Gatvių apšvietimui trūksta lėšų | KaunoDiena.lt

GATVIŲ APŠVIETIMUI TRŪKSTA LĖŠŲ

Klaipėdoje vis dar galima rasti gatvių, kuriose neįrengtas apšvietimas. Žibintų trūksta ir pačioje miesto širdyje – Aukštosios gatvės dalyje. Valdininkai pabrėžė, kad gatvių apšvietimo plėtrai skiriama tiek lėšų, kiek tik leidžia biudžetas.

Klaipėdoje vis dar galima rasti gatvių, kuriose neįrengtas apšvietimas. Žibintų trūksta ir pačioje miesto širdyje – Aukštosios gatvės dalyje. Valdininkai pabrėžė, kad gatvių apšvietimo plėtrai skiriama tiek lėšų, kiek tik leidžia biudžetas.

Užtenka keturių žibintų

Šiuo metu apšvietimas yra įrengtas tik dalyje Aukštosios gatvės. Žibintų trūksta ruože nuo Daržų gatvės iki Turgaus aikštės. Jų pasigendama ir kai kuriose kitose senamiesčio gatvelėse. Tarp jų – ir Šaltkalvių.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pasakojo, kad yra numatyta atnaujinti Turgaus aikštę. Anot jo, galbūt tada būtų galima pasižiūrėti, kokia situacija šalia esančiose senamiesčio gatvelėse. Tačiau kol kas šiems darbams trūksta lėšų. Kai kurie klaipėdiečiai stebisi, kad ir rekonstruotoje Daržų gatvėje kabo vos keturi šviestuvai.

Čia įsikūrę verslininkai tvirtino, kad patys galėtų kokį pakabinti, tačiau pažymėjo, kad tam trukdo sudėtingos procedūros, nes gatvė priklauso saugomai teritorijai.

"Situaciją Daržų gatvėje analizavome. Pasižiūrėjome, kad keturių šviestuvų joje užtenka", – pasakojo direktorius.

Plėtros specialiai nevykdė

Anot L.Dūdos, Klaipėdoje yra tik viena kita gatvelė, kurioje nėra įrengtas apšvietimas. Žibintų labiau trūksta daugiabučių namų kiemuose, įvažose į juos, mokyklas, darželius, gyvenamuosius kvartalus.

Direktorius pasakojo, kad prieš septynerius metus buvo parengta gatvių apšvietimo plėtros programa. Suskaičiuota, kad tinkamai apšviesti miestui reikėtų 25 mln. litų.

Tačiau šiai programai įgyvendinti buvo skirta tik 400 tūkst. litų. Apšvietimas buvo pagerintas Bangų, Budelkiemio gatvėse. Daugiau lėšų šiai programai nebuvo skirta, nes jų stigo.

Dabartinis miesto apšvietimas yra likęs dar nuo sovietinių laikų. Pasak L.Dūdos, specialiai jis nebuvo didinamas. Žibintai buvo atnaujinami tik rekonstruojant gatves ir statant naujus kvartalus. Buvo keičiami ir susidėvėję gatvių apšvietimo stulpai.

Atnaujins šešiose vietose

Anot L.Dūdos, nors trūksta lėšų, savivaldybė stengiasi tobulinti apšvietimą mieste. Šiemet ketinama jį sutvarkyti dar šešiose vietose. Tam bus panaudotos rinkliavos už automobilių stovėjimą miesto centre lėšos.

Numatoma suremontuoti kiemą, kuris yra prie I.Kanto gatvės 9, 11, 13, 15, 17 namų. Pastarasis yra gana didelis. Jame paliekama daug automobilių. Ketinama kiemą išasfaltuoti, nutiesti nuotekų tinklus, įrengti apšvietimą.

Taip pat yra numatyta apšviesti perėjimą iš Kretingos į Liepojos gatvę, kuris yra prie Kretingos gatvės 56 namo. Apšvietimą žadama atnaujinti ir teritorijoje, kurią riboja M.Mažvydo alėja, Šaulių, S.Daukanto, J.Karoso gatvės.

Nušvis įvaža

Apšvietimo stulpai bus pakeisti ir K.Donelaičio gatvėje bei K.Donelaičio aikštėje. Gatvėje nupjovus medžius ir pasodinus naujus, buvo pastebėti susidėvėję stulpai. Be to, jie netinka naujam gatvės įvaizdžiui.

Geriau bus apšviesta ir aikštelė, esanti Kalotės pusėje prie šiaurinės įvažos į miestą. L.Dūdos teigimu, čia stoja viešasis transportas, stabteli ir daug poilsiautojų.

Atnaujinti apšvietimą ketinama ir Giruliuose, Stovyklos gatvėje. Bus suremontuotas ne tik takas, vedantis į pagrindinį Girulių pliažą, bet ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Šiems darbams planuojama skirti 172 tūkst. eurų. L.Dūda įvertino, kad Klaipėdoje, palyginti su kitais miestais, apšvietimo situacija yra nebloga.

Praėjusiais metais buvo įjungti visi gatvių šviestuvai. Taip pat įrengtas kryptinis apšvietimas prie kai kurių pėsčiųjų perėjų.

"Per daug apšviesti miesto ir negalime. Žmonės pradės skųstis, kad žibintai į langus spigina", – šmaikštavo L.Dūda.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tereikia įjungti

apšvietimą Kalotėje "Kretingalės" autobusų sustojime, šviestuvai stovi, o sustojime tamsa aklina!

Alfonsas Vildžiūnas

Niekaip nesuprantu kodėl Dūda iki šiol dirba savivaldybėje.

o tai kam tada

savivaldybės valdininkai ? kam jiems mokėti atlyginimus ir dar toks jų skaičius , jei viską turi daryti gyventojai už savas lėšas ? Pilni kabinetai mūsų lėšomis išlaikomų ir dar guodžiasi jog mažai uždirba .... kiemus valysime patys , apšvietimą patys , apipeizotas sienas valome už savo lėšas ? O savivaldybės valdininkai kam - baudoms rinkti ? Labai liberalu :) ... tikrai nerinksiu liberalių ir pono A. Razbadausko iš TT partijos kovo 1 d., nes sugebėjo įrengti mašinų aikštelę atvažiavusiems į Klaipėdą, ir kurioje matau tik 2 mašinas ir dar neaišku iš kur jos - ten prie ligoninės ir dar ruošiasi išleisti įspūdingą sumą stotelei - tam pinigų yra , o gatvių apšvietimui, kur tikrai gyvena klaipėdiečiai - pinigų nėra?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS