Gdynės jūrų muziejuje – neįprastas eksponatas | KaunoDiena.lt

GDYNĖS JŪRŲ MUZIEJUJE – NEĮPRASTAS EKSPONATAS

Lietuva ir Lenkija turi panašumo – nuo supjaustymo į metalo laužą gelbėja buvusius karo laivus.

Povandeniniai laivai Klaipėdoje

Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdoje nuo supjaustymo išgelbėjo minų paieškos laivą M52 „Sūduvis“.

Buvo nemažai skeptikų dėl šio laivo, jų greičiausiai ir liko. Kad ir kas ką sakytų, bet „Sūduvis“ Dangės upėje, šalia Pilies tilto, ne gadina, o papildo Klaipėdos, jūrinio miesto, vaizdą.

Ką pasakytų klaipėdiečiai, jei šioje vietoje ar kur nors kitur Klaipėdoje prie krantinės stovėtų povandeninis laivas? Sąsajų su povandeniniais laivais Klaipėda kaip ir turi, nes Antrojo pasaulinio karo metais kurį laiką čia buvo dislokuota Vokietijos 24-oji povandeninių karo laivų mokomoji flotilė.

Šlovinti nacistinius laikus nė vienoje normalioje šalyje nėra priimta, todėl ir Klaipėdoje povandeninis laivas kaip jūreivystės simbolis greičiausiai niekada nebus svarbus. Juo labiau kad Lietuva niekada ir neturėjo povandeninių laivų. Į ją su draugiškais vizitais buvo atplaukę tik Latvijos povandeniniai karo laivai.

Lietuva turi vieną povandeninį laivą – kretingiškio gydytojo Jono Velžio pastangomis sukurtą septynių metrų ilgio savadarbį povandeninį laivą, kuris eksponuojamas senųjų žvejybos laivų aikštelėje šalia Lietuvos jūrų muziejaus.

Lietuva dar turi jos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje nuskendusį vokiečių povandeninį laivą „U-580“. Jis nuskendo 1941 m. lapkričio 1 d., kai pratybų metu susidūrė su prekybos laivu „Angelburg“.

Triumfas: karo laikų „Sokol“ (N. 97) įplaukia į britų bazę su iškelta piratų vėliava ir dviem nacių vėliavėlėmis, tai reiškia, kad jis paskandino du Trečiojo reicho laivus. / „Portal Morski“ nuotr.

Lenkų kovotojas su naciais

Lenkija, skirtingai nei Lietuva, tarpukariu turėjo povandeninių karo laivų. Vienas jų – povandeninis laivas „Sokol“.

Laivas „Sokol“ buvo pastatytas 1940 m. pabaigoje Didžiojoje Britanijoje, į vandenį nuleistas 1941 m. sausį. Kadangi Lenkija jau buvo okupuota nuo 1939 m., „Sokol“ tarnavo Didžiosios Britanijos karališkajame karo laivyne. Jam pagal britų tradiciją buvo suteiktas N. 97 numeris.

„Sokol“ įgulą sudarė vien lenkai. Pirmuoju jo vadu buvo paskirtas buvusio lenkų povandeninio laivo „Wilk“ pavaduotojas Borisas Karnickis.

Žinoma, kad britų karališkojo laivyno sudėtyje kariaudamas Viduržemio jūros regione „Sokol“ (N. 97) nuskandino tris Trečiojo reicho ir Italijos kariuomenės laivus ir devynis Graikijos kariuomenės laivus. Dauguma laivelių buvo nedideli, skirti aprūpinimo reikmėms.

Netoli Klaipėdos esanti Gdynė pasipildė ypatingu povandeniniu laivu, kuris transportuojamas miesto gatvėmis.

Primins povandeninį laivyną

Lenkijos povandeninis laivas „Sokol“ vėl prisimintas šiomis dienomis. Dar 2020 m. liepą Lenkijos Gdynės jūrų muziejui pavyko susitarti, kad jam būtų perduotas laivas „Sokol“.

Tai ne tas istorinis, 1940 m. statytas laivas, o 1966 m. statybos povandeninis laivas.

Šis Vokietijoje statytas povandeninis laivas buvo skirtas karališkajam Norvegijos laivynui. Jis jame kaip „KNM Stord“ tarnavo nuo 1967 iki 2001 m.

Po to laivas buvo perduotas Lenkijos kariuomenei ir joje „Sokol“ pavadinimu tarnavo dar 16 metų – saugojo Lenkijos teritorinius vandenis.

Kai 2020 m. liepą laivą perdavė Gdynės jūrų muziejui, jis Lenkijos karinių laivų remonto įmonėje buvo rengiamas kaip muziejaus eksponatas. Jis išvalytas, konservuotas, nudažytas korpusas, išpjauti įėjimai į laivą lankytojams.

Šiomis dienomis atlikta itin svarbi laivo pristatymo į muziejų operacija. Nuspręsta jį pastatyti sausumoje, specialioje vietoje priešais Gdynės muziejų. Laivo pervežimo į muziejų data numatyta lapkričio 20–24 d. Ta proga kai kuriose Gdynės vietose uždarytas eismas. Nuo krantinės iki muziejaus laivą reikės pervežti maždaug apie vieną kilometrą.

Laivo pristatymo į muziejų operacija neįprasta, kaip ir pats laivas. 47 m ilgio ir 4,6 m pločio povandeninis laivas sveria apie 370 tonų.

Lenkijoje ypač vertinama pirmojo povandeninio laivo „Sokol“ istorija.

Tas „Sokol“, kuris Lenkijos kariuomenėje tarnavo nuo 2003 iki 2020 m., įamžins ir pirmojo povandeninio laivo „Sokol“ istoriją.

Povandeniniame laive-muziejuje „Sokol“ bus pristatyta Lenkijos karinio povandeninio laivyno istorija. Pats laivas taps tarsi savotišku paminklu visiems 25 Lenkijos istorijoje buvusiems povandeniniams laivams ir jų įguloms.

Laivą „Sokol“ Gdynės muziejaus lankytojams planuojama atverti kitų metų vasarą.

GALERIJA

  • Gdynės jūrų muziejuje – neįprastas eksponatas
„Portal Morski“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cha

Kažin kada kazachai įamžins savo laivyno žygius ? Sako, jie ir Amerika atrado. Ką čia prieš juos kažkokie nususę lenkai...pažiūrėkit, kokias pasakas apie save kuria...

Anonimas

rusų palikimas griaut bet ne statyt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS