Džiaugiasi renovacijos rezultatais | KaunoDiena.lt

DŽIAUGIASI RENOVACIJOS REZULTATAIS

Klaipėdos valdžia džiaugiasi, kad daugiabučių namų renovacija mieste įgavo pagreitį. Pagal įgyvendintų projektų skaičių uostamiestis užima trečią vietą šalyje. Jį lenkia Vilnius ir Kaunas.

Nuo 2013 m., kai šalyje startavo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, Klaipėdoje renovuota 117 tokio tipo pastatų.

"Iki šios programos starto renovacija vyko vangiai. Dėl to į šį procesą buvo įtrauktos savivaldybės. Nuo to laiko praėjo ketveri metai. Renovacijos procesas yra įgavęs pagreitį. Norinčiųjų atnaujinti pastatus yra daug", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Pirmajame etape, kai į renovacijos procesą buvo įtraukta savivaldybė, dalyvavo 24 daugiabučiai namai, antrajame – šeši. Trečiojo metu Aplinkos ministerija Klaipėdai skyrė lėšų 19 pastatų modernizacijai. Dar 27-iems finansavimas numatytas papildomo šaukimo metu.

Pirmieji šeši daugiabučiais namai, kurie renovacijos programoje dalyvavo kartu su savivaldybe, atnaujinti užpernai. Praėjusiais metais tokių buvo penki.

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad visi pastatai po renovacijos pasiekė C energinę naudingumo klasę. Pastatų šilumos suvartojimas sumažėjo ne mažiau kaip 60 proc.

"Anksčiau šiluma išeidavo į aplinką, žmonės šildydavo lauką, o dabar yra sutaupoma. Šia suma galima apmokėti ir išlaidas renovacijos darbams. Dviguba nauda", – teigė direktorius.

Renovacijos darbai toliau atliekami 11 daugiabučių namų. Dar daug namų ruošiasi modernizacijai – rengia projektus.

Uostamiesčio savivaldybė laukia ir Aplinkos ministerijos paskelbto naujo šaukimo atnaujinti daugiabučius namus rezultatų.

Paraiškas buvo galima teikti tiesiai viešajai įstaigai "Būsto energijos taupymo agentūra" (BETA), nedalyvaujant savivaldybei. Taip pat, kaip pastaraisiais metais, kartu su savivaldybe.

"Vieni pasitiki savivaldybe ir nori, kad ji dalyvauti procese. Kai paskirtas administratorius, gali pasikonsultuoti iškilus klausimų. Kiti skaičiuoja pinigus, nenori papildomai mokėti už administravimą ir tiesiogiai sudaro sutartis su BETA. Dalyvaujant savivaldybei, bus pateiktos trys paraiškos, nors norinčiųjų atnaujinti namus buvo apie 40. Matyt, kiti nuėjo tiesiai į agentūrą", – komentavo vadovas.

Naujo šaukimo metu nebėra kvotų savivaldybėms. Paraiškos bus vertinamos visos šalies mastu pagal nustatytus kriterijus. Pasak L.Dūdos, vieni pagrindinių – sunaudojamas šilumos kiekis, renovacijai pritarusių gyventojų skaičius.

"Jei namai nebus atrinkti šį kartą, jie galės pretenduoti į modernizacijos finansavimą kitais metais", – teigė direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

...

Joneli, tas namas gražus TIK pirmus metus, o pasibaigus garantijai ir vėl mokėsi TIEK PAT (ir net daugiau, nes skylės sienose prasivers), bet DAR turėsi ir bankams mokėt.

jonas

Musu namas po renovacijos, tapo grazesnis, bet uz siluma mokame tiek pat, kaip ir iki renovacimos.

Anonimas

Gerb Dūda nepusk i duda tai ka kalbate nesamone Jus neziurit i kokybe kaip ta renovacija atlikta baisu su jom ! Cia tik jusu kalbos grazios
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS