Dūmų detektoriai – naujas pasipelnymo šaltinis | KaunoDiena.lt

DŪMŲ DETEKTORIAI – NAUJAS PASIPELNYMO ŠALTINIS

Privalomas dūmų jutiklių įrengimas kiekviename gyvenamajame būste jau kai kam tapo pasipelnymo šaltiniu. Gyventojai savo pašto dėžutėse nuolatos sulaukia primygtinių siūlymų įrengti šiuos prietaisus už įspūdingą sumą. Specialistų teigimu, brangaus įrenginio pirkti nebūtina, nes visi jie į dūmus reaguoja vienodai.

Už du varžtus – 8 eurai

Bendrovės "Vitės valdos" administruojamų namų gyventojai savo pašto dėžutėse aptiko informacinius lapelius, kuriuose primenama, kad nuo gegužės 1-osios visose gyvenamosiose patalpose turi būti įrengti autonominiai dūmų detektoriai.

"Siūlome patogiai įsigyti autonominius dūmų detektorius, kad apsaugotume jus nuo rūpesčių, teikiame ir jų montavimo paslaugą", – rašoma lapelyje.

Paskui dar primenama, kad "patogus įsigijimas ir apsaugojimas nuo rūpesčių" kainuos 15 eurų be vieno cento.

Jei bus tokių, kurie pirks daugiau nei vieną įrenginį, jo kaina jau kris iki 12,49 euro.

Na, o taupantieji dūmų detektorių galės įsigyti ir "pusiau veltui" (už 7 eurus), jei iš administratoriaus įrenginį pasiims ir prisitvirtins patys.

Pasiteiravus, kodėl taip brangu, telefonu atsiliepusi konsultantė patikino: "Gyventojai turi teisę rinktis, jie gali nusipirkti ir patys sumontuoti tą dūmų detektorių, ten nėra sudėtinga. O pas mus yra taip nuspręsta, todėl tokia kaina. Nėra privaloma mūsų kviesti, kad tą įrenginį pakabintume."

Bet kuriuo atveju, administratoriai dviejų skylučių išgręžimą lubose ir dūmų detektoriaus pritvirtinimą dviem varžtais įkainojo 8 eurais.

Senyvi, ligoti, internetu nesinaudojantys, po parduotuves nevaikštantys ir realių kainų nežinantys gyventojai (o tokių kiekviename daugiabutyje yra bent po keliolika asmenų) veikiausiai neturės kito pasirinkimo, tik "patogiai", bet nepigiai privalomą dūmų jutiklį įsigyti iš namo administratoriaus.

Rankų pakėlimas nekainuoja

Pasidomėjus internete, matyti, jog autonominių dūmų detektorių kainos vyrauja nuo trijų iki 59 eurų.

Vidutinė kaina 5–7 eurai. Kai kurie pardavėjai pateikia įrenginio kainą be PVM, nes taip atrodo pigiau, dar kiti dovanų siūlo bateriją, treti – duoda 10 metų garantiją.

Be to, ne visus detektorius būtina pritvirtinti būtent varžtais. Yra ir lengvesnis būdas, tiesiog nuplėšti lipnią juostą ir priklijuoti įrenginį prie lubų.

Tačiau šiuo atveju nuo 1,35 iki 1,95 euro dar kainuos dvipusis lipnus jutiklių tvirtinimo komplektas.

Tvirtesnis senjoras ar namų šeimininkė, nebijanti lipti ant kėdės, pati galės priklijuoti įrenginį ir nereikės brangiai kainuojančio "meistro" paslaugų.

Laisvos rinkos grimasos

Gyventojai, susidūrę su pardavėjų siekiu pasipinigauti, įsitikinę, jog privalomas dūmų detektorių įrengimas kai kam naudingas ir tas "kai kas" siekia iš to pralobti.

Tačiau ilgus metus Klaipėdos priešgaisrinės valdybos Prevencijos skyriuje dirbusi, dabar Klaipėdos trečiajai ugniagesių komandai vadovaujanti Birutė Gedrimaitė-Miliuvienė tikina, jog dūmų detektoriai pirmiausia būtini patiems gyventojams ir visai nebūtina juos pirkti brangius.

"Kaip visada, kažkas jau verslą iš to daro, bet visi dūmų detektoriai veikia vienodai, tiek įrenginys, kainuojantis 20 eurų, tiek pirktas už 5–7 eurus. Didelio skirtumo nėra, jų funkcija labai elementari – reaguoja į dūmus, skleidžia signalą. Todėl nebūtina pirkti brangaus detektoriaus. Aš pati savo namuose pasikabinau tokį įrenginį už 7 eurus. Nieko brangiai pirkti ar daryti remontų nereikia, bet saugiai miegosite", – tikino B.Gedrimaitė-Miliuvienė.

Kadangi dūmų detektoriai tapo paklausia ir populiaria preke, Valstybinės vartotojų teisų apsaugos tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė patvirtino, jog tarnyba tikrina, kad tie įrenginiai būtų saugūs, kad prie jų būtų instrukcija, tačiau detektorių ir jų įrengimo paslaugų kainų jokie teisės aktai nereguliuoja, laisvoje rinkoje vartotojai turi teisę rinktis patys.

"O pačių dūmų detektorių kokybė kol kas neužkliuvo. Galutinių rezultatų neturime, nes dar tikriname", – dienraščiui patvirtino G.Nenartavičiūtė.

"Neturime tokių skundų, kad dūmų jutikliai būtų nesuveikę. Tačiau neatmetu galimybės, kad, kai dauguma žmonių įsirengs tuos detektorius, gal ir pasitaikys koks vienas kitas nekokybiškas įrenginys", – svarstė ugniagesių atstovė.

Virtuvė – netinkamiausia vieta

Rekomenduojama, kad po dūmų detektorių turėtų kabėti visuose gyvenamuosiuose kambariuose ir koridoriuje, bet pradžiai esą pakaks ir vieno įrenginio.

Anot ugniagesių, dūmų detektorių geriausia tvirtinti ant lubų (ne ant sienos) kambario centre, galima ir netoli šviestuvo. Jis į šilumą nereaguoja, tik – į dūmus, dulkes.

Dūmų jutiklio nerekomenduojama montuoti vonios kambaryje, nes jis reaguoja į smulkias vandens daleles ir gali imti veikti.

"Dūmų detektoriaus nerekomenduojama kabinti ir virtuvėje, nes, jei jūsų garų rinktuvas silpnesnis, visų garų nesutrauks, detektorius sureaguos", – patarė B.Gedrimaitė-Miliuvienė.

Įsijungus detektoriui, jis skleis garsinį signalą, išjungti įrenginį galima nuspaudus mygtuką.

Tada turėtumėte išgirsti pratisą signalą, kuris greitai nutils, tai reikš, kad detektorius vėl aktyvuotas, jis veikia vėl.

Buvo atvejų socialiai remtinų šeimų būstuose, kur ugniagesiai įrengdavo dūmų detektorius, vėliau tie žmonės vis skųsdavosi, kad negali kambaryje rūkyti, taip pat blynus kepant įrenginys reaguoja.

Vis dėlto yra dešimtys pavyzdžių kaimuose, kai dūmų jutikliai, kilus gaisrui, padėjo išsigelbėti  didelėms šeimoms.

Žmonės, išgirdę detektoriaus signalą, spėjo laiku pasišalinti iš degančio būsto.

"Daug metų diskutavome, kaip išsaugoti žmonių gyvybes. Ir kažkas ryžtingai nusprendė, kad dūmų detektoriai bus privalomi kiekviename būste: jei patys gyventojai nėra sąmoningi, jiems reikia postūmio. Pamatysite, po kiek laiko tai bus normalu", – įsitikinusi B.Gedrimaitė-Miliuvienė.

Sulauksite netikėtų svečių

Gegužės 1-ąją visuose būstuose jau turi būti sumontuoti dūmų detektoriai. Kol kas vykdomos tik prevencinės priemonės.

Gyventojai esą neturėtų nustebti, kad šeštadienį ar sekmadienį, kai žmonės dažniausiai būna namuose, atvažiuos ugniagesiai gelbėtojai ir pasibels į duris.

"Jokių baudų kol kas niekas nerašys, specialistai tik paaiškins, kur galima įsirengti dūmų detektorius, kad būtų visi saugūs. Savivaldybė turi savų socialinių būstų. Ir ten reikės įrengti dūmų jutiklius, bendradarbiaujant su savivaldybe. Sieksime, kad detektoriai būtų įrengti ir sunkiai besiverčiančiųjų būstuose", – teigė Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vedėjas Stanislovas Kučinskas.

Jei dūmų detektorius neprijungtas prie saugos tarnybos sistemos, apie gaisrą praneš tik gyventojams.

Garsinis signalas žmogų pažadins, kai jis miegos, kad galėtų išeiti, nes gaisro atveju dūmai kils į viršų ir detektorius sureaguos.

Užsienyje – įprasta praktika

"Žmonės naujovei tikrai neabejingi. Vieni jau suskubo įsirengti, suprasdami jų naudą, kiti – bijodami baudų. Tačiau ne visada galime patikrinti būstus, pasitaiko, kad žmonės neįsileidžia į butą. Viskas priklauso nuo jų geranoriškumo", – dėstė S.Kučinskas.

Nuo gegužės 1 d. patikrinimai, ar būstuose įrengti dūmų detektoriai, bus vykdomi pagal skundus.

Įvykus gaisrui, jei bute nebuvo įrengtas dūmų detektorius, to buto savininkui gali kilti didelių problemų.

"5 eurai – bauda, 5 eurai – detektorius. Akivaizdu, kas labiau apsimoka, jau nekalbant apie gaisro pasekmes. Niekas čia nepuls tikrinti ir skirti baudų. Mes konsultuosime žmones, kad jie suvoktų, neišsigąstų naujovės ir suprastų, kad dėl jų pačių saugumo yra tie dūmų detektoriai. Užsienyje tai yra įprasta praktika, tik pas mus dar naujovė", – kalbėjo B.Gedrimaitė-Miliuvienė.

GALERIJA

  • Asociatyvi nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Xcfvg

Sumontuoti jie seniai,tačiau į butą neisileisiu iš principo.Padarė biznį prekybą detektoriais.O jų montuoti visai nereikia,ji galima persinešti ten kur reikia manau jis yra reikalingesnis.

Nieko vertas daiktas

Nebūtina,kad veiktų.Tu nusipirk ir pritvirtink prie lubų ,tik ne virtuvėj.Gali tualete.nauda vienoda.Va man kas pasakytų,kam jis man,jeigu nerūkau maustą gamindamas nepasitraukiu nuo viryklės?O kažin ar nuo durnų minčių gaisrai nekyla?Galvoju,kad įpareigoti gali žmones tik jeigu tas š nieko nekainuoja.

taip

Norėjau būti sąmoningu, supratau, kad reikia nusipirkti dūmų detektorių.Einu į Senukus, jų keletas rūšių.Katrą pirkt, nieks negali informuoti, net pardavėjai.Perku vidutinį pagal kainą, ne brangiausią ir ne pigiausią.Parsinešu, bandau pagal instrukciją ...Aš veiku, o detektorius neveikia....Ką daryt? Kiek dar turėsiu pirkti, kad užtaikyčiau , kad veiktų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS