašu, kad darbininkams čia vėl teks grįžti.

Šliejasi arčiau šaligatvio

Istorinei miesto daliai priskiriama J.Janonio gatvė yra viena tų, kuria vaikšto ir važinėja daug klaipėdiečių, miesto svečių. Ja pasiekiamos kelios mokymo įstaigos, parduotuvės, kavinės, o jos gale įsikūrusi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Vienas svarbiausių gatvės akcentų yra akmeninis grindinys, kurio dekoratyvumas suteikia jai spalvų. Galbūt bruku vadinamu grindiniu nėra labai patogu važiuoti, tačiau jis yra vertybė, suteikianti šiai miesto daliai ypatingą vertę. Vairuotojai jau yra įpratę šia gatve važinėti kiek lėčiau nei asfaltuotomis arterijomis, ir tai jiems nesudaro didelio nepatogumo.

Kadangi gatvė nėra labai plati, o vienoje jos pusėje nedraudžiama sustoti automobiliams, vairuotojai stengiasi priglausti savo transporto priemones prie šaligatvio kaip galima arčiau. Juo labiau kad likusioje gatvės dalyje turi užtekti vietos prasilenkti autobusams ir didesniems automobiliams.

Stengdamasi išsaugoti savo mašiną ir netrukdyti kitiems vairuotojams, klaipėdietė Jovita sustabdė automobilį šalia Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos Meno skyriaus.

Teks pirkti dvi padangas

Padanga buvo tiesiogine ta žodžio prasme suplėšyta.

"Pajutau, kad ratu kliudžiau šaligatvio bortelį. Garsas buvo kiek kitoks nei tiesiog slystant padangos gumai akmeniu. Iškart neatkreipiau į tai dėmesio, bet kai išlipau iš automobilio, jau po kelių akimirkų pamačiau, kad rate nėra oro. Suabejojau, ar nebūsiu prakirtusi padangos. Bet kai pasilenkiau prie rato, man atėmė žadą – padanga buvo tiesiogine ta žodžio prasme suplėšyta. Joje žiojėjo skylė, tapo akivaizdu, kad toliau nenuvažiuosiu nė metro. Tą akimirką supratau, kad visi mano planai artimiausioms porai valandų žlugo", – nesenus įvykius prisiminė klaipėdietė.

Padanga iškart subliuško, jaunai moteriai teko griebtis įrankių ratui pakeisti.

Sukdama jo varžtus Jovita koneveikė save, kad neapdairiai arti privažiavo prie gatvės krašto ir taip pridarė sau nemenkų nuostolių.

Jai teko pirkti dvi naujas padangas, nes keisti vieną nerekomenduojama. Moteris pavasarį buvo įsigijusi priekines padangas ir ketino jas naudoti bent porą metų. Nors antrasis ratas buvo sveikutėlis, važinėti su nevienodai nudėvėtais ratų protektoriais yra nesaugu.

Ne pirma ir ne paskutinė

"Mintyse jau skaičiavau, kad turėsiu nenumatytų išlaidų, teks krapštyti iš piniginės ne mažiau 70 eurų. Iškart nė neatkreipiau dėmesio, kodėl taip siaubingai suplyšo mašinos padanga. Bet sukdama domkratą pamačiau pažįstamą žmogų. Jis pasisiūlė man padėti ir pradėjo pasakoti, kad visiškai tokioje pačioje situacijoje buvo atsidūręs ir jo svainis. Jis taip pat privažiavo pernelyg arti šaligatvio bortelio ir prakirto padangą. Vyras ramino, kad aš ne pirma ir ne paskutinė, šioje gatvėje patekusi į tokią bėdą. Esą taip buvo atsitikę ir kitiems vairuotojams", – prisiminė Jovita.

Vyras pasilenkė ir bedė pirštu į vandens nutekėjimo groteles prie pat gatvės krašto. Pasirodo, jos yra sumontuotos taip, kad dalis jų palenda po šaligatviu, o atsikišęs akmeninis bortelio kampas paliktas be galo aštrus.

Pataikęs ant šio kampo ratas praplėšiamas, guma tokio aštrumo neišlaiko.

J.Janonio gatvėje vien toje pusėje, kur leidžiama sustoti automobiliams, yra 8 tokios grotelės, taigi ir 8 aštrūs kampai.

Pažadėjo nelaukti nurodymo

Bendrovės "Žemkasa" technikos direktorius Vitas Ramanauskas tikino jokių priekaištų dėl J.Janonio gatvės nuo pat jos rekonstrukcijos nesulaukęs.

"Jeigu būtų įrodyta, kad kažkas padaryta nesilaikant projekto, mes imtumėmės šalinti trūkumą. Į šį klausimą turėtų atsakyti savivaldybė. Jos darbuotojai suburtų komisiją ir nustatytų defektus. Gavę pretenziją mes žiūrėtume, ar ji yra pagrįsta. Gatvės eismo daliai esame davę penkerių metų garantiją. Jeigu paaiškės, kad tai mūsų klaida ar panaudotos netinkamos medžiagos, mes turėtume tą trūkumą ištaisyti. Jau dabar galiu pasakyti, kad naudojome tik tinkamas medžiagas", – patikino V.Ramanauskas.

Įmonės atstovas pažadėjo, kad pats nuvažiuos pažiūrėti, ar bortelio akmens kampas tikrai yra pavojingai aštrus.

V.Ramanauskas pripažino, kad šalinti defektus jiems nėra naujiena.

Kita vertus, esą neretai tenka susidurti su žmonėmis, kuriems atrodo, kad kurį nors darbą buvo galima padaryti kitaip. Problemų daugiau atsiranda tada, kai viename objekte dirba kelios įmonės. Pavyzdžiui, vieni tiesia komunikacijų tinklus, o kiti kloja gatvę.

"Reikia aiškintis, kas kaltas, visko pasitaiko. Šiuo atveju aštrus yra akmeninis borto kampas. Jį galima nušlifuoti. Mes pažiūrėsime tą vietą, galbūt padarysime tvarką ir be savivaldybės nurodymo", – pažadėjo bendrovės "Žemkasa" technikos vadovas.

Priverčia taisyti broką

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda tikino jokių gyventojų pretenzijų dėl J.Janonio gatvės nesulaukęs. Tačiau jas pareikšti dar nevėlu.

"Negalima ant bortelių važiuoti ir grotelių laužyti nevalia, – juokavo L.Dūda. – Pirmą kartą girdžiu apie tokius dalykus. Būtinai atkreipsime dėmesį ir paprašysime rangovą, kad nugludintų tuos kampus."

Garantiniu laikotarpiu gatvę prižiūri ir iškilusius defektus pareikalauja panaikinti savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus specialistai.

Šio skyriaus vadovas Valdas Švedas patikino, kad penkerių metų garantinis laikas šiai gatvei dar nėra pasibaigęs. Jis patvirtino, kad pranešimų apie didesnį broką nebūta, nusiskundimų aštriais bortelių kampais valdininkai taip pat negirdėję.

"Panašiais atvejais, kai žmogus mano, kad kurioje nors vietoje esama broko, pretenziją reikėtų pareikšti raštu. Ją išnagrinėsime, gal ir patys apžiūrėsime tą vietą, į kurią iki tol nebuvome atkreipę dėmesio. Nukentėjusieji turi teisę mums rašyti dėl patirtų nuostolių kompensavimo. Mūsų teisininkai nagrinės, tikslinga ar ne tai daryti", – paaiškino V.Švedas.

Panašių atvejų yra buvę. Pernai naujoje Smiltynės aikštelėje žmogus prakirto padangą ir apskundė ją įrengusią bendrovę savivaldybei.

Tada buvo patvirtinta, kad skundas pagrįstas, nustatyta, kad rangovai ne iki galo atliko darbą ir paliko pavojų keliantį broką. Savivaldybės nurodymu statybininkai buvo priversti ištaisyti savo klaidas.

Nuostolių kompensavimo klausimą sprendžia savivaldybės teisininkai.

GALERIJA

  • Nuostolis: restauruoti tokios padangos nebeįmanoma, teko pirkti dvi naujas.
  • Kampas: vienoje J.Janonio gatvės pusėje įrengtos 8 grotelės ir prie visų jų paliktas aštrus akmeninis šaligatvio bortelio kampas.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Vairuotojas

Manau nereikėjo važiuoti ant to bortelio,tačiau yra tokių vsiruotojųkyrie savo žioplumą nori nurašyti kitiems.Teko susidurti su tokia vairuotoją,kuri važiavo atbula ir nematė užpakalyje stovinčios mašinos ,kuri sustojo norėdama netrukdyti manevruoti atbulomis.Ir ką jūs manote ,ji įvažiavo į tos mašinos priekį,kuri buvo sustojusi ,netrukdė .Išlipus ji dar šaukė,kodėl nepasitraukė jai iš kelio,nors stovėjo ne viena mašina už sustojusios.Ar gali tokios blondinės važiuoti mašina ir turėti teises,?

AK

Visiškai nenormalu, kai bortelyje iš teoriškai tinkamų medžiagų praktiškai suformuojami ratų draskymo elementai.

Zigmis

Kad ji vargselė net pirštines antraip apsimovė,naturali blondine:):):):)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS