Europos milijonus Klaipėda žada panaudoti | KaunoDiena.lt

EUROPOS MILIJONUS KLAIPĖDA ŽADA PANAUDOTI

Klaipėdiečiams sunerimus dėl uostamiesčiui iškilusios grėsmės netekti ES paramos, savivaldybės administracijos atstovai suskubo raminti gyventojų. Anot jų, miestui tokios sankcijos negresia, mat ES parama naudojama efektyviau nei kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Gyventojai sunerimo

Praėjusią savaitę uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas ir savivaldybės administracijos atstovai susitiko su vidaus reikalų viceministru Dariumi Urbonu.

Po šio susitikimo meras viešai išreiškė susirūpinimą dėl ES projektų įgyvendinimo strategijos ir tinkamo lėšų panaudojimo.

Baiminamasi, jog, neįsisavinus ES projektams įgyvendinti numatytos paramos, ji bus perleista kitiems miestams.

Pirmauja įgyvendindami projektus?

Antradienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tikino, jog šios sankcijos uostamiesčiui negresia.

"Lėšų grąžinti tikrai nereikės. Projektai įgyvendinami sėkmingai, garantuoju, kad iki termino pabaigos visos sutartys bus pasirašytos. Ne tik neatsiliekame, bet ir lenkiame didžiuosius Lietuvos miestus", – teigė S.Budinas.

Kaip vieną sėkmingai ES lėšomis įgyvendintų projektų, S.Budinas įvardijo daugiafunkcį sveikatingumo centrą.

"Per itin trumpą laiką – 18 mėnesių sugebėjome pastatyti šį centrą. Labai panašus projektas tuo pat metu pradėtas vykdyti sostinėje, tačiau iki šiol jis dar neužbaigtas. Tiek aš, tiek ir mano komanda jaučiame atsakomybę prieš gyventojus, todėl nerimauti nėra dėl ko", – ramino administracijos direktorius.

Projektams – 60 mln. eurų

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija 2018 m. vykdo 34 investicinius projektus, skirtus infrastruktūrai gerinti bei turtui įsigyti, ir 11 projektų, kurių metu nesukuriama infrastruktūra. Jie yra ar bus finansuojami iš ES lėšų.

Dalis šių projektų yra vykdomi pagal Lietuvos nacionalinį strateginio planavimo dokumentą 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą.

Tai reiškia, kad visi ES projektai bus įgyvendinti.

„Iš viso infrastruktūros projektams įgyvendinti Klaipėdos miestui iki 2023 m. yra numatyta 60 mln. eurų. Klaipėdos savivaldybė jau yra pasirašiusi sutarčių už 30,5 mln. eurų su projektus prižiūrinčiomis agentūromis. Visi projektai jau yra statybų leidimų stadijoje, tad kitais metais startuos daugybė statybos projektų. O tai reiškia, kad visi ES projektai bus įgyvendinti“, – įvardijo Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Vyksta pagal planą

Daugiau nei 20 mln. eurų – tiek lėšų iš ES struktūrinių fondų skirta įgyvendinti 13 projektų Klaipėdoje.

Už šias lėšas planuojama įrengti naująjį tiltą su pakeliamu mechanizmu, atlikti Dangės upės krantinės rekonstrukciją, sutvarkyti Turgaus aikštę ir jos prieigas, Atgimimo aikštę, pėsčiųjų taką Taikos prospekte, Ąžuolyno giraitę, įgyvendinti Futbolo mokyklos konversiją, sutvarkyti daugiabučių namų kiemus, viešąją erdvę prie buvusio kino teatro "Vaidila", bendrovės "Klaipėdos energija" buvusią teritoriją.

Iki šiol  pavyko užbaigti tik vieną projektą – pastatyti daugiafunkcį sveikatingumo centrą.

Tačiau savivaldybės administracijos atstovai tikina, kad viskas vyksta pagal planą.

Šiuo metu iš daugiau nei 20 mln. siekiančios ES paramos panaudota apie 400 tūkst. eurų.

"Kadangi projektai finansuojami iš kelių šaltinių, projektavimo darbus nusprendėme atlikti iš savivaldybės biudžeto. Norime greičiau atsiskaityti su rangovais. Dėl šios priežasties susidarė klaidingas vaizdas, kad lėšos nėra naudojamos", – paaiškino administracijos direktorius.

Anot S.Budino, dar laukiančiuose projektų vykdymo etapuose bus įsisavinta likusi dalis sumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Rinkėjas [būsimas]

Taip ,visi jau seniai skaitėme, kad bus sutvarkytas Senasis turgus,kad bus sutvarkytos gatvės ,.žiedas prie Senojo turgaus,ir dešimtys kitų projektų .Nesutvarkyta niekas,nes negali niekaip pasidalyti pinigais,o kol nesusitars kiek kam ir už kiek, tai kol kas ir neįsisavinami jokie projektai. O kad dabartinėmis sąlygomis ,kai truputį prisibijoma ,nėra kaip " ĮSISAVINTI", ,, bet nenusiminkime, čia tik laiko klausimas. Sugrįš GENTVILINIAI ir viskas palengvės,įsisavinimas pajudės.KANTRYBĖS. Nes mes patys esame dėl visko kalti,kad tokius "senius besmegenius" turime prie lovio.Kol nepriversime juos dirbti tautai ,o ne sau, tal taip ir bus.

pritariu

liberalai , tai - "dėžučių" partija. Gerai čia kažkas pasakė.....

ko mums reikia

o kur dėmesys patiems klaipėdiečiams, o ypač pažeidžiamiausiems? Kitų miestų gyventojai bent jaučia, kad yra miestiečiai? O mūsų? Štai Šiauliuose - ypatingos lengvatos miestiečiams-senjorams, Birštone yra miestiečio kortelė, su kuria daugybė lengvatų Birštoniečiams, Vilniuje - bent jau nemokama kava labiausiai pažeidžiamiems - senjorams ir t.t.. O kaip Klaipėdos valdžia "myli" miestiečius? Sorry, bet mums nereikia Jūsų sintetinių mėnulių. Mums reikia normalių (nebrangių ir greitų) skrydžių į Vakarus, ypač į Vokietiją, greitesnio susisiekimo su Vilniaus ir Kauno oro uostais, nebrangaus maisto restoranų ir pan. dalykų. O ne pseudoprojektų ir popsinės kultūros.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS