Diplomatų privilegijoms – žalia šviesa | KaunoDiena.lt

DIPLOMATŲ PRIVILEGIJOMS – ŽALIA ŠVIESA

Į uostamiestį oficialaus vizito atvykę Kroatijos ambasados Lietuvoje atstovai įsivėlė į skandalą. Ambasadai priklausantis automobilis užfiksuotas akiplėšiškai pažeidęs kelių eismo taisykles. Paaiškėjo, kad užsienio šalių atstovybių darbuotojams netaikoma atsakomybė, tad net ir akiplėšiškai taisykles pažeidinėjantys diplomatai yra nebaudžiami.

Ratais – ant šaligatvio

Kroatijos Respublikos ambasados biurui priklausančiais valstybiniais numeriais pažymėtas automobilis užfiksuotas Naujojo Sodo gatvėje paliktas ant šaligatvio.

Ambasados darbuotojai nepaisė net ryškia geltona spalva pažymėtos ištisinės šaligatvio bortelį ženklinančios linijos.

Mašina šioje vietoje užfiksuota spalio 23 dieną 14 val. 10 min.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos, 15 val. Kroatijos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Krešimir Kedmenec turėjo suplanuotą susitikimą su Klaipėdos vadovais.

Susitikimas turėjo vykti rotušėje, esančioje Danės gatvėje.

Kroatija Lietuvos uostamiestyje ketina atidaryti savo garbės konsulatą. Planuojama, kad atstovybė duris atvers kitų metų pavasarį.

Dažnas klaipėdietis Naujojo Sodo gatvėje jau išmoko paisyti kelių eismo taisyklių, nes priešais K centrą yra įrengta pažeidėjus nuolat fiksuojanti vaizdo kamera.

Pasak policijos, šioje vietoje buvo užfiksuojama itin daug kelių eismo taisyklių nepaisančių mašinų, todėl vairuotojai po truputį tampa atidesni.

Nubausti nepajėgia

Pranešimą apie užfiksuotą pažeidimą gavę Klaipėdos kelių policijos tarnybos pareigūnai ėmė aiškintis įvykio aplinkybes.

"Medžiaga persiųsta Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. Kadangi pažeidimas susijęs su automobilių statymu miesto teritorijoje, jį turėtų ištirti Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Jei jiems nepavyksta nustatyti, kas yra automobilio savininkas, arba jis nepateikia duomenų, kas vairavo mašiną, tyrimo imamės mes", – aiškino Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė tikino, kad policija pati pajėgi tirti tokius pažeidimus, ir nusistebėjo, kodėl medžiaga siunčiama jos skyriui.

"Persiųsime. Policija lygiai taip pat, kaip ir mes, yra atsakinga už tokio pobūdžio pažeidimus", – kalbėjo K.Vintilaitė.

Atsakomybė netaikoma

Tačiau panašu, kad nė viena tarnyba nebaus kroatų, kurie Klaipėdoje užfiksuoti pažeidę kelių eismo taisykles.

Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas dienraščiui pateiktame atsakyme pažymėjo, kad pagal nusistovėjusią praktiką Lietuvos kelių policijos tarnyba persiunčia Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamentui pranešimus apie nustatytus diplomatinių atstovybių kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Departamentas savo ruožtu tokius pranešimus siunčia užsienio valstybių diplomatinėms atstovybėms.

"Remiantis Vienos konvencijos "Dėl diplomatinių santykių" straipsniu, diplomatas naudojasi imunitetu nuo priimančiosios valstybės baudžiamosios jurisdikcijos. Jis taip pat naudojasi imunitetu nuo civilinės ir administracinės jurisdikcijos, išskyrus tam tikras bylas", – aiškino URM atstovai.

Remiantis ta pačia konvencija, diplomatas atleidžiamas nuo visų asmenų ir nekilnojamojo turto, valstybinių, regioninių ar municipalinių mokesčių ir rinkliavų, išskyrus kai kuriuos konkrečius mokesčius.

Į klausimą, tad ar gali užsienio šalių diplomatinių atstovybių darbuotojai įžūliai pažeidinėti kelių eismo taisykles, ministerijos atstovai aiškino, kad pagal Vienos konvenciją visi asmenys, kurie naudojasi imunitetu ir diplomato privilegijomis, privalo gerbti priimančiosios valstybės įstatymus ir kitus teisės aktus.

Skriejo prieš eismą

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius nėra fiksavęs KET pažeidimų, kuriuos padarė užsienio šalių diplomatai ar konsulinių tarnybų darbuotojai.

Tačiau policijoje surinkti duomenys byloja kitokias užsienio šalių diplomatų elgesio tradicijas.

"Susiduriame su problema. Diplomatinės ir konsulinės tarnybos į policijos laiškus net neatsakinėja. Tada reikia kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją. Be abejo, ir šie asmenys privalo laikytis kelių eismo taisyklių. Tačiau teisiškai mes nieko negalime padaryti, jiems negalioja administracinė atsakomybė", – tikino M.Džermeika.

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistai prieš kelerius metus jau buvo užfiksavę vienos konsulinės tarnybos automobilį, kuris Danės gatve pro rotušę skriejo prieš eismą.

Visureigis lėkė nepaisydamas eismą draudžiančios "plytos" ir vaizdo stebėjimo kamerų.

Kaltas, bet nenubaustas

Prieš keletą metų vienos užsienio šalies atstovas Klaipėdoje sukėlė avariją. Vyras net ir buvo pripažintas kaltu.

Tačiau vairuotojas, pateikęs diplomatinį pasą, išsisuko nuo bet kokios atsakomybės. Jį sergėjo B lygio diplomato apsaugos imunitetas.

"Tą kartą diplomatinį imunitetą turinčiam asmeniui negalėjome taikyti jokios atsakomybes, nors avarijos kaltininku jis ir buvo pripažintas. Žalą atlygino draudimo bendrovė, bet administracinės atsakomybės buvo išvengta", – prisiminė M.Džermeika.

Šalies keliuose yra buvęs ne vienas eismo įvykis, kuriame užsienio šalių diplomatai net buvo užfiksuoti neblaivūs sėdę prie vairo.

Prieš penkerius metus pačiame miesto centre, Herkaus Manto gatvėje, policija buvo užfiksavusi Rusijos Federacijos ambasados atašė vairuojamo automobilio sukeltą avariją.

Tą kartą vos 25-erių diplomatinį imunitetą turintis rusas posūkyje nesuvaldė automobilio, nuvažiavo nuo kelio į kelkraštį ir apgadino apšvietimo stulpą bei namo sieną.

Nors nuo vyro, pasak policininkų, sklido alkoholio kvapas, jis tikrintis blaivumą atsisakė pasinaudojęs savo neliečiamybe.

Neliečiamybe ir diplomatiniu imunitetu gali naudotis ne tik oficialiai užsienio šalies atstovybėse dirbantys asmenys, bet net ir jų šeimų nariai, kartu atvykstantys gyventi į priimančią šalį.

Ką žymi skaičiai?

Po dviejų pirmųjų šalį žyminčių valstybinio numerio skaičių pažymėti numeriai atskleidžia daugiau informacijos apie mašinos savininką ir nurodo, kokiai kategorijai priskiriamas automobilis.

Nr. XX 1000 – atstovybės vadovo reprezentacinė transporto priemonė;

Nr. XX 2000 – atstovybės, Europos Sąjungos įstaigos, transporto priemonė;

Nr. XX 3000 – diplomatinės atstovybės diplomatinio personalo nario, konsulinės įstaigos etatinio konsulinio pareigūno ir jų šeimos narių, kurie pagal tarptautinę teisę naudojasi diplomatinėmis privilegijomis ir imunitetais, asmeninė transporto priemonė.

Nr. XX 4000 – diplomatinės atstovybės administracinio ir techninio personalo nario, konsulinės įstaigos konsulinio darbuotojo ir jo šeimos narių asmeninė transporto priemonė.

GALERIJA

  • Valstybiniame šio automobilio numeryje pirmieji skaičiai nurodo, kokios šalies atstovybei ar ambasadai mašina priklauso. 40-asis numeris priskirtas Kroatijos Respublikos ambasados biurui.
  • Mindaugas Džermeika
  • Diplomatų privilegijoms – žalia šviesa
  • Diplomatų privilegijoms – žalia šviesa
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

keista

Jokių privilegijų! Ką apie tai mano miesto valdžia, meras?

taip

i6eina, kad diplomatas be kultūros tai koks jis diplomatas, taip reikia juos pagėdint nors tikriausiai gėdos jausmo jie neturi, bet tegul žmonės žino kurios šalies diplomatai žemos moralės

tam baltas

Pats tu beraštis juodašiknis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS