Gimnazistai pagerbė kankinių atminimą | KaunoDiena.lt

GIMNAZISTAI PAGERBĖ KANKINIŲ ATMINIMĄ

Klaipėdos "Žemynos" gimnazijos moksleiviai kartu su kitų Lietuvos miestų gimnazistais ypatingai paminėjo Holokausto kankinių ir didvyrių atminimo dieną. Jie Rusų dramos teatro scenoje Vilniuje parodė savo spektaklius, sukurtus pagal litvakų kūrybą.

Tolerancijos siekia nepamiršti

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti inicijavo projektą "Žydų literatūros puslapius atvertus", kurio tikslas – supažindinti Lietuvos moksleivius su jidiš kalba rašiusių litvakų rašytojų kūryba ir žydų kultūra.

Skaitydami šiuos kūrinius mokytojai ir mokiniai ne tik išgirdo apie Lietuvoje nepelnytai primirštą be galo turtingą jidiš literatūrinį palikimą, tačiau ir daugiau sužinojo apie Lietuvos žydų gyvenimą, tradicijas, mąstymo ypatumus bei gyvenimo būdą.

Šešių Lietuvos miestų Tolerancijos ugdymo centrai iš Vilniaus, Klaipėdos, Palangos, Alytaus miesto ir rajono bei Varėnos, remdamiesi šiais kūriniais, pastatė spektaklius, kurie buvo parodyti Rusų dramos teatre Vilniuje.

Klaipėdoje "Žemynos" gimnazijos projektui "Žydų literatūros puslapius atvertus" gimnazistus parengė istorijos mokytoja Ilona Krasauskienė.

Iššūkis mokytojai ir moksleiviams

Mokytoja I.Krasauskienė neslepia, kad pasiūlymas statyti spektaklį jai buvo nemenkas iššūkis, nes ji – ne režisierė, o istorikė ir su teatru turi ne itin daug bendra.

"Juk reikėjo pačiai parašyti pjesę, sugalvoti mizanscenas, surasti aktorius, kurie – viso labo tik vaikai. Reikėjo sukurti dekoracijas, drabužius. Pagal sumanymą turėjome pastatyti spektaklį, remdamiesi litvakų kūryba, kurta tarpukariu. Mūsų pjesė buvo apie žydų gyvenimą Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą. Bet prieš pradedant dirbti, vaikus reikėjo supažindinti, kas yra litvakas, kas nutiko žydų bendruomenei", – pasakojo mokytoja.

Galiausiai vaidinti teko tikro teatro scenoje. Tiesa, prieš tai vaikai repetavo Klaipėdos muzikiniame teatre, kad, anot mokytojos, moksleiviai pajustų scenos dydį.

Ruošiantis pasirodymui, buvo neramu, kaip pavyks, nes kitos trupės atsivežė profesionalius garso operatorius bei apšvietėjus. Tačiau neretai vadinamieji neprofesionalai sugeba pasirodyti ne ką prasčiau.

"Mes labai daug dirbome, net muziką spektakliui montavo mūsų moksleivis, kuris susitvarkė stulbinamai. Ir tos visų pastangos buvo vainikuotos puikiu rezultatu. Vaikai triumfavo, jie įdėjo tiek širdies ir kai galiausiai pamatė vaidinant kitus, pasidžiaugė, kad jie patys tikrai neprastesni", – džiaugėsi I.Krasauskienė.

Tragedijos pamiršti nevalia

Baigiamasis projekto "Žydų literatūros puslapius atvertus" renginys vyko Yom Hashoah (Holokausto kankinių ir didvyrių atminimas) dienos išvakarėse.

Ši diena oficialiai minima Izraelyje ir kitose šalyse, kur gyvena žydų bendruomenių. Be kitų minėjimo renginių, tą dieną visame Izraelyje kelioms minutėms sustingsta gyvenimas: įsijungia sirenos, trumpam sustoja visi žmonės ir automobiliai keliuose.

Šeši moksleivių parodyti spektakliai simbolizavo 6 mln. Holokausto aukų.

1941 m. vasara ir ruduo yra tragiškiausias ir kruviniausias epizodas Lietuvos istorijoje. Per itin trumpą laiką nacių okupantai, padedant vietiniams kolaborantams, brutaliai sunaikino šimtmečius čia gyvenusius žydus.

Projekto organizatoriai siekia iš nepelnytos užmaršties bent mūsų atmintyje prikelti Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusias žydų bendruomenes, kurios kūrė Lietuvos valstybę ir tikėjo, jog čia – jų namai ir ateitis.

Anot renginio organizatorių, mokinių sukurti spektakliai – lyg šešios mažos sudužusio veidrodžio šukės, kuriose atsispindi į nebūtį nugrimzdusio pasaulio atvaizdas, skatinantis mus susimąstyti ir primenantis, ko Lietuvos valstybė neteko per Holokaustą.

GALERIJA

  • Pasirodymas: jaunieji klaipėdiečiai suvaidino spektaklį „Kartą Kasriliškėse...“, sukurtą pagal I.Majofio ir A.Karpinovičiaus kūrybą.
  • Gimnazistai pagerbė kankinių atminimą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS